![ΕΕ: Φρένο έκτακτης ανάγκης για εισαγωγές βρώμης από την Ουκρανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/vromi.jpg)
Έως τις 5 Ιουνίου 2025, η βρώμη από την Ουκρανία που εισάγεται στην ΕΕ θα πραγματοποιείται εντός της δασμολογικής ποσόστωσης από τη Ζώνη Βαθύ και Συνολικού Ελεύθερου Εμπορίου (DCFTA) που ισχύει από το 2016 μεταξύ των δύο μερών.
Η αυτόματη επαναφορά αυτής της δασμολογικής ποσόστωσης είναι αποτέλεσμα των αναθεωρημένων Αυτόνομων Εμπορικών Μέτρων που ισχύουν από τις 6 Ιουνίου 2024, οι οποίοι περιλαμβάνουν ένα φρένο έκτακτης ανάγκης για πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης, το οποίο ενεργοποιείται αυτόματα εάν οι όγκοι των εισαγωγών φθάσουν τον μέσο όρο των ετήσιων εισαγωγών που καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου 2021 και 31ης Δεκεμβρίου 2023.
ΕΕ: Αυξάνονται οι δασμοί για ρωσικά και λευκορωσικά σιτηρά
Για τη βρώμη, αυτός ο μέσος όρος είναι 2.440,56 τόνοι. Μόλις επιτευχθεί αυτός ο όγκος, η Επιτροπή επαναφέρει την αντίστοιχη δασμολογική ποσόστωση από τη DCFTA εντός 14 ημερών. Η ποσόστωση για τη βρώμη ορίζεται σε 4.000 τόνους. Καθώς οι εισαγωγές από τις αρχές του 2024 υπερβαίνουν αυτόν τον όγκο, οι δασμοί των πλέον ευνοουμένων κρατών (MFN) θα ισχύουν μέχρι το τέλος του 2024. Η ποσόστωση DCFTA θα είναι και πάλι διαθέσιμη από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Η Ουκρανία εξήγαγε λίγο περισσότερους από 7.000 τόνους βρώμης σε όλες τις τρίτες χώρες το 2022 και 11.173 τόνους από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024. Εκτός από την ΕΕ, εξάγει σε μια σειρά από χώρες σε όλο τον κόσμο: Ινδία, Ιράκ, Λιβύη, Μαρόκο, Νότιο Αφρική, Ελβετία, Τουρκία και Βιετνάμ για να αναφέρουμε μερικά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν