Με βοήθειες από το «τρίδυμο» Titan, Εθνικής και ΔΕΗ, αλλά και του άλματος του Ελλάκτωρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να απομακρυνθεί από τη δύσκολη ζώνη των 1.400 μονάδων και να κλείνει θετικά, αν και τις ανοδικές τάσεις συγκράτησαν οι δεικτοβαρείς Coca Cola και Μυτιληναίος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,30% στις 1.404,11 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.407,20 μονάδων (+0,22%) και 1.423,05 μονάδων (+1,35%). Ο τζίρος ανήλθε στα 110,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,3 εκατ. τεμάχια αξίας 17,7 εκατ. ευρώ.

Διερευνά νέα υψηλά η Wall Street, στηρίζουν τα μάκρο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,21% στις 3.446,86 μονάδες, ενώ στο +0,91% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.272,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,92% στις 1.251,64 μονάδες.

Στοίχημα η συνέχιση της αντίδρασης

Με τους «μεγάλους» να παίρνουν και πάλι τα ηνία της αγοράς, ο γενικός δείκτης κατάφερε να απομακρυνθεί από τη ζώνη των 1.400 μονάδων και να έχει καλύτερη επαφή με τον πρώτο στόχο των 1.425 μονάδων ακόμη να απέχει λίγες μονάδες προκειμένου να δοκιμαστεί σε πρώτο χρόνο.

Βέβαια, η αποτυχημένη προσπάθεια των πωλητών να δοκιμάσουν τις 1.395 ανέδειξε και την αξία του επιπέδου, ωστόσο, για να δούμε ότι το ΧΑ «σβήνει» τη ζημιά των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη θα πρέπει να υπερκεράσει τις 1.425 μονάδες, με την αντίσταση να είναι στις 1.440 μονάδες. Πάνω από εκεί, θα έχει επανέλθει ο ανοδικός ρυθμός.

Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον μέχρι και τις πρώτες εκλογές στη Γαλλία, όπου και θα αναδειχθεί καλύτερα το αν και κατά πόσο οι φόβοι για επικράτηση της ακροδεξιάς παράταξης εντός της χώρας είναι βάσιμοι. Στο θετικό σενάριο θα υπάρξει μια ανοδική εκτόνωση, ενώ στο αρνητικό θα δούμε τις πιέσεις να επανέρχονται.

Στα θετικά σήμερα ήταν ότι και το ευρωπαϊκό κλίμα βοηθά, καθώς μετά τις υπερβολές της προηγούμενης εβδομάδας, οι αγορές δείχνουν να ανακτούν μέρος των χαμένων εδαφών. Βέβαια, οι εστίες αβεβαιότητας παραμένουν, κάτι που αποστρέφονται οι αγορές, ωστόσο πολλά χαρτοφυλάκια πιστεύουν ότι τελικά δεν θα έρθει το «τέλος του κόσμου» εάν υπάρξει κάποια αλλαγή στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες της Γαλλίας, και σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την πρόσφατη διόρθωση αναζητώντας αγοραστικές ευκαιρίες.

Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με την HellasFin, βραχυπρόθεσμα η αδυναμία υπέρβασης των 1.460 μονάδων και η βίαιη πτωτική παραβίαση των μέσων όρων 50 και 100 ημερών, ανοίγει πλέον τον δρόμο για την δοκιμασία των αντοχών στήριξης της περιοχής των 1.380-1.360 μονάδων. Μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί τις 1.715 μονάδες. Μακροπρόθεσμα, ο Γενικός δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market).

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με άλμα 5,11%, με τις Τιτάν, Εθνική και ΔΕΗ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 3%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Cenergy, Aegean και Autohellas, και άνω του 1% σε ΕΛΧΑ, Jumbo, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά οι Σαράντης, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Coca Cola.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντέχει τις αποκοπές μερισμάτων, εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Αντέχει τις αποκοπές μερισμάτων το ΧΑ, εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας

Το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αφενός να κρατήσει τα επίπεδα και αφετέρου να μεγαλώσει την απόσταση από την κρίσιμη ζώνη των 1.400 μονάδων