Στην πιθανότητα να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), Καζούα Ουέντα. Η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη τονίζει την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Καθώς το γεν υποχωρεί στις αγορές συναλλάγματος καθιστώντας πιο ακριβά εισαγόμενα προϊόντα που επιβαρύνουν τα οικονομικά των νοικοκυριών η αύξηση των μισθών θα στηρίξει την κατανάλωση και θα διατηρήσει την οικονομία σε τροχιά μέτριας ανάκαμψης, είπε ο Ουέντα στο Κοινοβούλιο.

Κεντρικές τράπεζες: Οι μειώσεις επιτοκίων παίρνουν παράταση

«Η απόφασή μας για τη μείωση της αγοράς ομολόγων και τις αυξήσεις των επιτοκίων είναι δύο διαφορετικά πράγματα» επεσήμανε ο Ουέντα. «Υπάρχει πιθανότητα να αυξήσουμε τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής μας, ανάλογα με τα οικονομικά, τις τιμές και τα χρηματοοικονομικά δεδομένα και πληροφορίες που είναι διαθέσιμες εκείνη τη στιγμή».

Τι είπε ο Ουέντα για τον πληθωρισμό

Στη συνεδρίαση πολιτικής της την Παρασκευή, η BοJ αποφάσισε να αρχίσει να περιορίζει τις τεράστιες αγορές ομολόγων της. Θα ανακοινώσει ένα λεπτομερές σχέδιο τον Ιούλιο για τη μείωση του ισολογισμού της σχεδόν 5 τρισ. δολαρίων, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την εκτόνωση της τεράστιας νομισματικής τόνωσης.

Η απόφαση ενίσχυσε την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η BOJ θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 30-31 Ιουλίου ή να καθυστερήσει μεταθέτοντας την απόφαση  μέσα στο έτος για να αποφευχθεί η ανατροπή των αγορών.

Ο Ουέντα  είπε ότι η BOJ δεν είναι ακόμη πλήρως πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει σταθερά τον στόχο του 2%, τονίζοντας την ανάγκη να αφιερωθεί «λίγος περισσότερος χρόνος» για να εξεταστούν τα δεδομένα πριν αυξηθούν ξανά τα επιτόκια.


Ωστόσο, είπε ότι η εταιρική συμπεριφορά καθορισμού των τιμών και των μισθών έχει σαφώς αλλάξει εν μέσω κερδών ρεκόρ και της σύσφιγξης της αγοράς εργασίας.

«Η οικονομία πιθανότατα θα καταγράψει πιο ξεκάθαρα σημάδια θετικού κύκλου μισθού-πληθωρισμού» καθώς οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται»

Ωστόσο δεν έδωσε στοιχεία για τον ρυθμό και το μέγεθος του σχεδίου μείωσης των ομολόγων της BοJ που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Εξήγησε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφύγει να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία αγοράς ομολόγων ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής ή ως μέσο για να γνωστοποιήσει την πολιτική της πρόθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή