Θετικά έκλεισαν και σήμερα οι ευρωαγορές, χαμηλότερα όμως από τα ενδοσυνεδριακά τους υψηλά, καθώς τα στοιχεία από τον πληθωρισμό έδειξαν ότι κινήθηκε υψηλότερα τον Μάιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,66%, με τον κλάδο των κατασκευών να κερδίζει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,60% στις 8.191 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 18.123 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,76% στις 7.628 μονάδες.

Νέα δημοπρασία 10ετών ομολόγων – Στόχος η άντληση 200 εκατ.

Αν και άρχισαν με καλύτερες επιδόσεις τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωαγορές, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη συγκράτησε τις αγοραστικές κινήσεις. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6% τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, Eurostat. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρύτερη ΕΕ ήταν 2,7%, από 2,6% τον προηγούμενο μήνα.

Παρόλα αυτά, μετά το πρώτο σοκ της ανακοίνωσης των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, οι επιχειρηματικοί ηγέτες στη Γαλλία επιδιώκουν να οικοδομήσουν επαφές με την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους αλλά και την ανησυχία τους για τη ριζοσπαστική φορολογική ατζέντα που προωθεί η αριστερή συμμαχία ενόψει εκλογών.

Τέσσερα ανώτερα στελέχη και τραπεζίτες δήλωσαν στους Financial Times ότι η αριστερά – την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι το ισχυρότερο μπλοκ που συναγωνίζεται τη Λεπέν – θα ήταν ακόμη χειρότερη για τις επιχειρήσεις από τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Rassemblement National.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό Rassemblement National θα κερδίσει τις επερχόμενες γαλλικές εκλογές ενόψει μιας αριστερής συμμαχίας, με την κεντρώα ομάδα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Αν και αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν κάθε άλλο παρά ιδανικό όσον αφορά τους περισσότερους επενδυτές, η πτώση της περασμένης εβδομάδας του γαλλικού δείκτη CAC-40 κατά περισσότερο από 6%, τη χειρότερη εβδομαδιαία απώλειά του από τον Μάρτιο του 2022, θεωρήθηκε υπερβολική, με τον δείκτη να ανακάμπτει.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια την Πέμπτη. Η Τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπουν μείωση κατά τη συνεδρίαση του Αυγούστου.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Γερμανίας διαμορφώθηκε στις 47,5 μονάδες τον Ιούνιο, αυξημένος κατά 0,4 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της Γερμανίας μειώθηκε ελαφρά κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στις -73,8 μονάδες. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για την Ευρωζώνη ανέβηκε κατά 4,3 μονάδες στις 51,3 μονάδες. Ο δείκτης κατάστασης για την ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητος.

Οι «μεγάλοι» παίκτες πήραν ξανά τα ηνία

Με βοήθειες από το «τρίδυμο» Titan, Εθνικής και ΔΕΗ, αλλά και του άλματος του Ελλάκτωρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να απομακρυνθεί από τη δύσκολη ζώνη των 1.400 μονάδων και να κλείνει θετικά, αν και τις ανοδικές τάσεις συγκράτησαν οι δεικτοβαρείς Coca Cola και Μυτιληναίος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,30% στις 1.404,11 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.407,20 μονάδων (+0,22%) και 1.423,05 μονάδων (+1,35%). Ο τζίρος ανήλθε στα 110,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,3 εκατ. τεμάχια αξίας 17,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,21% στις 3.446,86 μονάδες, ενώ στο +0,91% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.272,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,92% στις 1.251,64 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές