Ο billionaire Γιώργος Προκοπίου προστέθηκε στο παλμαρέ της Lamda Development όσον αφορά τις στρατηγικές συμμαχίες που έχει αναπτύξει με φόντο το mega project του Ελληνικού.

Lamda Development: Στον Γιώργο Προκοπίου περνά το 2% της εταιρείας

Η παρουσία στη Lamda Development

Η αγορά από την εφοπλιστική οικογένεια Προκοπίου του 2% της Lamda, καταβάλλοντας περίπου 25 εκατ. ευρώ (3.534.734 ίδιες μετοχές προς 7,10 ευρώ ανά μετοχή με premium δηλαδή 9% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής), σηματοδοτεί μια ευρύτερη συνεργασία. Οι δύο πλευρές έχουν κοινό πλάνο για αναπτύξεις συνολικά 86.000 τ.μ. ως προς τη δομήσιμη επιφάνεια εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών, ήτοι International Baccalaureate (IB) αλλά και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους.

Ο Γιώργος Προκοπίου αντί για το Κολλέγιο Αθηνών

Το οικόπεδο στο οποίο θα αναπτυχθεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνο που είχε δεσμεύσει το Κολλέγιο Αθηνών στο Ελληνικό.

Θυμίζουμε ωστόσο ότι τον Φεβρουάριο εφέτος ελήφθη η απόφαση να μην προχωρήσει η σχετική επένδυση, με τη Lamda Development να βρισκόταν στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης της έκτασης των 90 στρεμμάτων, που προοριζόταν για τη χρήση αυτή.

Η νέα συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, δηλαδή εάν το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα αναπτυχθεί αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή την ανώτατη (ιδιωτικό πανεπιστήμιο), έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την έτερη συμφωνία για την κατασκευή του νέου συγκροτήματος σχολείων του Costeas – Geitonas School (CGS), στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Υπολογίζεται ότι το νέο συγκρότημα θα «ανοίξει τις πύλες» του τον Σεπτέμβριο του 2027, με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν τα δύο μέρη να έχει αρχική διάρκεια 30 έτη με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 30 έτη.

Ιδιωτική ιατρική σχολή

Σε κάθε περίπτωση η περιοχή του Ελληνικού θα είναι από τις πρώτες όπου θα αναπτυχθούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Κι αυτό γιατί εκεί το Hellenic Healthcare Group (HHG), που ανήκει στο επενδυτικό fund CVC Capital Partners, προχωρεί στην ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής σχολής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Το HHG με τίμημα 10 εκατ. ευρώ αγόρασε το ακίνητο της πρώην Olympic Catering, ενώ θα δαπανήσει άλλα 15 εκατ. για την ανακαίνισή του και την αγορά εξοπλισμού, με το σύνολο της επένδυσης να ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.

Πιθανόν το κόστος να αυξηθεί, καθώς το πανεπιστήμιο εκτός από την ιατρική σχολή θα πρέπει να έχει και άλλες δύο τουλάχιστον σχολές ώστε να αδειοδοτηθεί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ας σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη Lamda για την απόκτηση από το HHG επιπλέον χώρου ομόρου με το ακίνητο που ήδη κατέχει.

Lamda Development: Οι «χρυσές» συνεργασίες

Ο γνωστός εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, που θρυλείται ότι διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του περισσότερα από 2.000 ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η περιουσία του, σύμφωνα με το Forbes, εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,6 δισ. δολάρια, δεν είναι ο μόνος ισχυρός σύμμαχος της Lamda για το Ελληνικό.

Τα τελευταία χρόνια στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε μεγέθη – ρεκόρ για το πρώτο φετινό τρίμηνο, έχουν εισέλθει το επενδυτικό σχήμα Voxcove Holdings (συμφερόντων Πάνου Γερμανού και VNK των Βασίλη και Νέλλυς Κάτσου), η Brevan Howard & Partners, η EBRD, η AEGEAN Airlines κ.ά.

Παράλληλα η Lamda για την ανάπτυξη μεγάλων έργων στην προς ανάπλαση έκταση έχει προχωρήσει στη σύναψη σημαντικών στρατηγικών συμφωνιών με την ΤΕ.ΜΕΣ Α.Ε. (δύο ξενοδοχεία πολυτελείας και branded κατοικίες σε μία επένδυση άνω του μισού δισ. ευρώ), με την Brook Lane Capital για τον Πύργο Μικτής Χρήσης, επίσης επένδυσης ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τη Fourlis για το εμπορικό πάρκο που θα αναπτύξει η τελευταία άνω των 70 εκατ. ευρώ και με την Orilina Properties AEEΑΠ για την ανάπτυξη του πολυτελούς συγκροτήματος των 20 κατοικιών μαζί με ιδιωτική λέσχη ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable