Πρωτοβουλίες από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) αναμένονται το επόμενο διάστημα με στόχο να καθορισθεί ένα πλαίσιο «βιώσιμης ανάπτυξης» του ελληνικού τουρισμού. Ήδη ο ΣΕΤΕ ανακοίνωσε μια πιλοτική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση την ΜΕΤRΟΝ Sustainable Tourism by SETE, ενώ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ετοιμάζει μια πρωτοβουλία για την βιώσιμη ανάπτυξη με οριζόντιο χαρακτήρα. Οι δυο φορείς αναμένεται να συνεργασθούν πάντως σε αυτή την κατεύθυνση, μαζί με το Υπουργείο Τουρισμού όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης.
Το ζητούμενο είναι οι πρωτοβουλίες ένταξης της βιωσιμότητας στην αναπτυξιακή στρατηγική του τουριστικού τομέα να αφορά όλες τις επιχειρήσεις και να «μην μείνει πίσω κανείς».
Παράσχης (ΣΕΤΕ): Αισιοδοξία για νέο ρεκόρ στον τουρισμό – Αιχμές για το τέλος παρεπιδημούντων
Τα ξενοδοχεία και η βιώσιμη ανάπτυξη
Ο μεγάλος προβληματισμός αφορά τις χιλιάδες μικρομεσαίες ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις που συνήθως δεν έχουν την χρηματοδοτική δυνατότητα για να προχωρήσουν σε μέτρα βιώσιμης ανάπτυξης. Το έλλειμα βιωσιμότητας αναφέρει ο ΣΕΤΕ, είναι ιδιαίτερα έντονο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έσοδα κάτω των 10 εκατ. ευρώ που αποτελούν και την πλειοψηφία στον κλάδο.
Το ΞΕΕ που έχει ανοίξει ένα «διάλογο» με όλο τον ξενοδοχειακό κλάδο για τα θέματα βιωσιμότητας μέσα και από ειδικές έρευνες του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) διαπιστώνει ότι το 78% του συνόλου των ξενοδοχείων έχουν ή σκοπεύουν να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές.
Ωστόσο υπάρχει και ένα 22% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που δεν έχουν ή δεν σκοπεύουν να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές και ο βασικότερος λόγος (69,5%) είναι η έλλειψη χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ βασικός ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις στην αειφορία για το 60% των ξενοδόχων είναι το υψηλό κόστος της επένδυσης. Μόνο το 6% των ξενοδοχείων έχει εκμεταλλευτεί κατά το παρελθόν χρηματοδοτικά προγράμματα που σχετίζονται με την αειφορία. Οι ξενοδόχοι θα ήταν διατεθειμένοι αν υπήρχαν κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα για την αειφορία.
Πάντως σύμφωνα με την ίδια κυλιόμενη έρευνα του ΙΤΕΠ η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (87%) θεωρεί ότι η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών (sustainability practices) είναι σημαντική για το μέλλον της ξενοδοχειακής τους επιχείρησης
Σε κάθε περίπτωση όπως τονίσθηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ από τον πρόεδρο του Γιάννη Παράσχη «η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουριστικού επιχειρείν αποτελεί μονόδρομο εάν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει τη θετική του πορεία και το brand Ελλάδα να διατηρηθεί στην κορυφή».
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΤΕ ανακοίνωσε μια σημαντική πρωτοβουλία, για τη μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων στην αειφορία.
Την ονόμασε ΜΕΤRΟΝ Sustainable Tourism by SETE:«Γιατί μέτρον σημαίνει, μέτρηση, αναλογία αλλά και κανόνας. Γιατί βιωσιμότητα χωρίς μέτρο, χωρίς κανόνες, δεν μπορεί να υπάρξει».
Όπως την περιέγραψε ο κ. Παράσχης η πρωτοβουλία αφορά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης, ελέγχου, εκπαίδευσης, συμμόρφωσης, αυτοδέσμευσης και στοχοθέτησης, επαναξιολόγησης, και πιστοποίησης των επιχειρήσεων.
Η πρωτοβουλία ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 με την πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένες επιχειρήσεις πριν το rollout του προγράμματος στην βάση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στόχο – αρχικά – τη μέτρηση πέντε βασικών δεικτών: Κατανάλωση Ενέργειας, Κατανάλωση Νερού, Παραγωγή και Διαχείριση Αποβλήτων, Εργασιακά Θέματα, Κοινωνικό Αποτύπωμα στους κλάδους: Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, Εναέριες Μεταφορές, Θαλάσσιες Μεταφορές, Χερσαίες Μεταφορές, Τουριστικά Γραφεία Και βέβαια όπως τόνισε ο κ. Παράσχης «είμαστε σε συζήτηση με το Υπουργείο Τουρισμού και το ΞΕΕ, για την μεγιστοποίηση συνεργιών προς όφελος των τουριστικών επιχειρήσεων».
Latest News
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Θεοδωρικάκος για ακύρωση Turkaegean: Η κυβέρνηση διαχρονικά προασπίζει το εθνικό συμφέρον
«Θεωρώ ότι η απόφαση είναι ισχυρή και ό,τι έχουμε να κάνουμε σε νομικό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Οικογένεια Χατζηλαζάρου: Μετά το «Τιτάνια» στήνουν νέα πεντάστερη μονάδα στη Ρόδο
Η οικογένεια Χατζηλαζάρου προχωρά σε νέα επένδυση 60 εκατ. ευρώ στο νησί της Ρόδου – Τα οικονομικά μεγέθη και η απόκτηση του «Τιτάνια» στην Αθήνα
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Πώς θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2025 - Τι αποκαλύπτουν τέσσερις μελέτες
Τουρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport