
Η Ελβετία κινδυνεύει να ξεπεραστεί ως παγκόσμιος κόμβος διαχείρισης πλούτου, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιδράσουν υπερβολικά στην κατάρρευση της Credit Suisse, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι.
Ο Ερμότι, ο οποίος επανήλθε ως επικεφαλής του μεγαλύτερου δανειστή της Ελβετίας λίγες μέρες αφότου έσωσε τον πρώην αντίπαλό του πέρυσι, είπε ότι η χώρα χρειάζεται τις τράπεζές της για να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί παγκοσμίως.
«Το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται επιθετικά και σημειώνουν μεγάλη πρόοδο για το στέμμα της υπεράκτιας διαχείρισης πλούτου που κατέχει σήμερα η Ελβετία», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας στο πανεπιστήμιο της Λουκέρνης το βράδυ της Τρίτης.
«Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και να προσποιούμαστε ότι αρκεί μόνο οι τοπικές τράπεζες να ανταγωνίζονται σκληρά στο εσωτερικό».
Ελβετία: Οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της UBS
Μεταρρύθμιση στην Ελβετία
Όπως αναφέρουν οι Financial Times ο Ερμότι και η UBS έχουν εμπλακεί σε μια ολοένα και πιο διστακτική συζήτηση με τις ελβετικές αρχές στον απόηχο της κατάρρευσης της Credit Suisse σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής μεταρρύθμισης στη χώρα.
Το κύριο σημείο κολλήμματος μεταξύ των δύο πλευρών είναι εάν οι τράπεζες με διεθνείς θυγατρικές θα πρέπει να υποχρεωθούν να διατηρούν επιπλέον κεφάλαια, ένα μέτρο που προτείνεται φέτος από το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών σε μια κίνηση που θα επηρεάσει κυρίως την UBS.
Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι η αλλαγή του κανόνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις μεταξύ 15 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την UBS, με την υπουργό Οικονομικών Karin Keller-Sutter να δηλώνει ότι οι εκτιμήσεις ήταν «εύλογες».
Ο Ερμότι και ο πρόεδρος της UBS Κολμ Κέλεχερ έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους στην ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια. Έχουν επίσης απορρίψει την κριτική ότι η συνδυασμένη UBS και Credit Suisse είναι πολύ μεγάλη για την ελβετική οικονομία.
«Υπάρχουν πάρα πολλές ανενημέρωτες, λαϊκίστικες και φοβερές φωνές στα μέσα ενημέρωσης, την πολιτική και τον ακαδημαϊκό κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πανεπιστημίου, που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον κίνδυνο ύπαρξης μιας μεγάλης τράπεζας με έδρα τη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερμότι από τη Λουκέρνη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μάλιστα, παρουσίασε μια διαφάνεια που έδειχνε ότι ο τομέας διαχείρισης πλούτου του Χονγκ Κονγκ επεκτείνεται με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,6% και πρόκειται να ξεπεράσει την Ελβετία έως το 2027, ενώ της Σιγκαπούρης αυξανόταν κατά 9% φλερτάροντας με την τρίτη θέση.
«Τα ξένα χρηματοπιστωτικά κέντρα θα ωφεληθούν εάν η Ελβετία περιόριζε την ικανότητά της να διατηρεί ηγετική παρουσία στο εξωτερικό», υπογράμμισε
«Για να διατηρήσει το προβάδισμα της Ελβετίας, το χρηματοοικονομικό και βιομηχανικό οικοσύστημα της χώρας πρέπει να περιλαμβάνει έναν παγκόσμιο συμμετέχοντα. Σήμερα αυτή είναι η UBS».


Latest News
![ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλή για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/georgieva-768x512-1-600x400.jpg)
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πολέμους και δασμούς - Οι συστάσεις στις τράπεζες για τον τυφώνα Τραμπ [γράφημα]
Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις αγορές

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Τραμπ φέρνει κοντά την ΕΕ με τη Βρετανία - Πώς αναπτύσσεται το «φλερτ»
Στην Βρετανία θα φιλοξενήσει ο Κιρ Στάρμερ, τον επόμενο μηνα, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του μπλοκ μετά το Brexit

Ο άνθρωπος του Τραμπ που έκλεισε την USAID εκδιώχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Πιτ Μαρόκο ηγήθηκε της αποστολής εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σι: Ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές – Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά
Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ξεκινάει περιοδεί στις χώρες της ΝΑ Ασίας

Εκτοξεύεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ηλεκτρονικό εμπόριο
Επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογία, αυτοματισμούς και στρατηγική εξωστρέφεια είναι αυτές που ξεχωρίζουν - Τι δείχνει έρευνα για το e-commerce

Dubai Chocolate: Η σοκολάτα που γεννήθηκε από μια λιγούρα – Το μυστικό της επιτυχίας
Μια λιγούρα εγκυμοσύνης έγινε παγκόσμια τάση

Νέες απειλές Τραμπ: «Κανείς δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς»
Από τη μία ο Τραμπ αναστέλλει τους δασμούς για δεκάδες χώρες και εξαιρεί από το μέτρο προϊόντα από την Κίνα, από την άλλη συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση

Πώς η στροφή Τραμπ δεν διώχνει την παγκόσμια αβεβαιότητα
Οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα και στη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος τρόμαξαν τον «Tariff Man» - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την επόμενη μέρα

Πόσο θα ακριβύνει η Barbie στις ΗΠΑ;
Από τις Barbie ως τα κλιματιστικά 45 είδη αξίας 1 δισ. δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα απειλούνται με τριψήφιους δασμούς