
Aντιμέτωπη με πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης για πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η Carrefour στο πλαίσιο δικαστικής υπόθεσης σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται το δίκτυο franchise της, σύμφωνα με όσα ανέφερε το γαλλικό ενημερωτικό δελτίο La Lettre.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας εξέδωσε μια έκθεση 160 σελίδων προς δικαστήριο της Ρεν, στην οποία συνιστά την επιβολή του προστίμου-ρεκόρ. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ανισορροπία υπέρ της εταιρείας στις συμφωνίες που είχε με τα καταστήματα franchise και ζητά άμεσες αλλαγές σε περίπου δώδεκα ρήτρες, προτείνοντας μάλιστα την επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ την ημέρα αν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί άμεσα.
Carrefour: Στροφή στο δυναμικό μοντέλο λειτουργίας μέσω franchise
Το εμπορικό δικαστήριο της Ρεν θα αποφανθεί επί της υπόθεσης τους επόμενους 12 με 18 μήνες, σύμφωνα με τη La Lettre, η οποία δημοσίευσε τη Δευτέρα τη νομική καταγγελία του υπουργείου που ισχυριζόταν ότι οι συμβάσεις της Carrefour με περίπου 5.200 καταστήματα franchise περιείχαν «σημαντική ανισορροπία» η οποία ωφέλησε εν τέλει καταχρηστικά τον όμιλο.
Carrefour: Πλήγμα στις μετοχές
Η αντίδραση της αγοράς στην εν λόγω είδηση ήταν οι μετοχές της Carrefour να υποχωρήσουν κατά 7% στα 13,53 ευρώ ανά μετοχή στις πρωινές συναλλαγές, αφού νωρίτερα είχαν υποχωρήσει έως και 9,6%.
Οι αναλυτές της Bernstein ωστόσο δήλωσαν ότι η αντίδραση των επενδυτών στην έκθεση των 160 σελίδων για την επιβολη του προστίμου, ήταν υπερβολική. «Πιστεύουμε ότι αυτή η δικαστική υπόθεση αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό δικαιοδόχων και μόνο 200 μέλη από τους περισσότερους από 2.000 franchisees», πρόσθεσε η εταιρεία.
Ήταν επίσης ασαφές εάν τυχόν αλλαγές στις συμβάσεις των δικαιοδόχων θα υπονόμευαν την κερδοφορία της Carrefour σε ύψος 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως – το ποσό του προτεινόμενου προστίμου, πρόσθεσε η χρηματιστηριακή εταιρεία.
Οι ρήτρες
Όπως επισημαίνει και το Reuters, το νομικό έγγραφο απαιτεί από την εταιρεία να τροποποιήσει άμεσα περίπου 10 ρήτρες στις συμβάσεις franchise, με πρόστιμο 50.000 ευρώ ανά ημέρα εάν δεν λάβει μέτρα.
Οι ρήτρες καλύπτουν τομείς όπως οι υπερβολικές συνιστώμενες τιμές μεταπώλησης και η απαίτηση να προμηθεύονται σχεδόν αποκλειστικά από την Carrefour.
Μετά την καταγγελία του υπουργείου που έχει σταλεί στο εμπορικό δικαστήριο της Ρεν, ακολουθεί μια άλλη αγωγή που κατατέθηκε από μια ένωση δικαιοδόχων τον Δεκέμβριο του 2023 στο ίδιο δικαστήριο για συμβατικές παραβιάσεις από την Carrefour, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο.
Η Carrefour στοχεύει να πραγματοποιεί τα μισά έσοδά της στη Γαλλία από τα καταστήματα franchising, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Alexandre Bompard.


Latest News

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό