Πρωτοβουλίες από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) αναμένονται το επόμενο διάστημα με στόχο να καθορισθεί ένα πλαίσιο «βιώσιμης ανάπτυξης» του ελληνικού τουρισμού. Ήδη ο ΣΕΤΕ ανακοίνωσε μια πιλοτική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση την ΜΕΤRΟΝ Sustainable Tourism by SETE, ενώ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ετοιμάζει μια πρωτοβουλία για την βιώσιμη ανάπτυξη με οριζόντιο χαρακτήρα. Οι δυο φορείς αναμένεται να συνεργασθούν πάντως σε αυτή την κατεύθυνση, μαζί με το Υπουργείο Τουρισμού όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης.

Το ζητούμενο είναι οι πρωτοβουλίες ένταξης της βιωσιμότητας στην αναπτυξιακή στρατηγική του τουριστικού τομέα να αφορά όλες τις επιχειρήσεις και να «μην μείνει πίσω κανείς».

Παράσχης (ΣΕΤΕ): Αισιοδοξία για νέο ρεκόρ στον τουρισμό – Αιχμές για το τέλος παρεπιδημούντων

Τα ξενοδοχεία και η βιώσιμη ανάπτυξη

Ο μεγάλος προβληματισμός αφορά τις χιλιάδες μικρομεσαίες ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις που συνήθως δεν έχουν την χρηματοδοτική δυνατότητα για να προχωρήσουν σε μέτρα βιώσιμης ανάπτυξης. Το έλλειμα βιωσιμότητας αναφέρει ο ΣΕΤΕ, είναι ιδιαίτερα έντονο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έσοδα κάτω των 10 εκατ. ευρώ που αποτελούν και την πλειοψηφία στον κλάδο.

Το ΞΕΕ που έχει ανοίξει ένα «διάλογο» με όλο τον ξενοδοχειακό κλάδο για τα θέματα βιωσιμότητας μέσα και από ειδικές έρευνες του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) διαπιστώνει ότι το 78% του συνόλου των ξενοδοχείων έχουν ή σκοπεύουν να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές.

Ωστόσο υπάρχει και ένα 22% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που δεν έχουν ή δεν σκοπεύουν να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές και ο βασικότερος λόγος (69,5%) είναι η έλλειψη χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ βασικός ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις στην αειφορία για το 60% των ξενοδόχων είναι το υψηλό κόστος της επένδυσης. Μόνο το 6% των ξενοδοχείων έχει εκμεταλλευτεί κατά το παρελθόν χρηματοδοτικά προγράμματα που σχετίζονται με την αειφορία. Οι ξενοδόχοι θα ήταν διατεθειμένοι αν υπήρχαν κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα για την αειφορία.

Πάντως σύμφωνα με την ίδια κυλιόμενη έρευνα του ΙΤΕΠ η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (87%) θεωρεί ότι η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών (sustainability practices) είναι σημαντική για το μέλλον της ξενοδοχειακής τους επιχείρησης

Σε κάθε περίπτωση όπως τονίσθηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ από τον πρόεδρο του Γιάννη Παράσχη «η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουριστικού επιχειρείν αποτελεί μονόδρομο εάν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει τη θετική του πορεία και το brand Ελλάδα να διατηρηθεί στην κορυφή».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΤΕ ανακοίνωσε μια σημαντική πρωτοβουλία, για τη μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων στην αειφορία.

Την ονόμασε ΜΕΤRΟΝ Sustainable Tourism by SETE:«Γιατί μέτρον σημαίνει, μέτρηση, αναλογία αλλά και κανόνας. Γιατί βιωσιμότητα χωρίς μέτρο, χωρίς κανόνες, δεν μπορεί να υπάρξει».

Όπως την περιέγραψε ο κ. Παράσχης η πρωτοβουλία αφορά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης, ελέγχου, εκπαίδευσης, συμμόρφωσης, αυτοδέσμευσης και στοχοθέτησης, επαναξιολόγησης, και πιστοποίησης των επιχειρήσεων.

Η πρωτοβουλία ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 με την πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένες επιχειρήσεις πριν το rollout του προγράμματος στην βάση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στόχο – αρχικά – τη μέτρηση πέντε βασικών δεικτών: Κατανάλωση Ενέργειας, Κατανάλωση Νερού, Παραγωγή και Διαχείριση Αποβλήτων, Εργασιακά Θέματα, Κοινωνικό Αποτύπωμα στους κλάδους: Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, Εναέριες Μεταφορές, Θαλάσσιες Μεταφορές, Χερσαίες Μεταφορές, Τουριστικά Γραφεία Και βέβαια όπως τόνισε ο κ. Παράσχης «είμαστε σε συζήτηση με το Υπουργείο Τουρισμού και το ΞΕΕ, για την μεγιστοποίηση συνεργιών προς όφελος των τουριστικών επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός