
Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά το «χαστούκι» που έδωσε η ευρωκάλπη στον Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου, έχει θορυβήσει τις διεθνείς αγορές αλλά και τα πολιτικά κέντρα της Ευρώπης, αναβιώνοντας τον εφιάλτη της κρίσης χρέους.
Η πιθανότητα μιας πολιτικής «συγκατοίκησης» με τον Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο Ελιζέ και τον ακροδεξιό Ζορτνάν Μπαρντελά ή κάποιο στέλεχος της – ενωμένης, πλέον – Αριστεράς στον πρωθυπουργικό θώκο δημιουργεί ανησυχίες που φέρνουν μνήμες με ελληνικό άρωμα.
Κι αυτό γιατί τόσο ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν όσο και η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχουν φιλόδοξα πολιτικά σχέδια με αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες, τις οποίες είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να αντέξει η ήδη εύθραυστη γαλλική οικονομία.

Η κρίση χρέους
Με ρυθμό ανάπτυξης 0,9% του ΑΕΠ το 2023 και προβλεπόμενη ανάπτυξη 0,8% για το 2024, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας, η οικονομική εικόνα της χώρας δεν μοιάζει καλή. Παράλληλα, η Γαλλία διατηρεί υψηλό δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από το 2020, όταν, λόγω κορωνοϊού, το χρέος ανήλθε σε 114,9% του ΑΕΠ της.
Ωστόσο, ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει το χρέος τους σε αποδεκτά επίπεδα, αυτό της Γαλλίας βρέθηκε στο 110,6% του ΑΕΠ το 2023. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την αύξηση του χρέους τα επόμενα χρόνια, στο 112,4% το 2024 και στο 113,8% το 2025.
Επιπλέον, ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που ήταν στο 5,5% το 2023 και αναμένεται να διατηρηθεί σε παρόμοια επίπεδα το 2024 και το 2025, με 5,3% και 5% αντίστοιχα. Είναι σαφές, δε, πως μια ενδεχόμενη πολιτική κυριαρχία της Ακροδεξιάς στις επερχόμενες εκλογές είναι πολύ πιθανό να δυσχεράνει τις εκτιμήσεις για την πορεία της γαλλικής οικονομίας.
Αρνητικές συνέπειες θα έχει μάλλον και μια επικράτηση της Αριστεράς, καθώς το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών που δημοσίευσε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αποτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας στα 286,8 δισ. ευρώ – αν και η συνεργασία των δυνάμεών της με τον Μακρόν αναμένεται λιγότερο συγκρουσιακή και πιο ασφαλής για την πολιτική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ενδεχόμενο του ντόμινο
Πάντως, η ευρωζώνη έχει μάθει από τις κρίσεις του παρελθόντος, εν πολλοίς στις πλάτες της δικής μας χώρας. Ετσι, έχει δημιουργήσει τις θεσμικές ασφαλιστικές δικλίδες για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας μιας κρίσης και ειδικά μιας κρίσης χρέους, όπως είναι αυτή που φαίνεται να απειλεί τη Γαλλία. Μάλιστα, με τη θεσμοθέτηση του Εργαλείου Προστασίας από τη Μετάδοση (Transmission Protection Instrument – ΤΡΙ) το 2022 η ΕΚΤ έχει πλέον στη φαρέτρα της ένα ακόμα όπλο που ουσιαστικά προφυλάσσει τα ευάλωτα κρατικά ομόλογα από πιθανές κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών.
Ωστόσο, μια ενδεχόμενη επιδείνωση της γαλλικής οικονομίας θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο σύνολο της Ευρώπης. Την ώρα που η «ατμομηχανή» της Γερμανίας έχει κατεβάσει ταχύτητες μετά τη ματαίωση του οικονομικού μοντέλου που βασίστηκε στην εισαγωγή φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία, μια πιθανή «κατρακύλα» της Γαλλίας θα δημιουργούσε ένα μεγάλο κενό. Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία είναι η Ιταλία, η οποία παραμένει επίφοβη, με δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 137,3% το 2023, που προβλέπεται να αυξηθεί στο 138,6% το 2024 και στο 141,7% το 2025, και ευμέγεθες δημοσιονομικό έλλειμμα (7,4% το 2023, εκτίμηση για 4,4% και 4,7% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα).
Δεδομένου ότι η Ιταλία ύστερα από χρόνια πολιτικής αστάθειας φαίνεται να έχει βρει μια σταθερότητα με την Τζόρτζια Μελόνι στο τιμόνι (παρά τις ακροδεξιές της καταβολές, δύσκολα θα μπορέσει να αναλάβει τον ρόλο του επιταχυντή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης), ο κίνδυνος για μια γενική οικονομική καθίζηση στην Ευρώπη είναι ορατός.
Η απειλή για την Ελλάδα
Μια τέτοια εξέλιξη έχει βεβαίως τη δυνατότητα να πλήξει σημαντικά και τη χώρα μας, ακόμα και αν η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερους οικονομικούς δείκτες από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους τα τελευταία χρόνια.
Θεσμικοί φορείς και οίκοι αξιολόγησης της οικονομίας επιμένουν στη σημασία της διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της μεταρρυθμιστικής ατζέντας σε κάθε τους αναφορά στην ελληνική οικονομία.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τόνισε σε πρόσφατη ομιλία του: «Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% τα επόμενα χρόνια και κάνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει κάτι να φοβηθούμε».


