Αλλαγές

Θυμάστε που σε κάθε γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας (ΣΕΒ) το πρόγραμμα προέβλεπε ένα κλειστό τμήμα – παραβρίσκονταν μόνο τα μέλη του συνδέσμου και, γινόταν απολογισμός, συζήτηση και εκλογές – και ένα ανοιχτό, στο οποίο παραβρίσκονταν το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το βράδυ μιλούσε ο νέος πρόεδρος του συνδέσμου και ο πρωθυπουργός, συνήθως παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας; Ε, ξεχάστε το! Αλλαξαν τα ήθη!

Αργότερα η ανοιχτή

Οι υπερβάλλουσες υποψηφιότητες, αρχής γενομένης για τη θέση του προέδρου, δεν επιτρέπουν τέτοιες πολυτέλειες. Επισήμως διαρρέεται ότι το «ανοιχτό τμήμα» της γενικής συνέλευσης θα γίνει, αλλά περί τις αρχές του Ιουλίου – να έχουν σφίξει και λίγο περισσότερο οι ζέστες! Χωρίς βεβαίως να εξηγείται ο λόγος της μετάθεσης. Να σας υπενθυμίσω ότι και στην προηγούμενη γενική συνέλευση συνέβη κάτι αντίστοιχο, με την διαφορά όμως ότι ήταν ήδη προγραμματισμένο ένα συνέδριο για την Βιομηχανία. Τώρα δεν υπάρχει ουδεμία δικαιολογία.

Πληθωρισμός υποψηφιοτήτων

Ο λόγος που συζητείται σε διάφορους επιχειρηματικούς κύκλους είναι για την θέση του προέδρου υπάρχουν δύο υποψηφιότητες και για την θέση των 14 μελών του διοικητικού συμβουλίου έχουν εκδηλωθεί 23 υποψηφιότητες. Είναι πρωτοφανές για την παράδοση του ιστορικότερου επιχειρηματικού συνδέσμου της χώρας, αλλά ωστόσο είναι γεγονός! Και βέβαια θα ήταν άκομψο για τα ήθη του ΣΕΒ με την λήξη του κλειστού τμήματος, οι αποτυχόντες να «περιέφεραν» την δυσαρέσκεια τους στα «πηγαδάκια» που θα σχηματίζονταν αμέσως μετά με τους δημοσιογράφους και τους διάφορους πολιτικούς παράγοντες. Ας είναι….

Δύο υποψήφιοι πρόεδροι

Όπως είναι γνωστό για την θέση του προέδρου του ΣΕΒ έχουν εκδηλωθεί οι υποψηφιότητες του ως τώρα αντιπροέδρου κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που διαθέτει πληθωρική παρουσία – και σε ορισμένες περιπτώσεις πρωταγωνιστικό ρόλο – στον κλάδο των τροφίμων και της ως τώρα γενικής γραμματέως κυρίας Ιουλίας Τσέτη, με ισχυρή δραστηριότητα δεύτερης γενιάς, στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Να σας επισημάνω ότι ο/η χαμένος/η δεν θα παραμείνει στη διοίκηση του συνδέσμου.

Αλλάζει η παράδοση

Να σας ενημερώσω επίσης ότι η υποψηφιότητα της κυρίας Τσέτη «τάραξε τα νερά» στην Ξενοφώντος, δεδομένου ότι είθισται μέχρι τώρα να υπάρχει μία μόνο υποψηφιότητα, με την έγκριση του άτυπου «συμβουλίου των γερόντων» – συμμετέχουν οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΒ. Και παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκαν στο παρασκήνιο αρκετές προσπάθειες να επαναβεβαιωθεί η παράδοση, απέτυχαν. Η κυρία Τσέτη αποβλέπει κυρίως στην στήριξη της περιφέρειας και των μικρομεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων – κι όχι μόνο.

Δεν … περισσεύουν για τις θέσεις του προεδρείου

Στις θέσεις των τριών αντιπροέδρων υποψήφιοι είναι η κυρία Ράνια Αικατερινάρη, από την ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ, του ομίλου Στασινόπουλου, ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean και ο κ.Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy. Ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αρνήθηκε να είναι εκ νέου υποψήφιος, όμως η οικογένεια Παπαλεξόπουλου και ο όμιλος Τιταν θα εκπροσωπείται στη διοίκηση από την αδελφή του, την κυρία Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, στη θέση της γενικής γραμματέως. Και για την θέση του ταμία υποψήφιος είναι ο κ. Μάρκος Βερέμης της Upstream.

23 υποψήφιοι για το διοικητικό συμβούλιο

Για τις θέσεις των 14 μελών του διοικητικού συμβουλίου υπάρχουν 23 υποψήφιοι. Θα αρχίσω με μία απουσία! Πρόκειται για την απουσία από τις εκλογές του πρώην αντιπροέδρου του ΣΕΒ κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος ανακοίνωσε στην τελευταία γενική συνέλευση της Metlen πως δεν θα είναι υποψήφιος. Όμως ο όμιλος θα είναι παρών, εκπροσωπούμενος από τον κ. Ευάγγελο Χρυσάφη.

Εντονη παρουσία της φαρμακοβιομηχανίας

Επίσης μετά από τις επιτυχίες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός σε Ευρώπη και Ελλάδα, αποφάσισε για πρώτη φορά να είναι υποψήφιος στη διοίκηση του ΣΕΒ ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βιανέξ, από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Πρόκειται για την δεύτερη υποψηφιότητα του κλάδου. Γιατί υπάρχει και τρίτη, είναι του κ. Θεόδωρου Τρύφων, επικεφαλής της Ελπέν, μιας επίσης ακμαίας και δυναμικής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Κατασκευές, λιανεμπόριο, ασφαλίσεις και τράπεζες

Ο κλάδος των κατασκευών, που στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων βρίσκεται έντονα στο παραγωγικό προσκήνιο της χώρας, εκπροσωπείται από την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Περιστέρη, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η ασφαλιστική βιομηχανία εκπροσωπείται από μία γυναίκα, την κυρία Φιλίππα Μιχάλη, της ΝΝ, ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου εκπροσωπείται από την υποψηφιότητα του κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη, προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, κι ο τραπεζικός κλάδος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη.

Υπερταμείο

Και από τις αλλαγές στον ΣΕΒ που θα αναδείξει η σημερινή κάλπη να σας πάω στις αλλαγές στο Δημόσιο.
Και για την ακρίβεια στο νομοσχέδιο που έχει έτοιμο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως θα διαβάσατε χθες 17 Ιουνίου στον ΟΤ, το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ παύουν ουσιαστικά να υφίστανται αφού τις δύο εταιρείες τις απορροφά το Υπερταμείο.

Ο κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης

Από αυτές τις αλλαγές, όπως κυκλοφορεί στους κυβερνητικούς κόλπους κερδισμένος βγαίνει ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης.
Ισχυροποιείται η θέση του, αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός της ίδρυσης του Επενδυτικού Ταμείου.

Ο κ. Δημήτρης Πολίτης

Ο επιτυχημένος κατά κοινή ομολογία διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτρης Πολίτης, μάλλον απ’ ότι μαθαίνω αναζητά ήδη νέα θέση. Πιθανότατα στον ιδιωτικό τομέα.
Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων τελειώνει και το νέο σχήμα του Υπερταμείου δεν έχει θέση αντίστοιχη με τα προσόντα και την εμπειρία του κ. Πολίτη.

Ο κ. Πάνος Σταμπουλίδης

Αντίθετα, η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να υπάρχει ως ξεχωριστή νομική οντότητα θυγατρική του Υπερταμείου.
Και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης θα συνεχίσει να κατέχει τη θέση και θα αποτελεί, όπως μου λένε χαρακτηριστικά, την «αναπτυξιακή γραμμή πυρός…» του Υπερταμείου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories