Το μεγαλύτερο βιομηχανικό συνδικάτο στη Γερμανία ετοιμάζεται για μια μάχη σχετικά με τους μισθούς στην καρδιά της μεταποίησης της χώρας, αφού ζήτησε αύξηση μισθών 7% για εκατομμύρια εργάτες ηλεκτρικής ενέργειας και μετάλλου, σύμφωνα με τους FT.

Γερμανία: Έρχεται η σειρά της, μετά τη Γαλλία; Το crash test του Σολτς

Η IG Metall δήλωσε τη Δευτέρα ότι το διοικητικό της συμβούλιο συνέστησε στους διαπραγματευτές να επιδιώξουν την αύξηση των μισθών για μια περίοδο 12 μηνών για 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα, ο οποίος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρύτερης οικονομίας της Γερμανίας και έναν καμπανάκι για μισθολογικές συμφωνίες σε άλλους τομείς.

Η πρόταση είναι πιθανό να τύχει ψυχρής υποδοχής από τους ηγέτες της βιομηχανίας που αντιμετώπισαν ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μια ευρύτερη ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Η ένωση εργοδοτών είχε ήδη προτείνει πάγωμα των μισθών στον τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει πολλούς εργαζόμενους στην τεράστια αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας.

H αδύναμη Γερμανία

Το αίτημα για αύξηση μισθών 7% σε έναν από τους πιο αδύναμους τομείς της οικονομίας της Γερμανίας αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των εργαζομένων να ανακτήσουν την αγοραστική δύναμη μετά τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού εδώ και μια γενιά πριν από δύο χρόνια.

Αλλά είναι επίσης πιθανό να ανησυχήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία υπολογίζει σε μια συγκράτηση των μισθολογικών απαιτήσεων για να βοηθήσει να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% το επόμενο έτος.

«Η ΕΚΤ θα παρακολουθεί προσεκτικά αυτές τις εξελίξεις», δήλωσε ο Tomasz Wieladek, οικονομολόγος της επενδυτικής εταιρείας T Rowe Price. «Εάν οι μισθοί αποδειχθούν κολλώδεις, καθώς τα συνδικάτα έχουν πολύ ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη από το συνηθισμένο, η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί είτε να καθυστερήσει τις περικοπές είτε να μειώσει πιο αργά από το αναμενόμενο».

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η ζήτηση ήρθε καθώς η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, δημοσίευσε στοιχεία τη Δευτέρα που δείχνουν ότι το κόστος εργασίας της ευρωζώνης επιταχύνθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό 5,1% το πρώτο τρίμηνο από 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στη Γερμανία, οι συλλογικά συμφωνηθέντες μισθοί αυξήθηκαν κατά 6,2% το πρώτο τρίμηνο – ο ταχύτερος ρυθμός εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Πτώση παραγωγής

Η παραγωγή στην βιομηχανία ηλεκτρικών και μετάλλων της Γερμανίας μειώθηκε κατά 2,4% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανεβάζοντας την πτώση από πριν χτυπήσει η πανδημία το 2020 στο 14%, σύμφωνα με την ένωση εργοδοτών Gesamtmetall για τον τομέα.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει τίποτα να διανεμηθεί», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Harald Marquardt, επικεφαλής διαπραγματευτής για τους εργοδότες στην περιοχή της Βάδης-Βυρτεμβέργης της νότιας Γερμανίας, όπου βρίσκονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες Porsche και Mercedes. «Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι τα επόμενα πέντε χρόνια σχεδόν μία στις δύο εταιρείες σχεδιάζει να μεταφέρει τις επενδύσεις της ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό».

Η IG Metall απέρριψε τα σχόλια του Marquardt ως «ασέβεια», προσθέτοντας ότι τα βιβλία παραγγελιών στον τομέα είχαν πάνω από ένα μήνα επιπλέον ζήτηση από τα τυπικά επίπεδα. Το συνδικάτο αναμένεται να οριστικοποιήσει το μισθολογικό του αίτημα τον επόμενο μήνα πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τον Σεπτέμβριο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή