Καθώς οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν, ο Τραμπ συναντήθηκε με μια σειρά CEO και επιχειρηματίες, κάποιοι από τους οποίους στάθηκαν στο πλευρό του, ενώ άλλοι φάνηκαν πιο δύσπιστοι. Καθώς και ο Ίλον Μασκ φλερτάρει με την ιδέα της έγκρισης του Τραμπ, γίνεται σαφές ότι πολλά διακυβεύονται για αυτόν ανάλογα με το ποιος γίνει πρόεδρος.

Ενώ ο Μασκ δεν έχει υποστηρίξει δημόσια κανέναν υποψήφιο, το Business Insider ανέφερε ότι συνδέθηκε με άλλους δισεκατομμυριούχους λόγω κοινής δυσπιστίας προς τους Δημοκρατικούς.

Ίλον Μασκ: Νέα αγωγή – Από μέτοχο της Tesla για ύποπτες συναλλαγές ύψους 7,5 δισ

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της Wall Street Journal, ο Μασκ μίλησε επίσης με τους υπεύθυνους της εκστρατείας του Τραμπ για την ανάληψη ενός πιθανού συμβουλευτικού ρόλου σε περίπτωση εκλογής του. Κάτι που εμμέσως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας των συντηρητικών που δήλωσε στο The Journal ότι οι ελίτ της Silicon Valley, όπως ο Μασκ, σπεύδουν να υποστηρίξουν την εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ.

Ο Ίλον υπό τον Τραμπ

Ο Μασκ είχε υπηρετήσει στο παρελθόν σε επιχειρηματικές συμβουλευτικές ομάδες στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, αλλά παραιτήθηκε από τον ρόλο αυτόπ λόγω διαφωνιών με την απόφαση του Τραμπ το 2017 να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Εάν επρόκειτο να αναλάβει έναν πιο επίσημο ρόλο σε μια δεύτερη θητεία Τραμπ, ο Μασκ σαφώς και θα σκεφτεί τι θα ήταν καλύτερο για τις πολυάριθμες επιχειρήσεις του», ανέφερε ο Μπράντλεϊ Τουσκ στο BI.

Ο Τουσκ είναι επιχειρηματίας του οποίου η εταιρεία, Tusk Venture Partners, συμβουλεύει νεοφυείς επιχειρήσεις σε κλάδους υπό υψηλή ρύθμιση. Αν συμβούλευε τον Μασκ τώρα, ο Τουσκ είπε ότι θα του έλεγε: «Πρέπει να προσέχεις πραγματικά τι θέλεις – για πολλούς λόγους».

Υπό τον Τραμπ, ο Τουσκ είπε ότι οι φορολογικές περικοπές και η απορρύθμιση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έκρηξη για την Tesla, τη X και τη SpaceX. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια τεράστια αύξηση του πολιτικού κεφαλαίου, αλλά πιθανώς με μειωμένη σταθερότητα στις αγορές, στις οποίες ο Μασκ βασίζεται.

«Υπάρχει η δυνατότητα να έχει πραγματικά τεράστια επιρροή στην κυβέρνηση του Τραμπ», πρόσθεσε στο BI η Στέισι Λι, καθηγήτρια νομικής και ηθικής στο Johns Hopkins Carey Business School. «Και όταν κοιτάξετε το τι σέβεται πραγματικά ο Τραμπ, δηλαδή του αρέσει να είναι δημοφιλής, να έχει ένα στυλ διαχείρισης που είναι πιο ατομικό, τότε μπορούμε να καταλάβουμε όλοι ότι ζητούν και οι δύο τα ίδια πράγματα».

Ο ‘Ιλον υπό τον Μπάιντεν

Σε περίπτωση, πάλι, που ο Μπάιντεν εκλεγεί ξανά, ο Μασκ μπορεί να μην έχει την επιρροή που ποθεί, αλλά ο Τουσκ διευκρίνισε ότι θα είχε κάτι στο οποίο βασίζονται οι αγορές και οι εταιρείες για ισχυρή ανάπτυξη: την σταθερότητα.

«Ο Μασκ μόλις έλαβε ένα πακέτο αμοιβών 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε ενώ πρόεδρος είναι ο Μπάιντεν και αυτή τη στιγμή, η ζωή του είναι πολύ ωραία», εξήγησε ο Τουσκ. «Και τώρα έχουμε την επιλογή κάποιου που πιστεύει ειλικρινά στην καθαρή ενέργεια και κάποιου που την περιφρονεί ενεργά. Έτσι, για τους μετόχους της Tesla, είναι πολύ καλύτερο να είναι πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν».

Ωστόσο, η Λι επισήμανε πως μια δεύτερη θητεία του Μπάιντεν θα ήταν επίσης επιρρεπής σε περισσότερες ρυθμίσεις και πολιτικές υπέρ συνδικάτων – καμία εκ των οποίων δεν είναι πολύ ελκυστική για τον Μασκ.

«Ο Μπάιντεν είναι πολύ παραδοσιακός όσον αφορά τις πολιτικές του. Είναι αφοσιωμένος στην αύξηση των εταιρικών φόρων», είπε η Λι. «Επί Τραμπ, τους είδαμε να πηγαίνουν από το 35% στο 21%, και τώρα ο Τραμπ λέει: «Ε, αν βγω, θα το μειώσω στο 20%». Νομίζω ότι αυτό είναι μουσική στα αυτιά του Μασκ».

Μπούμερανγκ

«Το αρχικό μου ένστικτο –νομίζω όλων– θα ήταν “Ω, φυσικά, είναι καλύτερα για τον Μασκ να βγει ο Τραμπ”. Αλλά νομίζω ότι τελικά, θα ήταν πολύ χειρότερα», είπε ο Τουσκ.

Ενώ ο Μασκ μπορεί να παρασυρθεί από τη γοητεία της συγκέντρωσης ακόμη περισσότερης εξουσίας, ο Τουσκ είπε ότι η εκλογή Τραμπ είναι δίκοπο μαχαίρι.

Από την άλλη ο Μπάιντεν δεν σκέφτεται τον Ίλον ως αντίπαλο – μάλλον δεν τον σκέφτεται καθόλου. Αλλά με τον Τραμπ, όπως συνέβη με πολλούς από τους κάποτε συμμάχους του, η αγάπη του για τον Μασκ θα μπορούσε ξαφνικά να αναστραφεί, καθιστώντας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla στόχο της οργή του.

«Από την πλευρά του Τραμπ, ο Μασκ πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην προχωρήσει αδιάκριτα προς αυτόν. Όσο σαγηνευτικό και αν φαίνεται αρχικά, συνήθως τελειώνει άσχημα για όλους», κατέληξε ο Τουσκ. «Και όλα τα πράγματα που εκτιμά, τα πράγματα που τον κάνουν ευτυχισμένο, η προσοχή και να είναι στο επίκεντρο δηλαδή, είναι τα ίδια πράγματα που κάνουν τον Τραμπ ευτυχισμένο».

«Και ο μόνος τύπος με τον οποίο δεν μπορείς να κερδίσεις μια μάχη σώμα με σώμα είναι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή