Οι επιχειρηματικοί ηγέτες στη Γαλλία επιδιώκουν να οικοδομήσουν επαφές με την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους αλλά και την ανησυχία τους για τη ριζοσπαστική φορολογική ατζέντα που προωθεί η αριστερή συμμαχία  ενόψει εκλογών.

Τέσσερα ανώτερα στελέχη και τραπεζίτες δήλωσαν στους Financial Times ότι η αριστερά – την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι το ισχυρότερο μπλοκ που συναγωνίζεται τη Λεπέν – θα ήταν ακόμη χειρότερη για τις επιχειρήσεις από τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Rassemblement National.

Ο τζογαδόρος Μακρόν – Παίζει τα… ρέστα του εναντίον της Λεπέν

Πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία

«Οι οικονομικές πολιτικές του RN είναι περισσότερο μια κενή πλάκα που οι επιχειρήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ώθηση προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ένας εταιρικός ηγέτης της Cac 40 για το κόμμα της Λεπέν, το οποίο προηγείται μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις: «Η αριστερά δεν είναι πιθανό να αποδυναμώσει την σκληροπυρηνική αντικαπιταλιστική της ατζέντα», υπογράμμισε.

Ένας άλλος μεγάλος επιχειρηματικός ηγέτης και επενδυτής στη Γαλλία πρόσθεσε: «Αν μου λέγατε πριν από δύο εβδομάδες ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα πόνταρε στο RN και θα απέρριπτε τον [πρόεδρο Εμανουέλ] Μακρόν, δεν θα το πίστευα».

Και οι δύο μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, φοβούμενοι να σχολιάσουν δημόσια την πολιτική κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Συναντήσεις

Ο «υπολοχαγός» της Λεπέν Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος αναμένεται να είναι πρωθυπουργός εάν το RN κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, είχε ήδη αρχίσει να προσελκύει επιχειρηματικούς ηγέτες σε κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν επενδυτικοί τραπεζίτες και στελέχη στο Παρίσι. Έχει επίσης εμφανιστεί σε συνέδρια του κλάδου όπως το Paris Air Show.

Ο Jean-Philippe Tanguy, βουλευτής του RN που ασχολείται με την οικονομική πολιτική, είπε ότι δεχόταν κλήσεις από λομπίστες, επενδυτές και εταιρείες που ήθελαν να κατανοήσουν τα σχέδια του κόμματος.

«Τους είπαμε ότι το RN θα κρατήσει τη γραμμή για τα ελλείμματα και θα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο», είπε. «Οι αγορές θα είναι αυστηρές εναντίον μας, επομένως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε».

Οι αγορές κλονίστηκαν σημαντικά από την πολιτική αβεβαιότητα με αποτελέσματα ο δείκτης Cac 40 να έχει ήδη χάσει περισσότερο από 5% μεταξύ της ανακοίνωσης των εκλογών μόλις πριν από μια εβδομάδα και του κλεισίματος της Δευτέρας.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων αναφοράς – ένα βαρόμετρο της αγοράς για τον κίνδυνο διατήρησης του χρέους της Γαλλίας – έχει αυξηθεί κατά 0,31 ποσοστιαίες μονάδες από την προκήρυξη των εκλογών, καταγράφοντας την πιο έντονη εβδομαδιαία κίνηση από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2011.

Μεταξύ πανούκλας και χολέρας

Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος είπε ότι η προοπτική είτε ακροδεξιών είτε αριστερών κομμάτων να καθορίσουν την οικονομική στρατηγική της Γαλλίας ήταν «μια επιλογή μεταξύ της πανούκλας και της χολέρας».

Τόσο η ακροδεξιά όσο και η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) θέλουν μια ριζική ρήξη με τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις οικονομικές πολιτικές του Μακρόν.

Ο πρόεδρος μείωσε τους φόρους παραγωγής στις εταιρείες, διευκόλυνε τις εταιρείες να απολύουν εργαζομένους και κάλεσε ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Pfizer και Amazon, να επενδύσουν στη Γαλλία. Η ανεργία έχει μειωθεί και η ύφεση δεν έχει εμφανιστεί όπως σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Αλλά η κυβέρνησή του έχει επίσης επεκτείνει σε τεράστιο βαθμό τον δημόσιο δανεισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και του ενεργειακού σοκ που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συντάξεις

Το RN, το οποίο δεν έχει εκδώσει πλήρες οικονομικό πρόγραμμα, έχει σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσε να ανακαλέσει τη εμβληματική μεταρρύθμιση των συντάξεων του Μακρόν αργότερα μέσα στο έτος, μετά από έλεγχο των δημοσίων λογαριασμών. Μάλιστα, το προωθεί ως βασική προεκλογική υπόσχεση.

Το κόμμα είπε επίσης ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα είδη πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, τα καύσιμα και την ενέργεια. Τα κυβερνητικά στοιχεία ανεβάζουν το κόστος μιας τέτοιας κίνησης σε περίπου 24 δισ. ευρώ. Το RN λέει επίσης ότι θα δώσει προτίμηση στις γαλλικές εταιρείες στις προμήθειες, παραβιάζοντας του κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η Λεπέν από την πλευρά της προσπάθησε να καθησυχάσει τις επιχειρήσεις. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν καταλαβαίνουν πραγματικά το εγχείρημα του Εθνικού  Συναγερμού», είπε στη Le Figaro την Κυριακή. «Έχουν ακούσει μόνο την καρικατούρα του έργου μας. Όταν διαβάζουν για αυτό, το βρίσκουν μάλλον λογικό».

Η αριστερή συμμαχία NFP δεν έχει κάνει παρόμοιες προσεγγίσεις. Αλλά απεικονίζει τα οικονομικά της σχέδια ως πιο υπεύθυνα λόγω των δισεκατομμυρίων ευρώ σε προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων για να πληρώσει για τις αυξημένες δαπάνες.

«Θα χρηματοδοτήσουμε αυτό το πρόγραμμα μπαίνοντας στις τσέπες όσων μπορούν να το αντέξουν οικονομικά», δήλωσε ο Olivier Faure, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το πρόγραμμα του NFP περιλαμβάνει την κατάργηση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν, την αύξηση των μισθών και των επιδομάτων του δημόσιου τομέα, ανεβάζοντας παράλληλα τον κατώτατο μισθό κατά 14% και παγώνοντας τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής και της ενέργειας.

Θα επανεισαγάγει έναν φόρο περιουσίας, θα καταργήσει πολλές φοροαπαλλαγές για τους πιο εύπορους και θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος για τους πιο κερδισμένους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή