Η ακρίβεια τρώει τον παρά και την ..κυβέρνηση

H υποκατάσταση της πολιτικής από την επικοινωνία δεν έχει μεγάλη … διάρκεια ζωής! Αυτό αν μη τι άλλο επιβεβαιώθηκε την προπερασμένη Κυριακή, στις 9 Ιουνίου. Οσες επισκέψεις κι αν έκανε στα σούπερ μάρκετ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για να … θαυμάσει την πολιτική του, κι όσες τηλεοπτικές εμφανίσεις κι αν κατέγραψε στην προσπάθεια του ο δυστυχής – εν τέλει – πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, τελικώς οι πολίτες με αλάνθαστο κριτήριο τα οικονομικά τους διαθέσιμα, τους … επιβράβευσαν!

Μειώθηκε η κατανάλωση

Γιατί τα θυμήθηκαν όλα αυτά; Διότι πηγές της αγοράς – έγκυρες αναμφιβόλως – μου απεκάλυψαν τι συνέβη τον προηγούμενο μήνα, τον Μάιο, στην αγορά του γάλακτος. Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, να εξηγούμαστε! Σημείωσε εντυπωσιακή κάμψη η κατανάλωση του γάλακτος – παστεριωμένου, υψηλής παστερίωσης και εβαπορέ! Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους μειώθηκαν! Ναι, παρ΄ ότι μειώθηκαν, η κατανάλωση μειώθηκε κι αυτή….

Μειώθηκαν και οι τιμές…

Είναι γνωστό πως οι διακυμάνσεις στην κατανάλωση του γάλακτος – ως βασικό προϊόν άμεσης ανάγκης – δείχνουν την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Και στην προκειμένη περίπτωση οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου – Δέλτα, Ολυμπος, Μεβγαλ, μεταξύ αυτών – κάθε άλλο παρά «τζογάρισαν» στην άνοδο των τιμών! Δηλαδή έχασαν κι από την μείωση των τιμών και από τους όγκους των πωλήσεων!

…αλλά και οι αδυνατούντες καταναλωτές

Έτσι, λοιπόν, μου είπαν πως η συνολική αγορά του γάλακτος – και των τριών τύπων που προανέφερα – μειώθηκε κατά 1,9% και παράλληλα οι πωλήσεις της αγοράς μειώθηκαν επίσης κατά 6,9%! Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι οι τιμές στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ «έχασαν» 5%. Εντυπωσιακό; Προφανώς. Το παστεριωμένο γάλα έχασε το 0,5% της κατανάλωσης και το 7% του τζίρου του – δηλώση η μείωση των τιμών του ανήλθε στο 6,5% κατά μέσο όρο. Το γάλα υψηλής παστερίωσης έχασε το 0,6% της κατανάλωσης του και το 6% των πωλήσεων του. Και το εβαπορέ είχε τις υψηλότερες απώλειες με 7,3% του όγκου του και το 9,6% του τζίρου του. Είναι βέβαιο πως ο «δείκτης» της κατανάλωσης του γάλακτος σ΄αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσε να προδιαγράψει διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα….

Εθνική Τράπεζα

Σας είχα ενημερώσει για τα σενάρια που παίζουν σχετικά με το placement για το 18% της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μπορεί και πριν τον Αύγουστο, μπορεί και από Σεπτέμβριο να διατεθεί το πακέτο μετοχών στην αγορά, έλεγαν οι αναλυτές και διάφοροι παράγοντες της αγοράς. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι, που συσχετίζουν το placement και με τη χρονική συγκυρία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου «Attica Bank – Παγκρήτια» αλλά και με το μήνυμα των εκλογών.

Όπως και να χει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg έστειλε το placement της Εθνικής τον Σεπτέμβριο. Μαθαίνω δε, ότι στο συρτάρι μπαίνουν και τα σχέδια της επαναγοράς ιδίως μετοχών έως και 8%, που θα ήθελε η διοίκηση της ΕΤΕ.

Αμερικανικές εκλογές

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου, λένε οι πηγές μου, σχεδιάζουν να πατήσουν το «κουμπί» πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Γιατί, το αποτέλεσμα τους είναι ικανό να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Ο Παύλος Μυλωνάς

Μέχρι τότε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς έχει μπροστά του την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας. Ο στόχος είναι ένας: Να διατηρήσει την κερδοφορία της για το 2024 τουλάχιστον στα επίπεδα της χρήσης του 2023.

Να θυμίσω ότι η Εθνική έχει υπερεπάρκεια κεφαλαίων και δεν αποκλείεται μόλις οι συνθήκες κριθούν «ιδανικές» να δούμε κι επέκταση των δραστηριοτήτων της. Αν και ο κ. Μυλωνάς δεν έχει κάνει καν λόγο για εξαγορές, ωστόσο, εφόσον η ευκαιρία επιφυλάσσει υπεραξίες για τους μετόχους δεν αποκλείεται να δούμε και ανάλογη κίνηση. Κι επειδή η ελληνική αγορά είναι μικρή… ίσως τα βλέμματα να είναι και στραμμένα προς τα έξω.

Σύμφωνα πάντα με όσα μου λένε οι πηγές μου…

Ιχθυοκαλλιέργειες

Να μείνω στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας και να σας πάω στον ταλαιπωρημένο κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Σε ό,τι αφορά την Avramar, θα διαβάσατε χθες στον ΟΤ ότι έξι επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για την αγορά της.

Βέβαια, μπορεί το ενδιαφέρον να είναι εκεί στραμμένο, ωστόσο στον κλάδο υπάρχουν κι άλλες προβληματικές εταιρείες. Όπως οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο Μιχάλης Σάλλας

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι η Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα απέσυρε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της.

Και όπως προκύπτει και από τις πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Avramar μάλλον το σενάριο που ήθελε τη Lyktos Group να παίρνει τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες και στη συνέχεια να διεκδικεί και τη διάσωση της Avramar, μάλλον βούλιαξε…

Αντιμονίτης

Και από τη θάλασσα να σας πάω σε νησί. Αλλά σε επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται με μεταλλεία.

Μαθαίνω ότι τον Ιούλιο αναμένεται θα γίνει τελικά η δημόσια διαβούλευση στη Χίο, η οποία θα αφορά την εκμίσθωση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τα κοιτάσματα αντιμονίτη (για την παραγωγή του κρίσιμου μετάλλου αντιμονίου) στον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο της Κεράμου που βρίσκεται στο νησί.

Ενημέρωση

Στόχος είναι τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών να περιγράψουν στους κατοίκους της Χίου τον σχεδιασμό και τις προοπτικές της εκμετάλλευσης, προτού προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προσέλκυση επενδυτών. Το ίδιο είχε συμβεί και στους Μολάους πριν μισθωθεί ο χώρος για έρευνα και εξόρυξη γερμανίου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories