Ένα προτεινόμενο σύστημα πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας (EUCS) για υπηρεσίες cloud δεν θα πρέπει να κάνει διακρίσεις σε βάρος της Amazon, της Alphabet (Google) και της Microsoft, προειδοποίησαν τη Δευτέρα 26 βιομηχανικοί όμιλοι σε όλη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οργανισμός κυβερνοασφάλειας της Ένωσης, ENISA, και οι χώρες της ΕΕ θα συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν το σύστημα το οποίο έχει υποστεί αρκετές αλλαγές από τότε που ο ENISA παρουσίασε ένα προσχέδιο το 2020.

Που θα φτάσουν οι δαπάνες πληροφορικής στην Ευρώπη το 2024

Το EUCS στοχεύει να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να επιλέξουν έναν ασφαλή και αξιόπιστο προμηθευτή για την επιχείρησή τους στο cloud computing. Ο παγκόσμιος κλάδος του cloud computing παράγει δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια έσοδα, με την ανάπτυξη να αναμέενται να είναι διψήφια τα επόμενα χρόνια.

Μια έκθεση τον Μάρτιο απέρριψε τις λεγόμενες απαιτήσεις κυριαρχίας από μια προηγούμενη πρόταση, η οποία απαιτούσε από τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ να ιδρύσουν μια κοινή επιχείρηση ή να συνεργαστούν με μια εταιρεία με έδρα την ΕΕ για την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων πελατών σε ευρωπαϊκό έδαφος προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις για το υψηλότερο επίπεδο της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια.

«Πιστεύουμε ότι ένα EUCS χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις που υποστηρίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών cloud στην Ευρώπη θα βοηθήσει τα μέλη μας να ευημερήσουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, θα συμβάλει στις ψηφιακές φιλοδοξίες της Ευρώπης και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ασφάλειά της», ανέφεραν οι βιομηχανίες στην κοινή επιστολή προς τις χώρες της ΕΕ.

«Η κατάργηση τόσο των ελέγχων ιδιοκτησίας όσο και των απαιτήσεων Προστασίας από Παράνομη Πρόσβαση (PUA)/ Ασυλία σε Νόμο εκτός ΕΕ (INL) διασφαλίζει ότι οι βελτιώσεις ασφάλειας cloud ευθυγραμμίζονται με τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου και τις αρχές που δεν εισάγουν διακρίσεις», ανέφεραν.

Οι βιομηχανίες είπαν ότι είναι ζωτικής σημασίας τα μέλη τους να έχουν πρόσβαση σε μια ποικιλία από ανθεκτικές τεχνολογίες cloud προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες τους για να ευδοκιμήσουν σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά.

Ποιοι υπογράφουν την επιστολή

Μεταξύ των υπογραφόντων της επιστολής περιλαμβάνονται το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην ΕΕ στην Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ιδρυμάτων Πληρωμών.

Άλλοι που υπέγραψαν την επιστολή περιλαμβάνουν την Τσεχική Συνομοσπονδία Βιομηχανίας, τη Dansk Industry της Δανίας, τη γερμανική Bundesverband deutscher Banken, την Digital Poland Association, τον ιρλανδικό όμιλο επιχειρηματικών λόμπι IBEC, την ολλανδική NL Digital και την ισπανική Ένωση νεοφυών επιχειρήσεων.

Προμηθευτές cloud της ΕΕ, όπως η Deutsche Telekom, Orange και Airbus έχουν πιέσει για απαιτήσεις κυριαρχίας στο EUCS λόγω των φόβων ότι κυβερνήσεις εκτός ΕΕ ενδέχεται να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στα δεδομένα των Ευρωπαίων βάσει της νομοθεσίας τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία