![Ρωσία: Ο δισεκατομμυριούχος που μήνυσε την UBS](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/usmanof.png)
Μήνυσε εναντίον της UBS κατέθεσε ο Αλίσερ Ουσμάνοφ, κατηγορώντας την τράπεζα ότι εκκίνησε μια γερμανική έρευνα εναντίον του υποβάλλοντας «αβάσιμες αναφορές» για τις συναλλαγές του.
Οι δικηγόροι του μεγιστάνα δήλωσαν ότι η ελβετική τράπεζα υπέβαλε «παράλογες και αβάσιμες, αν όχι εν γνώσει ψευδείς» αναφορές μεταξύ 2018 και 2022 στη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Γερμανίας, την υπηρεσία που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.
Γερμανία: Έφοδος σε ακίνητα Ρώσου ολιγάρχη στη Βαυαρία
« Η UBS παραβίασε το απόρρητο των δεδομένων πελατών, διέδωσε παραπλανητικούς ισχυρισμούς για τον πελάτη και παραβίασε κατάφωρα το γενικό δικαίωμα της προσωπικότητας», έγραψαν σε δήλωσή τους, αναφέροντας ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε καταθέσει αγωγή κατά της τράπεζας στη Φρανκφούρτη στις 7 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές ύποπτων δραστηριοτήτων εάν εντοπίσουν πιθανές κόκκινες σημαίες που μπορεί να υποδηλώνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ο Ουσμάνοφ ήταν μεταξύ των δεκάδων Ρώσων επιχειρηματιών που επλήγησαν από τις κυρώσεις της Δύσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με την ΕΕ να τον περιγράφει ως άνθρωπο με «ιδιαίτερα στενούς δεσμούς» με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που ο δισεκατομμυριούχος αρνείται.
Αποζημιώσεις
Το περιφερειακό δικαστήριο της Φρανκφούρτης επιβεβαίωσε στους Financial Times ότι είχε κατατεθεί αγωγή κατά της UBS, αλλά είπε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η παραπομπή στο δικαστήριο.
Ο δικηγόρος του Ουσμάνοφ τόνισε στους FT ότι πελάτης του διεκδικεί αποζημίωση, αν και ακόμα δεν έχει οριστεί το ποσό που ζητείται.
Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Ουσμάνοφ σημείωσε νομική νίκη πέρυσι όταν ένα δικαστήριο στη Φρανκφούρτη έκρινε παράνομες τις έρευνες στην περιουσία του στη Γερμανία.
Ο μεγιστάνας στο παρελθόν είχε απορρίψει κατηγορηματικά κάθε κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος ή φοροδιαφυγή.
Στη δήλωσή τους τη Δευτέρα, οι δικηγόροι του Ουσμάνοφ με έδρα το Μόναχο περιέγραψαν τις επιδρομές ως «θεατρικές» και ισχυρίστηκαν ότι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης για αυτές χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για να δικαιολογήσουν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ, που οδήγησαν σε οικονομικές απώλειες και ζημιά στη φήμη του πελάτη τους.
Μεγιστάνας το πλούτου
Ο 70χρονος Ουσμάνοφ, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με εκτιμώμενη περιουσία σχεδόν 19 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg για το 2024. Άρχισε να συσσωρεύει την περιουσία του ενώ ήταν ανώτερος διευθυντής στον ρωσικό κρατικό όμιλο φυσικού αερίου Gazprom τη δεκαετία του 1990, πριν την οικοδόμηση μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας με συμμετοχές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης, βιομηχανίας και τηλεπικοινωνιών της χώρας.
Πρώην κορυφαίος μέτοχος της Apple, του Facebook και του Twitter, ελέγχει επίσης την εξέχουσα ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Kommersant και είναι συνδεδεμένος με το μεγαλύτερο σούπερ γιοτ που κατασκευάστηκε ποτέ, το Dilbar αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο κατέχει ένα καταπίστευμα.
Αυτό το γιοτ και άλλα ακίνητα που συνδέονται με τον δισεκατομμυριούχο ερευνήθηκαν από τις γερμανικές αρχές το 2022, αλλά ένα δικαστήριο της Φρανκφούρτης στη συνέχεια ανακάλεσε όλα τα εντάλματα έρευνας, με τους δικαστές να επικρίνουν την εξάρτηση των ανακριτών σε βίντεο έρευνας για τον Ουσμάνοφ από τον Ρώσο ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Alexei Navalny για να δικαιολογήσουν την έρευνά τους. Η ποινική έρευνα των εισαγγελέων της Φρανκφούρτης για υποτιθέμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε η αρχή επιβολής του νόμου στους FT.
Πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες και επιχειρηματίες έχουν καταθέσει αγωγές στην ΕΕ σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν από το μπλοκ μετά την ευρεία εισβολή στην Ουκρανία. Κάποιες εξ αυτών είχαν επιτυχή έκβαση.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.