Κι όποιος έχει παρακολουθήσει τη στήλη, θα έχει αναγνωρίσει τουλάχιστον δύο πράγματα.
Πρώτον, κάθε επενδυτική απόφαση αφορά αποκλειστικά στο προφίλ κινδύνου του κάθε επενδυτή, τον χρονικό ορίζοντα, το μέγεθος του κεφαλαίου του, τον χρόνο ενασχόλησής του, κ.α.
Δεύτερον, το ρήμα «αγοράζουμε» έχει (ή θα έπρεπε να έχει) μπροστά του τις λέξεις τί, πόσο, πότε και έως πού (σε κέρδος ή ζημία).
Προφανώς, θα πρέπει και να διευρινιστεί για ποια «επενδυτική Ήπειρο» ενδιαφέρεται κανείς. Μετοχές, ή ομόλογα;
Στην πρώτη περίπτωση και με δεδομένη την εκτεταμένη δυνητική αυξομείωση (μεγάλα κέρδη, μεγάλες απώλειες), απαιτείται υπομονή.
Ειδικότερα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, έχουμε χάσει τις 1420 μονάδες, με τις 1395 να δοκιμάστηκαν, αναδεικνύοντας την αξία τους. Ο πρώτος στόχος είναι οι 1425, με αντίσταση τις 1440. Πάνω από εκεί, ξαναμιλάμε για επαναφορά σε ανοδικό τέμπο. Κι αν κάποιος δοκιμάζει είσοδο σε αυτά τα επίπεδα, όντας πιο ..ανυπόμονος, τουλάχιστον θα πρέπει να έχει μια στρατηγική: θα διακρατήσει τις θέσεις του; θα κλείσει έστω και με ζημία στο -8%; Ή έστω κάτι άλλο, κατά τις ανάγκες του. Χειρότερο κι από το να «μην του βγει» το στοίχημα θα ήταν να τοποθετείται χωρίς κανένα σχέδιο.
Στη δεύτερη περίπτωση, η αγορά (κυρίως κρατικών) ομολόγων παραμένει ελκυστική. Με την τρέχουσα συγκυρία, πολλές εκδόσεις κρατικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και σίγουρα εντός επενδυτικής βαθμίδας έγιναν ακόμα πιο «φθηνές», που ήδη ήταν λόγω υψηλής επιτοκιακής πολιτικής της ΕΚΤ.
Προφανώς, εφόσον το πράγμα «στραβώσει» για τα καλά, και σε ένα δυστοπικό σενάριο έχουμε κάποιου είδους κρίση χρέους ή/και πληθωρισμό, θα υπάρξουν μαζικές ρευστοποιήσεις, ενώ και η ΕΚΤ ενδέχεται να άρει τον σχεδιασμό μείωσης επιτοκίων.
Αλλά προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον μέχρι και τις πρώτες εκλογές στη Γαλλία, όπου και θα αναδειχθεί καλύτερα το αν και κατά πόσο οι φόβοι για επικράτηση της ακροδεξιάς παράταξης εντός της χώρας είναι βάσιμοι.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, συνεχίζουμε να κοιτάμε τους τίτλους που επιδεικνύουν αυξημένη ανθεκτικότητα στο ταμπλό.
Καθώς είναι (και θα είναι) οι πρώτοι που θα προτιμηθούν για τοποθετήσεις, ασχέτου επιπέδου εισόδου. Όπως οι ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, TITC, CENER, ΟΛΠ, ΚΡΙ, κ.α.