Latest News

Η Tesla κατέθεσε μήνυση για να ανοίξει αντιπροσωπείες στο Ουισκόνσιν
Ο Ίλον Μασκ ξοδεύει πολλά για να επηρεάσει τις εκλογές δικαστικών στην πολιτεία και αιτία είναι η Tesla

Αθλητικό ρόφημα με υπογραφές αστέρων του NBA και της πολιτικής
Ο σταρ του NBA Στεφ Κάρι συνεργάζεται με την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα

Τα αποτελέσματα της Jefferies δείχνουν τη Wall Street πληγωμένη αλλά όχι καταβεβλημένη
Η αιφνιδιαστική πτώση εσόδων της Jefferies σηματοδοτεί προσοχή στη σύναψη συμφωνιών υπό τον Τραμπ

ΗΠΑ: Απαισιοδοξία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων – Πώς μπορεί να επηρεάσει την οικονομία
Όταν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αισθάνονται άσχημα, οι επιπτώσεις μπορεί να διαπερνούν την οικονομία
![Oxford Economics: Βαρύς ο λογαριασμός των εμπορικών πολέμων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_alouminio-600x352.png)
Βαρύς ο λογαριασμός των εμπορικών πολέμων [γραφήματα]
Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε ταχύτατα στην υλοποίηση μιας εμπορικής ατζέντας που υπερέβαινε ακόμη και τις προεκλογικές εξαγγελίες του

Τα μπόνους των στελεχών της Goldman χαρακτηρίζονται «υπερβολικά» από την Glass Lewis
Η Glass Lewis συνιστά στους επενδυτές να ψηφίσουν κατά των μπόνους 80 εκατομμυρίων δολαρίων

Ένοχη για εξαπάτηση της JP Morgan - Τι ποινή μπορεί να αντιμετωπίσει
Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν την 32χρονη Τσάρλι Τζαβίς ότι «ψευδώς» διόγκωσε τον αριθμό των πελατών της εταιρείας της,

Τραμπ: Ανακαλεί τις άδειες των δυτικών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει την πίεση στη Βενεζουέλα

Οι αλλαγές που προτείνει η Ουκρανία στις νέες αιτιάσεις των ΗΠΑ - Πού βρίσκονται οι συνομιλίες
Η Ουκρανία ανησυχεί για τις νέες αιτιάσεις που προβάλλουν οι ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία για τα ορυκτά

Gen Z VS millennials: Ποια γενιά θα κερδίσει τη μάχη των αθλητικών;
Η νέα αθόρυβη... αψιμαχία εξελίσσεται στο TikTok, με τη Gen Z να κατακρίνει ολοένα και περισσότερο τα εφαρμοστά σύνολα που καθόρισαν το στυλ των millennials