Με πολύ κόπο κατάφερε το Xρηματιστήριο Αθηνών να κρατήσει το θετικό του πρόσημο, το οποίο απειλήθηκε ουκ ολίγες φορές, με τη συμβολή της Motor Oil να αποδεικνύεται καθοριστική για τη στήριξη του γενικού δείκτη πάνω από τις 1.420 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 1.426,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.420,37 μονάδων (-0,14%) και 1.428,71 μονάδων (+0,45%). Ο τζίρος ανήλθε στα 93,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,7 εκατ. τεμάχια αξίας 13,1 εκατ. ευρώ.

Ήπιες πιέσεις στις ευρωαγορές, αργία στη Wall Street

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 3.455,44 μονάδες, ενώ στο +0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.275,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 1.261,38 μονάδες.

Αργία και αναμονή

Με την αμερικανική αργία (Juneteenth holiday – ημέρα απαλλαγής από τη δουλεία) σήμερα να επιδρά στην κίνηση της αγοράς, το ΧΑ δεν μπόρεσε να απεγκλωβιστεί από τη διεθνή αβεβαιότητα, η οποία παραμένει λόγω Γαλλίας, αλλά και της αναμονής για την ανακοίνωση του MSCI, αύριο 20 Ιουνίου, σχετικά με το αν θα θέσει την ελληνική αγορά σε καθεστώς παρακολούθησης για ενδεχόμενη αναβάθμιση.

Το θετικό είναι ότι διατήρησε τα επίπεδα των 1.420 μονάδων, αλλά δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις 1.425 μονάδες, που αποτελεί και τον πρώτο στόχο ώστε να δει σύντομα υψηλότερα επίπεδα. Και μπορεί να έχει αποφύγει προς ώρας τον κίνδυνο της απώλειας των 1.400 μονάδων, αλλά δεν έχει αναιρέσει πλήρως το αρνητικό σενάριο, δεδομένου του ότι κάτι τέτοιο θα επιβεβαιωνόταν με την ανάκτηση των 1.440 μονάδων. Μόνο σε αυτό το σενάριο θα μπορέσει να ενεργοποιήσει η αγορά τους αγοραστές, καθώς θα έδινε το σήμα με σχετική ασφάλεια ότι μάλλον ολοκληρώθηκε το πτωτικό κύμα, ή ότι έστω ο ΓΔ έχει εισέλθει πλέον σε φάση συσσώρευσης.

Ο απόηχος των ευρωεκλογών για τη Γαλλία με την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών και το εμφανές προβάδισμα της ακροδεξιάς που προτάσσει ατζέντα με υψηλό βαθμό λαϊκισμού και έντονο εθνικιστικό περιεχόμενο, ευλόγως προβληματίζει. Αλλά το τοπίο δύσκολα θα ξεκαθαρίσει πριν τις 7 Ιουλίου, όταν δηλαδή θα έχουμε και τον δεύτερο και τελευταίο γύρο στη Γαλλία.

Πόσο μάλλον όταν η αγορά ετοιμάζεται για την Παρασκευή, όταν και θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx. Το σημαντικότερο όλων βέβαια είναι η αυριανή ανακοίνωση του οίκου MSCI, όπου έχει πιθανότητες να θέσει την ελληνική αγορά σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση. Βέβαια υπάρχουν κάποια “αγκάθια”, όπως είχε αποκαλύψει και ο ot.gr στις 15 Ιουνίου, ενώ προ ημερών ο οίκος είχε αναφέρει ότι η εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων είναι ακόμη σε εξέλιξη και η ικανότητά τους συνεχίζει να τεστάρεται από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil έκλεισε με άλμα 3,65%, μετά το μέρισμα των 1,8 ευρώ που ανακοίνωσε η διοίκηση, με τον Ελλάκτωρ, επίσης λόγω επιστροφής κεφαλαίου, να ακολουθεί με το σημερινό του +2,02%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή. ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Quest, Cenergy και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, ο Τιτάνας έχασε και πάλι τα 30 ευρώ και έκλεισε στο -2,50%, ενώ οι απώλειες σε Autohellas, Aegean, Βιοχάλκο και Μυτιληναίο ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Λάμδα, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Coca Cola.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών