Οι εταιρείες από τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες που προμηθεύουν με χοιρινό κρέας θα μπορούσαν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς στην Κίνα εάν το Πεκίνο περιορίσει τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στην κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με την επιβολή δασμών, όπως εκτιμούν traders και αναλυτές.

Η Ρωσία, που έχει πλέον καταστεί ένας από τους πιο στενούς εμπορικούς εταίρους της Κίνας, άρχισε να εξάγει χοιρινό κρέας στην Κίνα από τον Φεβρουάριο, και εκτιμάται ότι θα μπορούσε επίσης να είναι ένα παίκτης που θα έβγαινε ωφελημένος από τις εξελίξεις.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διεξάγει έρευνα αντιντάμπινγκ για το εισαγόμενο χοιρινό κρέας και τα υποπροϊόντα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στην απόφαση της ΕΕ να επιβάλει δασμούς κατά των επιδοτήσεων στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Κίνα: Να επανεξετάσει η ΕΕ την απόφαση για επιβολή φόρου στα EV ζητά το Πεκίνο

Οποιοσδήποτε αντίκτυπος στις εξαγωγές της ΕΕ θα χρειαστεί χρόνο για να εμφανιστεί. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι η έρευνα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.

«Η Βραζιλία, η Αργεντινή και οι ΗΠΑ μπορούν να εξάγουν περισσότερο χοιρινό και εντόσθια στην Κίνα εάν περιοριστούν οι εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Παν Τσενγιούνγκ, ανώτερος αναλυτής της Rabobank στο Χονγκ Κονγκ.

«Εάν ο δασμός αντιντάμπινγκ είναι πολύ υψηλός, τότε θα αυξηθούν οι αποστολές από άλλες προελεύσεις όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αργεντινή».

Οι δασμοί αντιντάμπινγκ θα μπορούσαν να πλήξουν σκληρά την Ευρώπη καθώς οι εισαγωγές κρέατος της Κίνας από την Ευρώπη περιλαμβάνουν μέρη όπως πόδια, αυτιά και παραπροϊόντα που τείνουν να χρησιμοποιούνται μόνο για τροφή για κατοικίδια και όχι για κατανάλωση από ανθρώπους στην Ευρώπη.

Ο Παν, ωστόσο, είπε ότι τυχόν επιπτώσεις στην αγορά της Κίνας θα ήταν περιορισμένες.

«Δεν βλέπουμε μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική αγορά όσον αφορά τις προμήθειες και τις τιμές εάν περιοριστούν οι εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος και παραπροϊόντων από την Κίνα είναι μόλις το 5% της συνολικής κατανάλωσης», είπε ο Παν.

Κορυφαίος καταναλωτής και παραγωγός στο χοιρινό κρέας

Το 2023, η Κίνα εισήγαγε χοιρινό κρέας αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των παραπροϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων.

Είναι ο κορυφαίος παραγωγός χοιρινού κρέατος στον κόσμο και καταναλώνει περίπου τη μισή ποσότητα της συνολικής παραγωγής στον κόσμο.

Οι εγχώριες τιμές του χοιρινού κρέατος είχαν πέσει κατακόρυφα, αλλά η υπερπροσφορά μειώθηκε φέτος καθώς οι αγρότες έσφαξαν λιγότερους χοίρους για να τονώσουν την αγορά.

Ένας trader με έδρα την Ασία που ασχολείται με τις ζωοτροφές είπε ότι η Βραζιλία, ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Κίνας στον τομέα της γεωργίας, θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από οποιαδήποτε διακοπή του εμπορίου της ΕΕ.

Ο trader, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η Βραζιλία είναι πολύ ανταγωνιστική όσον αφορά τις τιμές και θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει το μερίδιο αγοράς.

Η Ρωσία έχει επίσης δυνατότητες ανάπτυξης και σύμφωνα με τον Γιούρι Κοβάλεφ, επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Χοιρινού Κρέατος της χώρας, στοχεύει σε μερίδιο 10% στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος της Κίνας μέσα σα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.

Από τις 2 Ιουνίου, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της Ρωσίας στην Κίνα ανήλθαν συνολικά σε 4.260 μετρικούς τόνους, αλλά ο Σεργκέι Ντάνκβερτ, επικεφαλής της Rosselkhoznadzor, ρωσικής υπηρεσίας γεωργικής εποπτείας, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξάγει έως και 100.000 τόνους χοιρινού κρέατος στην Κίνα το 2024.

Ο επικεφαλής της Miratorg, ενός από τους μεγαλύτερους προμηθευτές χοιρινού κρέατος της Ρωσίας, Βίκτορ Λίνικ δήλωσε σε επενδυτικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη ότι η εταιρεία του ήταν έτοιμη να προμηθεύσει στην Κίνα περίπου 40.000 τόνους χοιρινού κρέατος μέχρι το τέλος του έτους.

Ήδη traders από τη Σαγκάη έρχονται σε επαφή με Ρώσους εξαγωγείς προκειμένου να συνάψουν νέες συνεργασίες για περαιτέρω εισαγωγές ρωσικού χοιρινού κρέατος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή