
Σοκ προκάλεσε στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Ιταλίας, ο ξαφνικός θάνατος του Claudio Graziano, προέδρου των ιταλικών ναυπηγείων Fincantieri.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η απώλεια του 70χρονου Graziano, έχει αφήσει ένα «μεγάλο αναντικατάστατο κενό». Άτομο του στενού περιβάλλοντός του ανέφερε στους Financial Times ότι η αστυνομία διερευνά την αυτοκτονία ως μία από τις πιθανές αιτίες του θανάτου του.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο απόστρατος στρατηγός, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Fincantieri από τον Μάιο του 2022 δεν μπορούσε να ξεπεράσει τον θάνατό της συζύγου του, η οποία πέθανε πριν από έναν χρόνο μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μνημόνια Συνεργασίας των Fincantieri – Leonardo με εγχώριους προμηθευτές
Συμφωνίες
Ο θάνατος του Graziano έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο Fincantieri ενέκρινε άντληση κεφαλαίου 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς από την εταιρεία της μονάδας υποβρυχίων του ιταλικού αμυντικού ομίλου Leonardo. Οι μετοχές της Fincantieri υποχώρησαν 3% τη Δευτέρα.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόν δήλωσε συγκλονισμένη με τον θάνατο «ενός ορθού υπηρέτη του κράτους, που σε όλη του τη ζωή τίμησε το έθνος, τις ένοπλες δυνάμεις και τους θεσμούς με αφοσίωση, ικανότητα και επαγγελματισμό».
Ο υπουργός Άμυνας Guido Crosetto είπε ότι ο θάνατος του Graziano «αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απώλεια» για την ιταλική άμυνα.
Η απόκτηση της Underwater Armaments Systems, η οποία παράγει υποβρύχιους πυραύλους και σόναρ, ανακοινώθηκε τον Μάιο, καθώς η Fincantieri —η οποία κατασκευάζει επίσης πολυτελή κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της στο Monfalcone— κινήθηκε για να αναπτύξει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.
Η άντληση κεφαλαίων, της οποίας θα ηγηθεί ο κρατικός επενδυτής Cassa Depositi e Prestiti, αναμένει έγκριση από την ρυθμιστική αρχή ασφαλείας της Ιταλίας.
Στρατιωτική θητεία
Ο Graziano, ο οποίος ξεκίνησε τη στρατιωτική του καριέρα με τους στρατιώτες των Άλπεων της Ιταλίας κοντά στην πατρίδα του, το Τορίνο στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ήταν ένας από τους υψηλότερους στρατιωτικούς αξιωματούχους στη χώρα, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει ως αρχηγός του εθνικού επιτελείου άμυνας.
Μεταξύ άλλων θήτευσε ως στρατιωτικός ακόλουθος της Ιταλίας στην Ουάσιγκτον DC, στην ηγεσία των πολυεθνικών δυνάμεων που είναι υπεύθυνες για την περιοχή της Καμπούλ στο Αφγανιστάν και ως διοικητής δυνάμεων της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο.
Επί τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2022, προήδρευσε επίσης της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, η οποία συγκεντρώνει τους υψηλότερους στρατιωτικούς αξιωματούχους των 27 χωρών της ΕΕ και συμβουλεύει τις Βρυξέλλες για θέματα ασφάλειας.
Η Fincantieri επιδιώκει να επεκτείνει τις υποθαλάσσιες δραστηριότητές της καθώς οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές, όπως καλώδια τηλεπικοινωνιών και αγωγούς ενέργειας, από αδίστακτους παράγοντες. Σύμφωνα με τρία άτομα που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες, τα ιταλικά ναυπηγεία είναι επίσης μεταξύ των μνηστήρων της γερμανικής Thyssenkrupp Marine Systems.
Νωρίτερα φέτος, η Fincantieri ανακοίνωσε μια ναυπηγική συνεργασία με τον Edge Group του Άμπου Ντάμπι.
Ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, είπε ότι ο θάνατος του Graziano«με αφήνει χωρίς λόγια».
«Ήταν ένας φίλος και ένας εξαιρετικός αξιωματικός που τίμησε την Ιταλία ακόμη και στους ευρωπαϊκούς του ρόλους», έγραψε ο υπουργός στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ένα από τα πολλά αφιερώματα που άρχισαν να ξεχύνονται καθώς η είδηση διαδόθηκε στην Ιταλία.
Η συμφωνία με τα ναυπηγεία Ελευσίνας
Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2022 η εταιρεία υπέγραψε συμφωνίες για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Δύο μήνες αργότερα η Fincantieri και η Leonardo υπέγραψαν μια σειρά επιπρόσθετων Μνημονίων Συνεργασίας με τους ακόλουθους δυνητικούς Έλληνες προμηθευτές:
Α) SUNLIGHT GROUP ENERGY STORAGE SYSTEMS S.A
B) GENERAL COMMERCIAL AND INDUSTRIAL S.A.
Γ) FARAD S.A. HEAT EXCHANGERS
Δ) ENVIRONMENTAL PROTECTION ENGINEERING S.A.
E) G.LIGEROS O.E (PSYCTOTHERM)
ΣΤ) SSA S.A.
Z) ELFON
H) TECROSS S.A.


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο