Έως τις 5 Ιουνίου 2025, η βρώμη από την Ουκρανία που εισάγεται στην ΕΕ θα πραγματοποιείται εντός της δασμολογικής ποσόστωσης από τη Ζώνη Βαθύ και Συνολικού Ελεύθερου Εμπορίου (DCFTA) που ισχύει από το 2016 μεταξύ των δύο μερών.

Η αυτόματη επαναφορά αυτής της δασμολογικής ποσόστωσης είναι αποτέλεσμα των αναθεωρημένων Αυτόνομων Εμπορικών Μέτρων που ισχύουν από τις 6 Ιουνίου 2024, οι οποίοι περιλαμβάνουν ένα φρένο έκτακτης ανάγκης για πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης, το οποίο ενεργοποιείται αυτόματα εάν οι όγκοι των εισαγωγών φθάσουν τον μέσο όρο των ετήσιων εισαγωγών που καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου 2021 και 31ης Δεκεμβρίου 2023.

ΕΕ: Αυξάνονται οι δασμοί για ρωσικά και λευκορωσικά σιτηρά

Για τη βρώμη, αυτός ο μέσος όρος είναι 2.440,56 τόνοι. Μόλις επιτευχθεί αυτός ο όγκος, η Επιτροπή επαναφέρει την αντίστοιχη δασμολογική ποσόστωση από τη DCFTA εντός 14 ημερών. Η ποσόστωση για τη βρώμη ορίζεται σε 4.000 τόνους. Καθώς οι εισαγωγές από τις αρχές του 2024 υπερβαίνουν αυτόν τον όγκο, οι δασμοί των πλέον ευνοουμένων κρατών (MFN) θα ισχύουν μέχρι το τέλος του 2024. Η ποσόστωση DCFTA θα είναι και πάλι διαθέσιμη από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Η Ουκρανία εξήγαγε λίγο περισσότερους από 7.000 τόνους βρώμης σε όλες τις τρίτες χώρες το 2022 και 11.173 τόνους από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024. Εκτός από την ΕΕ, εξάγει σε μια σειρά από χώρες σε όλο τον κόσμο: Ινδία, Ιράκ, Λιβύη, Μαρόκο, Νότιο Αφρική, Ελβετία, Τουρκία και Βιετνάμ για να αναφέρουμε μερικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Ιωάννης Καραστέργιος (Farmadvisors): «Όμηροι» γραφειοκρατικών καθυστερήσεων οι πάροχοι γεωργικών συμβουλών
AGRO |

Καραστέργιος (Farmadvisors) στον OT: «Όμηροι» της γραφειοκρατίας οι πάροχοι γεωργικών συμβουλών

Για την πορεία της υλοποίησης του υπομέτρου για τις γεωργικές συμβουλές, τα προβλήματα στην εφαρμογή του μιλά στον ΟΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών «farmadvisors», Ιωάννης Καραστέργιος