Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ήταν ο πρώτος που εκλέγεται έπειτα από 117 χρόνια μετά από ψηφοφορία, καθώς είχε να αντιμετωπίσει την πρόεδρο και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), Ιουλία Τσέτη.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος δήλωσε ευγνώμων για την ευκαιρία που του δόθηκε να υπηρετήσει τον ΣΕΒ από τη θέση του προέδρου.

Είπε συγκεκριμένα: «Σήμερα ο ΣΕΒ είναι μεγαλύτερος και πιο δυνατός. Έχει περισσότερα μέλη, περισσότερους τομείς δράσεις και μεγαλύτερο αποτύπωμα σε κρίσιμες διαστάσεις της οικονομικής ζωής. Ο ΣΕΒ είναι στον πυρήνα του ένας ανεξάρτητος, ανοιχτός, πολυσυλλεκτικός οργανισμός, με διαρκή ανανέωση προσώπων και ιδεών. Εύχομαι στο νεοεκλεγέν ΔΣ να συνεχίσει τη σταθερά ανοδική πορεία του Συνδέσμου μας, στο πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΒ, δεσμεύτηκε, μαζί με τα νεοκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, «να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των μελών μας και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

ΣΕΒ: Η πρώτη φορά κάλπες, το φαβορί και ο μύθος του τρίτου υποψήφιου

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και τα deals του

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, γεννημένος το 1957, μεγάλωσε ανάμεσα στα Εξάρχεια, στο Λυκαβηττό και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο πατέρας του είχε γαλακτοπωλείο κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, που ονομαζόταν Recor A.E., και η μικρή αυτή επιχείρηση, που παρήγαγε τότε γαλακτοκομικά προϊόντα, γίνεται η πρώτη επιχείρηση που αναλαμβάνει να διαχειριστεί μετά και τον αδόκητο χαμό του πατέρα του, το έτος 1973.

Το 1975 εισέρχεται μετά από εξετάσεις στην ΑΣΟΕΕ και ολοκληρώνει τις σπουδές του το 1979.

Ο σημερινός επικεφαλής της Bespoke που περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως η ΙΟΝ και η Νίκας, που στοχεύει στη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου τροφίμων, μίλησε στον Μάρκο Βερέμη για τα πρώτα του βήματα στον επιχειρηματικό στίβο.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ο ιδρυτής της CHIPITA Α.Ε και παρέμεινε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (1989- 2021) μιας από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στα bakery snacks.

«Είχα μια μικρή βιοτεχνία πραλίνας φουντουκιού και υπήρχε μια κρουασαντερί στην Πατησίων, η οποία αγόραζε από μένα μεγάλες ποσότητες. Ήμουν ακόμη φοιτητής στην Ανωτάτη Εμπορική, όταν αποφάσισα να πάω στο μαγαζί εκείνο για να δω τι τις κάνει τις ποσότητες αυτές. Πράγματι, άνοιγε τα φρέσκα κρουασάν και τα γέμιζε με την πραλίνα».

Η εικόνα αυτή του έμεινε στο μυαλό και όταν αργότερα ως ιδιοκτήτης πλέον της Chipita, που έβγαζε μόνο γαριδάκια -ένα προϊόν που όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος άλλοτε ήταν «δόξα τω Θεώ» και άλλοτε «βοήθα Παναγιά»- αποφάσισε να βιομηχανοποιήσει και να τυποποιήσει το προϊόν που είχε δει τότε στην κρουασαντερί της Πατησίων.

Το κρουασάν είναι ένα προϊόν ογκώδες. Στην αρχή λοιπόν μεγαλώσαμε το εργοστάσιό μας και συνεχίσαμε την παραγωγή και τις εξαγωγές. Στην πορεία όμως τα κόστη και τα μεταφορικά ανέβηκαν, οπότε αρχίσαμε να κάνουμε εργοστάσιο σε διάφορες χώρες, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία…

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος το 1981 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση της Aligel Α.Ε εισαγωγικής εταιρείας ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών. Το 1986, ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος στην ΙΝΤΕRIΑ- εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα και εξαγόρασε το 50% των μετοχών της CHIPITA που ήταν εταιρεία παραγωγής snacks (γαριδάκια) και το 1989 εξαγόρασε και το υπόλοιπο 50%.

Το 1990 προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια στην εταιρεία αυτή μέσω του Eurohellenic fund (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ) και αρχίζει η μαζική παραγωγή κρουασάν.

Το 1994 η εταιρεία εισήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα επόμενα 16 χρόνια, ανέπτυξε πολλά νέα προϊόντα και έγινε εξαιρετικά εξωστρεφής με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Η εξάπλωση των μονάδων παραγωγής παγκοσμίως, καθιστά την CHIPITA μία πολύ σημαντική πολυεθνική εταιρεία με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία και με στρατηγικές συνεργασίες σε Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Μεξικό, Μαλαισία και Ινδία.

Το 2006 η CHIPITA συγχωνεύθηκε με τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ, Goody’s και Μπάρμπα Στάθης, δημιουργώντας τη VIVARTIA και τo 2007 η VIVARTIA εξαγοράστηκε από τη MIG. Από την 01/09/2006 έως 15/04/2010 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia ABEE.

Το 2010 ο κύριος Θεοδωρόπουλος μαζί με τον όμιλο Olayan, αλλά και με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες εξαγόρασαν εκ νέου την CHIPITA.

Το 2021 η CHIPITA πραγματοποίησε μία συμφωνία σταθμό για την Ελληνική αγορά των τροφίμων και εξαγοράστηκε από τον διεθνή κολοσσό MONDELEZ.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξαγόρασε το 100% της εταιρείας αλλαντικών ΝΙΚΑΣ.

Το 2022, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε. αποκτώντας αρχικά το 45% των μετοχών της ενώ πρόσφατα αγόρασε το 75% της καραμελοποίιας Λάβδας μέσω της ΙΟΝ.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας καθώς και μέλος του Δ.Σ της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Cenergy Holdings: Πωλήσεις στα 1,26 δισ. ευρώ, 8% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι
Επιχειρήσεις |

Cenergy Holdings: Πωλήσεις στα 1,26 δισ. ευρώ, 8% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι

Η λειτουργική κερδοφορία της Cenergy Holdings βελτιώθηκε σημαντικά με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 194 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2024 (+34% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο).