Μετά από μία έντονα ευμετάβλητη συνεδρίαση, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  έκλεισαν με μικτά πρόσημα σήμερα, αν και τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες για την απόφαση της Bank of England αύριο.

Στο μεταξύ, αργία ήταν σήμερα στη Wall Street, γεγονός που επέδρασε στη ροή των συναλλαγών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,18%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,15%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,17% στις 8.205 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,36% στις 18.067 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,77% στις 7.570 μονάδες.

Xρηματιστήριο Αθηνών: Trading σε στενό εύρος, με στηρίξεις από Motor Oil και Eurobank

Το ταμπλό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Just Eat Takeaway σημείωσε άνοδο 1,5% αφού η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής τροφίμων της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία για να προσφέρει στα μέλη Prime της Amazon στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ισπανία δωρεάν παράδοση παραγγελιών τροφίμων πάνω από μια ορισμένη τιμή.

Η αγορά προσπάθησε να αξιολογήσει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2% ετησίως τον Μάιο, αγγίζοντας τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας εν όψει της απόφασης για τα επιτόκια πολιτικής της την Πέμπτη.

Η Τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπουν μείωση τον Αύγουστο.

Πέραν του πληθωρισμού όμως, ο δείκτης τιμών για τα προϊόντα που προέρχονται από εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 1,7%.

Τέλος, η εποχικά προσαρμοσμένη κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη σημείωσε πτώση 0,2% τον Απρίλιο, σε μηνιαία βάση, όπως αποκάλυψε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eurostat. Από την άλλη πλευρά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, ο κλάδος σημείωσε πτώση 0,5% στη ζώνη του ευρώ και 0,6% στην ΕΕ.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο σημειώθηκε στην Ουγγαρία με 15,6%, στη Ρουμανία με 13,2% και στην Πορτογαλία με 6,8%. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στο Βέλγιο με 9,3%, στην Πολωνία με 6,0% και στη Σλοβενία με 5,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές