Καθαρά κέρδη 43,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 65% σε σχέση με το 2022, εμφάνισε στον τελευταίο της δημοσιευμένο ισολογισμό για τη χρήση του 2023 η Coca Cola Τρία Έψιλον.

Coca-Cola HBC: Νέα εξαγορά με στόχο το «τελευταίο μίλι»

Μάλιστα η ελληνική θυγατρική του ομίλου Coca-Cola HBC φιλοδοξεί ότι και εφέτος τα ισχυρά οικονομικά της μεγέθη θα διατηρηθούν αλώβητα, επιβεβαιώνοντας το απόλυτο imperium που κατέχει στην εγχώρια αγορά.

Υψηλά και εφέτος ο πήχης για την Coca Cola Τρία Έψιλον

Ήδη τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, ο όγκος πωλήσεων παρουσίασε αύξηση κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό ελέω των θετικών επιδόσεων που κατέγραψε το κανάλι της κατανάλωσης out of home (εκτός σπιτιού), ενώ το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης λόγω του αυξημένου τουριστικού τζίρου και της απόδοσης των περσινών κινήσεων ενίσχυσης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρσι η εταιρεία έχει εισέλθει στην κατηγορία της μπύρας μέσα από μία αποκλειστική, μακροπρόθεσμη συμφωνία με την AB InBev (Corona, Stella Artois και Bud) ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο των ανθρακούχων ποτών για ενήλικες με την εμπορία των προϊόντων Three Cents.

«Οι στρατηγικές μας προτεραιότητες για ενδυνάμωση του επιχειρηματικού μας μοντέλου διατηρούνται αμετάβλητες», επισημαίνεται στην έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και παρά το γεμάτο προκλήσεις μακροοικονομικό και εμπορικό περιβάλλον, η εταιρεία στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των καθαρών πωλήσεών της.

Όπως αναφέρεται, η στρατηγική που ακολουθείται για την ανάπτυξη «επιτρέπει να βρίσκουμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στον προσδιορισμό των τιμών μας, τη βελτίωση του μίγματος συσκευασίας, τις συνέργειες με πελάτες μας εντός του διευρυμένου χαρτοφυλακίου μας και τη δυνατότητα να παραμένουν προσιτά τα προϊόντα μας έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των καταναλωτών μας».

«Φουσκωμένο» μέρισμα 39,4 εκατ. ευρώ

Η εκτίναξη των κερδών το 2023 αποτυπώνεται και στο αυξημένο μέρισμα –κατά σχεδόν 60% σε σχέση με το 2022- που θα διανεμηθεί στους μετόχους.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προτείνει για τη χρήση που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2023 τη διανομή μερίσματος ύψους 39,4 εκατ. ευρώ στους μετόχους και τη διανομή μερίσματος ύψους 2,7 εκατ. ευρω στους υπαλλήλους της εταιρείας που έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής κινήτρων.

Τζίρος 669,4 εκατ. ευρώ

Πέρσι ο market leader της αγοράς πούλησε 119,6 εκατ. κιβώτια έναντι 112,7 εκατ. το 2022 αυξάνοντας τον όγκο πωλήσεων κατά 6,12%, ενώ σε επίπεδο εσόδων εμφάνισε σημαντική αύξηση της τάξεως του 16,7% στα 669,4 εκατ. ευρώ έναντι 573,5 εκατ. ευρώ το 2022.

Να σημειωθεί ότι κατά την περσινή χρήση ο ισχυρός εμφιαλωτής προχώρησε σε ανατιμήσεις που κινήθηκαν σε μεσοσταθμικό επίπεδο στο 8-9% τον Απρίλιο και σε χαμηλότερο επίπεδο τον Οκτώβριο.

Οι επενδύσεις ανήλθαν στο ποσό των 29,5 εκατ. ευρώ από 28,5 εκατ. το 2022, ο συνολικός δανεισμός στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν μηδενικός ενώ ο μέσος αριθμός των υπαλλήλων σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε στα 1634 άτομα από 1550 το 2022.

Τα ίδια κεφάλαια κατά την εξεταζόμενη χρήση ενδυναμώθηκαν κατά περίπου 12% στα 219,5 εκατ. ευρώ έναντι 195,9 εκατ. ευρώ το 2022.

Το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά μέτωπα της Coca Cola 3E με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στις 26 Σεπτεμβρίου 2024 αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η προσφυγή της εταιρείας κατά της απόφασης της ανεξάρτητης Αρχής για επιβολή προστίμου ύψους 10,342 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού με ομόφωνη απόφασή της επέβαλλε στην Coca-Cola Τρία Έψιλον βαρύ πρόστιμο, καθώς έκρινε ότι η εταιρεία εφάρμοζε παράνομες πρακτικές για να αποκλείει ανταγωνιστές της από την αγορά της Ρόδου και της ευρύτερης περιοχής των Δωδεκανήσων. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το πρόστιμο η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στην εταιρεία και μέτρο συμπεριφοράς, που αφορά τα ψυγεία αναψυκτικών και το οποίο πρέπει να τηρεί για δύο έτη από τη δημοσίευση της απόφασης (η απόφαση της κοινοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022).

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον κατέβαλε το εν λόγω πρόστιμο στις 19 Μαΐου 2023.

Εν τω μεταξύ η εταιρεία αναμένει και την απόφαση του Εφετείου Αθηνών σε έφεση που κατέθεσε κατά απόφασης τους Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή αγωγή ανταγωνιστή της -διεκδικούσε αποζημίωση 10.168.853 ευρώ- και αναγνωρίσθηκε ότι η Coca Cοla 3E υποχρεούται να καταβάλει στον ενάγοντα το συνολικό ποσό των 859.413,75 ευρώ νομιμοτόκως από 31.12.2003 και 13.000 ευρώ ως δικαστική δαπάνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις