Ένα θεματικό οδικό χάρτη για τις τάσεις των αγορών έως το 2030 δημιούργησε η Barclays, προσδιορίζοντας τις 150 επιλογές σε έξι κλάδους, χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία «επίδρασης» έναντι «πιθανότητας».

Όπως εξηγεί η Barclays πολλές από τις μεγάλες τάσεις αυτής της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών αλλαγών, της ψηφιοποίησης και της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, εξακολουθούν να αντικατοπτρίζονται στον οδικό χάρτη του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, οι αναλυτές της έχουν επίσης εντοπίσει δέκα νέες τάσεις φέτος, σε έξι βασικούς κλάδους: Τεχνολογία & Οικονομικά, Καταναλωτές, Τρόφιμα & Λιανική, Βιομηχανίες, Μεταφορές, Υγεία & Σύγχρονη Επιστήμη, Ενέργεια & Περιβάλλον και Κοινωνία & Πολιτισμός.

Αγορές: Μετά τα ιστορικά υψηλά τι;

Εξετάζοντας τις τάσεις, είναι αδύνατο να αγνοήσουμε τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρουν. Περιλαμβάνεται σε πολλές από τις νέες προσθήκες στον οδικό χάρτη, και ιδιαίτερα σε δύο κλάδους: Τεχνολογία & Οικονομικά και Υγεία & Σύγχρονες Επιστήμες. Για αυτόν τον λόγο, η ομάδα ανάλυσης εξέτασε τον οδικό χάρτη μέσω ενός φακού AI, αναδεικνύοντας τις πιο κερδοφόρες ευκαιρίες, αλλά και τους κινδύνους και τις απαιτήσεις υποδομής της τεχνολογίας.

Η ερευνητική ομάδα της Barclays εξετάζει πώς οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζουν τον οδικό χάρτη του 2030.

Τεχνολογία και Οικονομικά

Όπως αναφέρθηκε, αυτή η κατηγορία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τη Schneider Electric (2023), η επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής χρήσης ενέργειας μέχρι το 2028. Συνεπώς, οι αναλυτές της Barclays βλέπουν ότι η ανάγκη για «πράσινα» κέντρα δεδομένων και άλλες υποδομές με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης γίνεται πιο επιτακτική.

Ομοίως, η είσοδος του Industrial cloud στον οδικό χάρτη είναι ενδεικτική μιας τεράστιας αλλαγής. Αυτή η υποδομή θα ανοίξει ευκαιρίες βιομηχανικής τεχνητής νοημοσύνης εκτός της σφαίρας των καταναλωτών, επιτρέποντας στην τεχνολογία να εφαρμοστεί σε πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις της βιομηχανίας, από την κατασκευή έως τη διαχείριση του νερού.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Barclays επισημαίνουν την επείγουσα ανάγκη των επενδυτών να εξετάσουν επίσης πιθανά τυφλά σημεία της τεχνητής νοημοσύνης. Η κυβερνοασφάλεια είναι ίσως η κύρια μεταξύ τους, καθώς οι εταιρείες γίνονται όλο και πιο ευάλωτες σε περίπλοκες επιθέσεις. Το παγκόσμιο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αναμένεται να εκτιναχθεί στα 24 τρισ. δολάρια έως το 2027, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Statista. Εκτός εάν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο.

Καταναλωτής, Τρόφιμα και Λιανική

Για τον κλάδο Consumer, Food & Retail, πολλές από τις 24 τάσεις οφείλονται στην αλλαγή του καταναλωτικού συναισθήματος, στην αβεβαιότητα για το μέλλον των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και στην επιθυμία να στραφούν σε πιο βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής.

Το AgriTech, ο συνειδητός καταναλωτής, η αειφόρος συσκευασία, η διαφήμιση και η προστασία των καταναλωτών και η αντιμετώπιση ακριβείας βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα (κατά αντίκτυπο/πιθανότητα) για αυτήν την κατηγορία, επιδεικνύοντας αυξημένη εστίαση σε βιώσιμες λύσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για την αντιμετώπιση της ακριβείας, όπου η πρόσφατη πολιτική και η δυναμική των προϊόντων στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν αυξήσει τη θέση της. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να παίξει ρόλο και εδώ, δημιουργώντας ευκαιρίες στη βελτιστοποίηση διαδικασιών για τομείς όπως το AgriTech.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες βιώσιμες τάσεις σε αυτό το παράδειγμα προχωρούν πιο αργά από ό,τι αναμενόταν. Εφόσον δεν υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τα απορρίμματα τροφίμων, τις βιώσιμες συσκευασίες και τις καθαρές ετικέτες και τα συστατικά, θα χρειαστεί περαιτέρω δράση του κλάδου για να αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών.

Βιομηχανίες, Μεταποίηση & Μεταφορές

Το MiningTech είναι ένας κρίσιμος νέος εισερχόμενος στον οδικό χάρτη, ωθούμενος από τον ρόλο του στην υποστήριξη ενός πιο βιώσιμου εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών. Η δυναμική χρηματοδότησης VC για τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει την εξόρυξη να γίνει πιο ακριβής, αποτελεσματική και βιώσιμη. Αυτό θα είναι απαραίτητο καθώς οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την ενεργειακή μετάβαση.

Η διασφάλιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και η διευκόλυνση της σταθερότητας του δικτύου θα είναι καθοριστικής σημασίας στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, υποστηρίζοντας τις τάσεις του οδικού χάρτη που σχετίζονται με λύσεις αλληλεπίδρασης με το δίκτυο (π.χ. ενσωμάτωση στο δίκτυο οχημάτων) και την ενεργειακή απόδοση (π.χ. συστήματα θέρμανσης και ψύξης).

Η διαστημική οικονομία παραμένει μια βασική τάση προς παρακολούθηση, μετά από έναν αριθμό ρεκόρ εκτοξεύσεων δορυφόρων το 2023. Η συνεχιζόμενη κρατική υποστήριξη και η ενοποίηση της βιομηχανίας οδήγησαν επίσης στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση αυτού του τομέα, παρά τις δύσκολες επενδυτικές συνθήκες.

Υγεία & Σύγχρονη Επιστήμη

Πολλές από τις τάσεις της Υγείας και της Σύγχρονης Επιστήμης βρίσκονται σε τροχιά προς την αυτοματοποίηση, με την απομακρυσμένη παρακολούθηση και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης (π.χ. Ρομποτική χειρουργική, Προγνωστική υγειονομική περίθαλψη) που αναμένεται να αναπτυχθούν στο μέλλον, παράλληλα με την ανάπτυξη νέων λύσεων για την υγεία των καταναλωτών (Fertility & FemTech, Wellness economy) που στοχεύουν στη βελτίωση της πρόσβασης και της ένταξης.

Το OncologyTech είναι μια νέα προσθήκη στον φετινό χάρτη, με γνώμονα την ώθηση προς νέες καινοτομίες σχετικά με την έγκαιρη και ακριβή ανίχνευση του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού θεραπείας με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, της διάγνωσης μοριακού καρκίνου, του CRISPR, των κλωβών DNA και των υγρών βιοψιών.

Οι εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα συμβάλουν σε περαιτέρω αποτελεσματικότητες σε αυτό το παράδειγμα, ιδιαίτερα οι τάσεις της διάγνωσης της τεχνητής νοημοσύνης, της συνθετικής βιολογίας και της ανακάλυψης φαρμάκων της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, ενώ η υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτόν τον τομέα είναι ενθαρρυντική, οι επενδυτές πρέπει να λάβουν υπόψη τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων ασθενών.

Ενέργεια & Περιβάλλον

Στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, πολλές τάσεις αφορούσαν την αξιολόγηση της κλιματικής αλλαγής. Μεγάλο μέρος της εστίασης μέχρι το 2030 θα είναι στον τρόπο απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα του ενεργειακού συστήματος και αντιστροφής των αυξανόμενων εκπομπών CO2.

Αυτή η εστίαση είναι σαφής από ορισμένους από τους νέους και αναθεωρημένους εισερχόμενους στον οδικό χάρτη. Η οικονομία υδρογόνου αντικατέστησε την κυψέλη καυσίμου υδρογόνου, για να αντιπροσωπεύσει καλύτερα τις ευρύτερες τεχνολογίες που σχετίζονται με τη χρήση της ως πηγή ενέργειας και λύση αποθήκευσης ενέργειας.

Γενικότερα, οι αναλυτές της Barclays βλέπουν ότι οι επενδύσεις που στοχεύουν σε ενεργειακές υποδομές (π.χ. αποθήκευση ενέργειας, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και έξυπνο δίκτυο) και τεχνολογίες που επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων (π.χ. ηλεκτρονικά απόβλητα, τεχνολογίες διαχείρισης νερού και ανακύκλωσης) είναι ζωτικής σημασίας.

Ειδικότερα, οι τεχνολογίες ανακύκλωσης πρόκειται να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει με πιο αποτελεσματική διαχείριση των πόρων.

Οι αναλυτές μας αναμένουν ότι η επερχόμενη ρύθμιση θα προσθέσει σε αυτήν την έμφαση στη βιωσιμότητα. Πρωτοβουλίες όπως η Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) θα οδηγήσουν στην καλύτερη παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, προωθώντας τη διαχείριση φυσικών πόρων και τη βιοποικιλότητα.

Κοινωνία & Πολιτισμός

Αυτό το παράδειγμα καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνεισφέρει κινδύνους καθώς και ευκαιρίες για τα χαρτοφυλάκια επενδυτών. Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης καθιστά δυσκολότερο τον διαχωρισμό των γεγονότων από τη φαντασία/παραπλάνηση, ιδιαίτερα από την άποψη του απορρήτου των δεδομένων.

Πάρτε τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση, για παράδειγμα, όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει ενισχύσει την τάση, επιτρέποντας την γρήγορη αυτοματοποίηση και διάδοση των deepfakes. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο σε πράξεις κυβερνοτρομοκρατίας, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

Με το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού να πηγαίνει στις κάλπες φέτος, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι θέματα όπως η αποπαγκοσμιοποίηση, τα ψεύτικα νέα και η μετατόπιση της οικονομικής ισχύος εμφανίζονται επίσης πιο έντονα στον οδικό χάρτη.

Σε μια δυνητικά πιο θετική νότα, ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται σε τροχιά για τον δικό του μετασχηματισμό που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι αναλυτές της Barclays προβλέπουν ότι η τεχνολογία θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιομηχανική παραγωγικότητα, με αποκορύφωμα το Industry 4.0 και αυξάνοντας ένα εργατικό δυναμικό επόμενης γενιάς που θα είναι σε θέση να επιτελεί πιο σύνθετες δεξιότητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή