Οι κατασκευαστές smartphone μείωσαν σημαντικά τους στόχους παραγωγής το α’ τρίμηνο του περασμένου έτους για να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή συσσώρευση αποθεμάτων στα κανάλια, σύμφωνα με τελευταία έκθεση της εταρείας ερευνών TrendForce.

Ως εκ τούτου, παρόλο που η παραγωγή smartphone το 1ο τρίμηνο του 2024 ήταν κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, που ήταν άνω των 300 εκατομμυρίων μονάδων, πέτυχε μια φαινομενικά εντυπωσιακή αύξηση 18,7% σε ετήσια βάση, με συνολική αποστολή 296 εκατομμυρίων μονάδων.

Ανακάμπτουν μετά από 12 μήνες τα smartphones – Στροφή στα πιο ακριβά μοντέλα

Αιτία για τα παραπάνω είναι ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού με τις γεωπολιτικές συγκρούσεις που οδήγησαν σε περιορισμό τις παγκόσμιες καταναλωτικές δαπάνες, οδηγώντας τους σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση.

Επιπλέον, η επιθετική παραγωγή ορισμένων εμπορικών σημάτων το α’ τρίμηνο οδήγησε σε αυξημένα αποθέματα στα κανάλια διανομής που πρέπει πρώτα να προσαρμοστούν. Κατά συνέπεια, η TrendForce δεν είναι αισιόδοξη για τους αριθμούς παραγωγής για το β’  τρίμηνο, προβλέποντας πτώση 5–10% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το παιχνίδι των κατασκευαστών smartphone

Το α’ τρίμηνο, οι έξι κορυφαίοι κατασκευαστές παγκοσμίως ανά μερίδιο αγοράς παραγωγής ήταν οι Samsung, Apple, Xiaomi, OPPO, Transsion και Vivo. Μαζί, αυτές οι εταιρείες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 80% της αγοράς.

Η Samsung παρήγαγε συνολικά 59,5 εκατομμύρια μονάδες το πρώτο τρίμηνο, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση. Η σειρά Galaxy S24 – επωφελούμενη από τη διαφημιστική εκστρατεία για την τεχνητή νοημοσύνη – αντιπροσώπευε το 22,5% της παραγωγής του πρώτου τριμήνου, αντικατοπτρίζοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με την περσινή σειρά Galaxy S23. Ωστόσο, λόγω της χαμηλής απόδοσης της σειράς Α στις αγορές του εξωτερικού, η παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να μειωθεί κάτω από τα 55 εκατομμύρια μονάδες—με πιθανή πτώση άνω του 10%.

Το α’ τρίμηνο, η Apple αντιμετώπισε πτώση των πωλήσεων στην κινεζική αγορά, με αποτέλεσμα την πτώση της ετήσιας παραγωγής στις 47,9 εκατομμύρια μονάδες. Αυτή η πτώση προκάλεσε αρκετές προσαρμογές στην αλυσίδα εφοδιασμού εξαρτημάτων, αν και τα σχέδια παραγωγής για τσιπ επεξεργαστών παρέμειναν αμετάβλητα. Η TrendForce υποστηρίζει ότι το β’ τρίμηνο εμπίπτει σε ένα κενό επανάληψης προϊόντων για την Apple και η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 10%.

Η Xiaomi (περιλαμβάνει τα brands Xiaomi, Redmi και Poco) ξεπέρασε τα υψηλά προβλήματα αποθεμάτων του περασμένου έτους, επιτυγχάνοντας συνολική παραγωγή 41,1 εκατομμυρίων μονάδων το α’ τρίμηνο και καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση παγκοσμίως σε μερίδιο αγοράς. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η εταιρεία ενθαρρύνθηκε από την αναπλήρωση αποθεμάτων και τις αυξημένες επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές λόγω των εσωτερικών πολιτικών.

Ως αποτέλεσμα, η στρατηγική της για την αγορά μετατοπίστηκε από την παθητική μείωση των επιπέδων αποθεμάτων σε μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση. Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης σημαντικής βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας και του έντονου ανταγωνισμού στις αναδυόμενες αγορές, η Xiaomi στοχεύει να διατηρήσει το επίπεδο παραγωγής της το β’ τρίμηνο – ίσο με το πρώτο της.

Η Oppo (περιλαμβάνει τα brands Oppo, OnePlus και Realme) παρήγαγε συνολικά 33,8 εκατομμύρια μονάδες το α’ τρίμηνο, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση σε μερίδιο αγοράς. Η μάρκα αντιμετώπισε σημαντικό ανταγωνισμό στην Κίνα από την Honor, η οποία επηρέασε τις πωλήσεις της παρά τη μικρή ανάπτυξη σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη της Oppo σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο υστερούσε σε σχέση με άλλες επωνυμίες Android με χαμηλότερες βάσεις. Για το δεύτερο τρίμηνο, η Oppo στοχεύει να διατηρήσει το επίπεδο παραγωγής της από το α’ τρίμηνο. Επιπλέον, μετά από μια χαμένη αγωγή για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατά του φινλανδικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Nokia και έναν επακόλουθο διακανονισμό, η Oppo πρόκειται να επιστρέψει στη γερμανική αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η Transsion συνέχισε την αισιόδοξη δυναμική της από την περσινή ανάπτυξη σχεδόν 50% σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η μάρκα παρήγαγε περίπου 29,8 εκατομμύρια μονάδες το α’ τρίμηνο, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακή ετήσια ανάπτυξη και καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση παγκοσμίως. Ωστόσο, η επιθετική παραγωγή το 1ο τρίμηνο, σε συνδυασμό με τον αλληλεπικαλυπτόμενο ανταγωνισμό στην αγορά χαμηλού επιπέδου με τη Samsung, τη Xiaomi και τη Lenovo, οδήγησαν στη συσσώρευση αποθεμάτων. Η TrendForce προβλέπει μείωση τουλάχιστον 15% στην παραγωγή της Transsion για το β’ τρίμηνο.

Η Vivo (περιλαμβάνει τα brands Vivo και iQoo) παρήγαγε και απέστειλε στους μεταπωλητές 21,7 εκατομμύρια μονάδες το α’ τρίμηνο, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση σε μερίδιο αγοράς. Για το β’ τρίμηνο, η Vivo σχεδιάζει να κυκλοφορήσει εκτεταμένα μοντέλα της ναυαρχίδας της σειράς X100, με στόχο να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής του α’ τριμήνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία