Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές στην αγορά πετρελαίου, καθώς το κλίμα κινδύνου στις ευρύτερες αγορές επισκιάζει τις μικτές προοπτικές για το αργό.

Το Brent διαπραγματεύεται πάνω από τα 84 δολάρια το βαρέλι μετά την άνοδο 2% τη Δευτέρα, ενώ το West Texas Intermediate ήταν κοντά στα 80 δολάρια.

Το πετρέλαιο κινείται ανοδικά αυτόν τον μήνα, περιορίζοντας την τριμηνιαία πτώση, καθώς ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να παρατείνει τις περικοπές της προσφοράς, με οποιαδήποτε μεταγενέστερη αναστροφή της απόφασης να εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς.

Πετρέλαιο: Έσπασε το σερί τριών πτωτικών εβδομάδων

Η ζήτηση στην Ασία εμφανίζεται ελαφρώς ήπια, με σημάδια χαμηλότερης κατανάλωσης βενζίνης στην Ινδία και βραδύτερη κινεζική δραστηριότητα διύλισης. Επιπλέον, τα στοιχεία από την Κίνα τη Δευτέρα είδαν τη βιομηχανική δραστηριότητα να αυξάνεται λιγότερο από το αναμενόμενο.

Η αγορά πετρελαίου

«Πιστεύουμε ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent θα είναι κατά μέσο όρο 80 έως 85 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο», αναφέρει στο Reuters, ο Vivek Dhar, αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia. «Η σχετικά σταθερή μας άποψη για τις τιμές καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική προσφοράς του ΟΠΕΚ+ που μετριάζει τυχόν αλλαγές στην παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου».

Το άμεσο spread του Brent – η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του – υποδηλώνει υποκείμενη βραχυπρόθεσμη ισχύ. Το χάσμα ήταν 75 σεντς το βαρέλι σε ένα ανοδικό προς τα πίσω μοτίβο, περίπου το διπλάσιο της διαφοράς πριν από μια εβδομάδα.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler, μιλώντας στο CNBC είπε ότι ο κίνδυνος είναι ανοδικός για τις τιμές του πετρελαίου, αν και τα κέρδη θα είναι αρκετά περιορισμένα.

«Υπάρχει κατά κάποιο τρόπο το ανοδικό επιχείρημα ότι μπαίνουμε στο καλοκαίρι, ότι οι εργασίες στα διυλιστήρια θα είναι εξαιρετικά ισχυρές που θα μειώσουν τα αποθέματα» εξήγησε στο «Squawk Box» την Παρασκευή.

«Θα μπορούσαμε να φτάσουμε έως και 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά θα επιστρέψουμε ξανά» σημείωσε και πρόσθεσε «Δεν θα πάμε στα 95 δολάρια, σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε στα 100 δολάρια το βαρέλι εδώ».

Αν και η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό απομακρυνθεί από τον γεωπολιτικό κίνδυνο και έχει επικεντρωθεί εκ νέου στα θεμελιώδη, η RBC Capital Markets προειδοποίησε τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά την ολοένα και πιο επισφαλή κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

«Παρακολουθούμε στενά εάν η αποχώρηση του Benny Gantz από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εν καιρώ πολέμου θα γείρει τη ζυγαριά υπέρ μιας χερσαίας επιχείρησης με στόχο την απώθηση της Χεζμπολάχ πίσω  στα σύνορα», είπε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων, στους πελάτες του RBC σε σημείωμα την Πέμπτη. .

Το πετρέλαιο παραμένει πολύ κάτω από τα ετήσια υψηλά που έφθασε τον Απρίλιο, αλλά έχει ανακτήσει έδαφος μετά από ένα ξεπούλημα την περασμένη εβδομάδα που ώθησε τις τιμές σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, αφού ο ΟΠΕΚ+ αποκάλυψε σχέδια για αύξηση της παραγωγής το τέταρτο τρίμηνο.

Το καρτέλ διατηρεί όλες τις μειώσεις στην παραγωγή μέχρι τον Οκτώβριο και έχει προχωρήσει σε δύο δόσεις μειώσεων μέχρι το τέλος του 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities