Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, όπως αναμενόταν. Ωστόσο προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν λόγοι για επαγρύπνηση έναντι των κινδύνων πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι αγορές να περιορίζουν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων φέτος.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, η Reserve Bank of Australia (RBA) διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό 12 ετών στο 4,35% και επανέλαβε ότι δεν αποκλείει τίποτα εντός ή εκτός πολιτικής.

Κεντρικές τράπεζες: Οι μειώσεις επιτοκίων παίρνουν παράταση

Οι αγορές ανέμεναν να παραμείνουν σταθερά τα επιτόκια

Οι αγορές έχουν στοιχηματίσει σε μεγάλο βαθμό ότι θα τα διατηρήσει αμετάβλητα, όπως αναφέρει το  Reuters, ακόμη και όταν η οικονομία σχεδόν σταμάτησε το πρώτο τρίμηνο και η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε απροσδόκητα, με τον ακόμη αυξημένο πληθωρισμό να εμποδίζει τις μειώσεις των επιτοκίων το 2024.

«Οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και τα πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι η διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο είναι απίθανο να είναι ομαλή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της RBA, σημειώνοντας ότι οι αναθεωρήσεις στην κατανάλωση και το ποσοστό αποταμίευσης υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι για την ανοδική πορεία παραμένουν.

«Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία ήταν ανάμεικτα, ενίσχυσαν την ανάγκη να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση έναντι ανοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό».

Καμπανάκι για πληθωρισμό

Το δολάριο Αυστραλίας δεν παρουσίασε ιδιαίτερη μεταβολή και βρέθηκε στα 0,6612 δολάρια καθώς η δήλωση περιείχε λίγες εκπλήξεις, ενώ τα swaps μείωσαν ελαφρώς την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο στο 55% από 65% πριν από την απόφαση.

Από την τελευταία συνάντηση της RBA, όταν ο κυβερνήτης Michele Bullock είπε ότι τα επιτόκια πολιτικής ήταν ήδη αρκετά περιοριστικά, τα δεδομένα έχουν έρθει σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν. Η οικονομία αναπτύχθηκε ελάχιστα κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε από τα υψηλά της 15ετίας και η αγορά εργασίας συνέχισε να χαλαρώνει με αργό ρυθμό.

Ο  πληθωρισμός παρέμεινε επίμονος, καθώς ανήλθε στο υψηλό πέντε μηνών στο 3,6% τον Απρίλιο. Ωστόσο, η ελπίδα είναι ότι η ελάφρυνση του κόστους ζωής από τις κυβερνήσεις – συμπεριλαμβανομένων δισεκατομμυρίων σε εκπτώσεις ηλεκτρικής ενέργειας – θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού στο δεύτερο εξάμηνο.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή