Xονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Ζυρίχη είναι σήμερα οι πιο ακριβές πόλεις για τους εργαζόμενους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό για εργασία. Οι τρεις αυτές πόλεις διατήρησαν τις ίδιες θέσεις που είχαν και πέρυσι σύμφωνα με την κατάταξη της Mercer.
Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι πόλεις που κατέλαβαν τη χαμηλότερη θέση όσον αφορά το κόστος διαβίωσης είναι το Ισλαμαμπάντ, το Λάγος και η Αμπούτζα. Η Αθήνα καταλαμβάνει την 107η θέση, έχοντας υποχωρήσει κατά επτά θέσεις συγκριτικά με πέρυσι.
Οι 10 κορυφαίες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους – Οι 3 λόγοι που ξεχωρίζουν
Η λίστα με τις 10 πιο ακριβές πόλεις:
- Χονγκ Κονγκ
- Σιγκαπούρη
- Ζυρίχη, Ελβετία
- Γενεύη, Ελβετία
- Βασιλεία, Ελβετία
- Βέρνη, Ελβετία
- Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες
- Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
- Νασάου, Μπαχάμες
- Λος Άντζελες, Ηνωμένες Πολιτείες
Οι βασικοί παράγοντες
Το 2024, οι παράγοντες αυτοί συνεχίζουν να επηρεάζουν το κόστος ζωής στις μεγάλες πόλεις:
- Ο πληθωρισμός και οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών επηρεάζουν άμεσα τις αμοιβές και τις αποταμιεύσεις των διεθνώς μετακινούμενων εργαζομένων.
- Η αυξημένη οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια, καθώς και οι τοπικές συγκρούσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έχουν οδηγήσει σε πρόσθετα έξοδα σε τομείς όπως η στέγαση, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι τοπικοί φόροι και η εκπαίδευση.
- Στην περίπτωση των πόλεων με την υψηλότερη κατάταξη (Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Ζυρίχη), παράγοντες όπως οι ακριβές αγορές κατοικιών, το υψηλό κόστος μεταφοράς και το υψηλότερο κόστος αγαθών και υπηρεσιών συνέβαλαν σε υψηλό κόστος διαβίωσης.
- Αντίθετα, στο Ισλαμαμπάντ, το Λάγος και την Αμπούτζα, το αποδεδειγμένα χαμηλότερο κόστος διαβίωσης όσων μεταναστεύουν οφείλεται, εν μέρει, στην υποτίμηση του νομίσματος.
Η κατάταξη της Mercer απαριθμεί 226 πόλεις στον κόσμο κατά σειρά, από τις πιο ακριβές έως τις λιγότερο ακριβές πόλεις για να ζήσει κανείς.
Ανά περιοχή
Οι ευρωπαϊκές πόλεις εμφανίζονται συχνά στις 10 πιο ακριβές πόλεις για να ζήσει κανείς. Εκτός από τις τέσσερις ελβετικές πόλεις, το Λονδίνο προστέθηκε στην πρώτη 10άδα, καταλαμβάνοντας την 8η θέση. Άλλες ακριβές πόλεις στην περιοχή περιλαμβάνουν την Κοπεγχάγη (11), τη Βιέννη (24), το Παρίσι (29) και το Άμστερνταμ (30).
Το Ντουμπάι έκανε άλμα στην κατάταξη και έγινε η ακριβότερη πόλη στη Μέση Ανατολή για τους μετανάστες. Κατατάσσεται στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ανεβαίνοντας τρεις θέσεις από το 2023. Η επόμενη πιο ακριβή πόλη στην περιοχή αυτή είναι το Τελ Αβίβ, το οποίο υποχώρησε κατά οκτώ θέσεις και βρίσκεται στην 16η θέση. Ακολουθούν το Άμπου Ντάμπι (43), το Ριάντ (90) και η Τζέντα (97).
Στη Νότια Αμερική, το Μοντεβιδέο στην Ουρουγουάη κατατάσσεται ως η πιο ακριβή τοποθεσία για τους μετανάστες στην 42η θέση. Ακολουθεί το Μπουένος Άιρες (77, 32 θέσεις χαμηλότερα) και το Σάο Πάολο (124). Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το Μπουένος Άιρες που έγινε λιγότερο ακριβό μέρος για να ζήσει κανείς, το Σαντιάγο στη Χιλή υποχώρησε επίσης κατά 73 θέσεις στην 160η θέση του καταλόγου.
Στη Βόρεια Αμερική, η Νέα Υόρκη (νούμερο 7 στην παγκόσμια κατάταξη) παραμένει η πιο ακριβή πόλη. Ακολουθούν το Νασάου στις Μπαχάμες (9), το Λος Άντζελες (10), η Χονολουλού (12) και το Σαν Φρανσίσκο (13). Οι μεγαλύτερες διαφορές που διαπιστώνονται στην κατάταξη της Βόρειας Αμερικής σε ετήσια βάση είναι και οι δύο στο Μεξικό. Η πρωτεύουσα, η Πόλη του Μεξικού, ανέβηκε 46 θέσεις στην 33η και το Μοντερέι ανέβηκε 40 θέσεις στην 115η.
Οι αφρικανικές πόλεις που κατέλαβαν τις υψηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη του κόστους ζωής είναι το Μπανγκουί (14, 12 θέσεις πάνω), το Τζιμπουτί (18) και η Ντζαμένα (21). Οι λιγότερο ακριβές πόλεις της περιοχής περιλαμβάνουν το Μπλαντάιρ (221), το Λάγος (225, 178 θέσεις κάτω) και την Αμπούτζα (226).
Εκτός από το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, οι άλλες ακριβότερες πόλεις στην Ασία περιλαμβάνουν τη Σαγκάη (23), το Πεκίνο (25) και τη Σεούλ (32). Ορισμένες από τις φθηνότερες πόλεις στην περιοχή είναι το Καράτσι (222), το Μπισκέκ (223) και το Ισλαμαμπάντ (224).
Για την περιοχή του Ειρηνικού, το Σίδνεϊ βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου στην 58η θέση, ακολουθούμενο από τη Νουμέα της Νέας Καληδονίας (60), τη Μελβούρνη (73) και το Μπρισμπέιν (89). Το Όκλαντ και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας παραμένουν οι λιγότερο ακριβές τοποθεσίες του Ειρηνικού, καταλαμβάνοντας την 111η και 145η θέση αντίστοιχα.
Latest News
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street