Σοκ προκάλεσε στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Ιταλίας, ο ξαφνικός θάνατος του Claudio Graziano, προέδρου των ιταλικών ναυπηγείων Fincantieri.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η απώλεια του 70χρονου Graziano, έχει αφήσει ένα «μεγάλο αναντικατάστατο κενό». Άτομο του στενού περιβάλλοντός του ανέφερε στους Financial Times ότι η αστυνομία διερευνά την αυτοκτονία ως μία από τις πιθανές αιτίες του θανάτου του.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο απόστρατος στρατηγός, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Fincantieri από τον Μάιο του 2022 δεν μπορούσε να ξεπεράσει τον θάνατό της συζύγου του, η οποία πέθανε πριν από έναν χρόνο μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μνημόνια Συνεργασίας των Fincantieri – Leonardo με εγχώριους προμηθευτές

Συμφωνίες

Ο θάνατος του Graziano έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο Fincantieri ενέκρινε άντληση κεφαλαίου 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς από την εταιρεία της μονάδας υποβρυχίων του ιταλικού αμυντικού ομίλου Leonardo. Οι μετοχές της Fincantieri υποχώρησαν 3% τη Δευτέρα.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόν δήλωσε συγκλονισμένη με τον θάνατο «ενός ορθού υπηρέτη του κράτους, που σε όλη του τη ζωή τίμησε το έθνος, τις ένοπλες δυνάμεις και τους θεσμούς με αφοσίωση, ικανότητα και επαγγελματισμό».

Ο υπουργός Άμυνας Guido Crosetto είπε ότι ο θάνατος του Graziano «αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απώλεια» για την ιταλική άμυνα.

Η απόκτηση της Underwater Armaments Systems, η οποία παράγει υποβρύχιους πυραύλους και σόναρ, ανακοινώθηκε τον Μάιο, καθώς η Fincantieri —η οποία κατασκευάζει επίσης πολυτελή κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της στο Monfalcone— κινήθηκε για να αναπτύξει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Η άντληση κεφαλαίων, της οποίας θα ηγηθεί ο κρατικός επενδυτής Cassa Depositi e Prestiti, αναμένει έγκριση από την ρυθμιστική αρχή ασφαλείας της Ιταλίας.

Στρατιωτική θητεία

Ο Graziano, ο οποίος ξεκίνησε τη στρατιωτική του καριέρα με τους στρατιώτες των Άλπεων της Ιταλίας κοντά στην πατρίδα του, το Τορίνο στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ήταν ένας από τους υψηλότερους στρατιωτικούς αξιωματούχους στη χώρα, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει ως αρχηγός του εθνικού επιτελείου άμυνας.

Μεταξύ άλλων θήτευσε ως στρατιωτικός ακόλουθος της Ιταλίας στην Ουάσιγκτον DC, στην ηγεσία των πολυεθνικών δυνάμεων που είναι υπεύθυνες για την περιοχή της Καμπούλ στο Αφγανιστάν και ως διοικητής δυνάμεων της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο.

Επί τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2022, προήδρευσε επίσης της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, η οποία συγκεντρώνει τους υψηλότερους στρατιωτικούς αξιωματούχους των 27 χωρών της ΕΕ και συμβουλεύει τις Βρυξέλλες για θέματα ασφάλειας.

Η Fincantieri επιδιώκει να επεκτείνει τις υποθαλάσσιες δραστηριότητές της καθώς οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές, όπως καλώδια τηλεπικοινωνιών και αγωγούς ενέργειας, από αδίστακτους παράγοντες. Σύμφωνα με τρία άτομα που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες, τα ιταλικά ναυπηγεία είναι επίσης μεταξύ των μνηστήρων της γερμανικής Thyssenkrupp Marine Systems.

Νωρίτερα φέτος, η Fincantieri ανακοίνωσε μια ναυπηγική συνεργασία με τον Edge Group του Άμπου Ντάμπι.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, είπε ότι ο θάνατος του Graziano«με αφήνει χωρίς λόγια».

«Ήταν ένας φίλος και ένας εξαιρετικός αξιωματικός που τίμησε την Ιταλία ακόμη και στους ευρωπαϊκούς του ρόλους», έγραψε ο υπουργός στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ένα από τα πολλά αφιερώματα που άρχισαν να ξεχύνονται καθώς η είδηση ​​διαδόθηκε στην Ιταλία.

Η συμφωνία με τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2022 η εταιρεία υπέγραψε συμφωνίες για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Δύο μήνες αργότερα η Fincantieri και η Leonardo υπέγραψαν μια σειρά επιπρόσθετων Μνημονίων Συνεργασίας με τους ακόλουθους δυνητικούς Έλληνες προμηθευτές:

Α) SUNLIGHT GROUP ENERGY STORAGE SYSTEMS S.A

B) GENERAL COMMERCIAL AND INDUSTRIAL S.A.

Γ) FARAD S.A. HEAT EXCHANGERS

Δ) ENVIRONMENTAL PROTECTION ENGINEERING S.A.

E) G.LIGEROS O.E (PSYCTOTHERM)

ΣΤ) SSA S.A.

Z) ELFON

H) TECROSS S.A.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή