![ΤΑΙΠΕΔ: Τελειώνει με νομοσχέδιο το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο Υπερταμείο ως θυγατρική το PPF](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/xatzidakis.jpg)
Δεκατρία χρόνια μετά την ίδρυση του και με απολογισμό 48 αποκρατικοποιήσεις και παραχωρήσεις υποδομών στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, το ΤΑΙΠΕΔ τελειώνει…
Ό,τι πουλήθηκε, πουλήθηκε και ό,τι πήγε στο δημόσιο χρέος, πήγε, με βάση τον σκοπό ίδρυσης του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αυτός θεσπίστηκε το 2011. Από το 2011 μέχρι το 2020 μετρά 9 δισ. ευρώ έσοδα κι αν προστεθούν και άλλα 5,7 δισ. ευρώ που υπολογίζει για το 2024 ο κρατικός προϋπολογισμός, τότε στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ συγκεντρώνονται τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ. Χρήματα τα οποία με βάση τη συμφωνία δανειστών και ελληνικού δημοσίου κατευθύνονται για την απομείωση του δημόσιου χρέους.
Ζεστό χρήμα 7 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις
Τίτλοι τέλους στο ΤΑΙΠΕΔ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί επισήμως αύριο 18 Ιουνίου από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη θα προβλέπεται η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Υπερταμείο. Και το ΤΧΣ να θυμίσουμε ότι είχε δημιουργηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μετά την εξυγίανσή τους πλέον ο ρόλος του τελειώνει. Ήδη είναι σε εξέλιξη η διάθεση των πακέτων μετοχών που ανήκαν στο κράτος μέσω του ΤΧΣ.
Σε ό,τι αφορά το ΤΑΙΠΕΔ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παύει πια να υφίσταται το σκέλος του που ασχολούταν με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με πηγές, «ο σκοπός του εκπληρώθηκε και πλέον ό,τι έχει απομείνει προς αξιοποίηση μπορεί να υλοποιηθεί από το Υπερταμείο και το PPF – Μονάδα Ωρίμανσης Έργων.
Υπερταμείο
Για το Υπερταμείο στο οποίο είναι σήμερα θυγατρικές το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ ενδυναμώνεται ο ρόλος του και διευρύνονται οι δραστηριότητες του.
Όπως προαναφέρθηκε το Υπερταμείο απορροφά τις δύο προαναφερόμενες εταιρείες. Ως ανεξάρτητη νομική οντότητα και θυγατρική μένει μόνο το PPF, το οποίο και συνεχίζει τον αναπτυξιακό του ρόλο που είναι η ωρίμανση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την εκτέλεση τους. Πέραν αυτών των έργων το PPF αναλαμβάνει και την υλοποίηση συμβάσεων άλλων εταιρειών και φορέων του δημοσίου.
Επενδυτικό Ταμείο
Εξάλλου, όπως έχει αναγγείλει και ο κ. Χατζηδάκης συστήνεται Επενδυτικό Ταμείου υπό το Υπερταμείο.
Το Ταμείο αυτό θα προικοδοτηθεί με τα μισά κεφάλαια από την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ελληνικό δημόσιο. Οι δύο εταιρείες ύδρευσης ανήκαν κατά πλειοψηφία στο Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ και με νόμο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή τους στο κράτος. Ουσιαστικά θα πρέπει το δημόσιο να εξαγοράσει τις μετοχές που κατέχουν Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ.
Το Επενδυτικό Ταμείο θα επενδύει κεφάλαια σε ελληνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με αναπτυξιακές προοπτικές καθώς και σε κλάδους αιχμής, όπως στην τεχνολογία, την πράσινη και μπλε οικονομία κλπ.
ΔΕΚΟ
Με το νομοσχέδιο έρχονται όμως και σαρωτικές αλλαγές σε ΔΕΚΟ που υπάγονται στο Υπερταμείο.
Τέτοιες είναι οι εταιρείες του ομίλου ΟΑΣΑ, τα ΕΛΤΑ, οι Οργανισμοί Κεντρικών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης κλπ.
Όπως έχει αναγγείλει ο κ. Χατζηδάκης στόχος είναι οι ΔΕΚΟ αυτές – ως επί το πλείστον προβληματικές – να μετατραπούν σε «μικρές ΔΕΗ».
Έτσι αναμένεται να θεσπιστεί ευελιξία στις προσλήψεις προσωπικού και στελεχών και ενδεχομένως και στο μισθολογικό των εταιρειών. Ευελιξία θα θεσπιστεί και στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/theodorikakos-papadimas-600x410.jpg)
Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο κτιρίων του ΙΙΒΕΑΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
![Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση του κόστους των υπερωριών προαναγγέλλει η κυβέρνηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/kerame-600x400.jpg)
Έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες – Το σχέδιο
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές τη μείωση τους μετά την άνοδο των δηλωμένων υπερωριών
![Εθνική Τράπεζα: Σε πείσμα των καιρών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_greek_economy55-768x450-2-1-600x352.png)
Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»
Οι δαπάνες των νοικοκυριών υστερούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε, επισημαίνει η Wood