Η αυξανόμενη κόντρα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας με αφορμή αλληλοκατηγορίες για κρατικές ενισχύσεις στις εξαγωγές και για προστατευτισμό θέτει δυνητικά σε κίνδυνο τεράστιες εμπορικές συναλλαγές αξίας μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες για το 2023 ανέρχονταν συνολικά σε σχεδόν 740 δις ευρώ.

Κίνα: Μέτρα στις εισαγωγές χοιρινού από την ΕΕ

Μετά την απόφαση της ΕΕ να αυξήσει σημαντικά τους δασμούς σε κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα κατηγορώντας το Πεκίνο για παράτυπες κρατικές επιδοτήσεις προς τις εταιρείες που λειτουργούν σε κινεζικό έδαφος, τώρα η κινεζική κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο ευρωπαϊκές εξαγωγές όπως το χοιρινό και το μπράντι.

Ειδικά όσον αφορά το χοιρινό, οι εξαγωγές χοιρινού προς την Κίνα από την ΕΕ είναι σχετικά μικρές αναλογικά με άλλα προϊόντα. Όμως εάν επιβληθούν εκεί δασμοί τότε θα πληγούν ιδιαίτερα σκληρά χώρες όπως οι Ισπανία, Δανία και Ολλανδία που εξάγουν μαζικά τέτοια τρόφιμα προς την κινεζική αγορά. Επίσης η Κίνα φαίνεται να βάζει στο στόχαστρο και ευρωπαϊκά προϊόντα μπράντι, στοχοποιώντας όπως όλα δείχνουν ιδιαίτερα τη Γαλλία η οποία επέμενε για να ξεκινήσει η έρευνα για τις επιδοτήσεις της Κίνας σε ηλεκτρικά οχήματα (EV).

Eμπόριο Ευρώπης και Κίνας

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα το ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών των χωρών της ΕΕ προς την Κίνα, όπως το παρουσιάζει η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Eurostat.

Η στατιστική υπηρεσία της Γερμανία, η Destatis, χαρακτηρίζει την Κίνα ως τον σημαντικότερο πλέον εμπορικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Το 2023, η ΕΕ έκαναν μεταξύ τους εμπόριο αγαθών αξίας 739 δισ. ευρώ -εισαγωγές και εξαγωγές. Αυτό όπως επισημαίνεται αντιπροσωπεύει το 15% του συνόλου του εμπορίου αγαθών της ΕΕ. Ως παράδειγμα, αναφέρει η Destatis, το αντίστοιχο μερίδιο εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών με την ΕΕ ανήλθε σε περίπου 17%. Σε σύγκριση με το 2000 το ποσοστό του εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ το μερίδιο της Κίνας στο εμπόριο της ΕΕ έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από 5% σε 15%, σημειώνεται.

Αναλύοντας τις ροές εισαγωγών και εξαγωγών χωριστά, το 2023 η Κίνα ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ για τις εισαγωγές (20%), ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες (14%). Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο πιο κοινός προορισμός για αγαθά που εξάγονται από την ΕΕ (20%), με τη Βρετανία να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση (13%) και την Κίνα να κατατάσσεται τρίτη (9%).

Μήλος της έριδος τα ηλεκτρικά οχήματα

Η κόντρα ΕΕ και Κίνας εντάθηκε μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από 25% σε 100%. Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι Βρυξέλλες οι οποίες εδώ και καιρό έκαναν λόγο για μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις του Πεκίνου για EV, φωτοβολταϊκά και άλλα προϊόντα οι οποίες έφεραν σε δυσχερή θέση ευρωπαίους παραγωγούς αντίστοιχων προϊόντων. Τελικά και μετά από πολλές διαβουλεύσεις η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε πράσινο φως για την επιβολή νέων δασμών από 17,4% έως 38,1% σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής παραγωγής, οι οποίοι θα επιβληθούν επιπλέον των δασμών 10% που ισχύουν ήδη. Αυτό ανεβάζει το σύνολο των δασμών που θα επιβάλλονται σε τέτοιες κινεζικές εταιρείες έως το 48%.

Τις ημέρες μετά την απόφαση της ΕΕ για να επιβάλλει νέους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα το Πεκίνο εμφανιζόταν ιδιαίτερα επικριτικό κατηγώντας το μπλοκ για προστατευτισμό.

Το ανώτατο όργανο οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, δημοσίευσε τρία διαδοχικά σχόλια επικρίνοντας την ΕΕ και αποκαλώντας τις ενέργειές της ως όπλο για πολιτικοποίηση του εμπορίου. Σε μια από τις ανακοινώσεις οι κινεζικές αρχές επεσήμαναν ότι ορισμένες ευρωπαϊκές μάρκες αυτοκινήτων – όπως η Volkswagen και η Mercedes Benz – καταγράφουν πάνω από το 30% των πωλήσεών τους στην Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή