Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιπλήξει τη Γαλλία για παραβίαση των κανόνων περί ελλείμματος και χρέους, ενεργοποιώντας μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα και μπορεί να περιπλέξει και τις προτεραιότητες της προεκλογικής εκστρατείας λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές, αναφέρει το Bloomberg.

Οι κανόνες της ΕΕ περιλαμβάνουν αυστηρά μέτρα για τις χώρες με χρέος μεγαλύτερο από το 60% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Το έλλειμμα της Γαλλίας ήταν 5,5% πέρυσι, με το χρέος να ανέρχεται περίπου στο 111% του ΑΕΠ.

Γαλλία: Προειδοποίηση από το ΔΝΤ για το χρέος

Ρυθμιστής οι αγορές

Το χρέος θα περιορίσει τη δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά από υποσχέσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση των φορολογικών εσόδων ή αναίρεση των φιλικών προς την αγορά συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων. Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως και η Μαρίν Λεπέν, αναμένεται να είναι επίσης επιφυλακτικοί ώστε να μην να κάνουν οτιδήποτε που θα τρομάξει περαιτέρω τις αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε αναταραχή από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές πριν από μία εβδομάδα.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποτελέσουν το όριο σε ό,τι σχεδιάζει να κάνει ο Εθνικός Συναγερμός», δήλωσε η Φάμκε Κρουμπούλερ της EY. «Όποιος κι αν είναι στην εξουσία θα περιοριστεί από το πώς αντιδρούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές στο πρόγραμμά του».

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη που βρίσκεται στον κατάλογο της λεγόμενης διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που πρόκειται να ανακοινωθεί την Τετάρτη. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο Bloomberg ότι θα περιλαμβάνει επίσης την Ιταλία και άλλες πέντε χώρες. Η Ισπανία και άλλες τρεις χώρες που παραβίασαν το όριο του 3% δεν θα λάβουν προειδοποίηση.

Πάει για τρίτη θέση ο Μακρόν

Η επίπληξη της ΕΕ έρχεται την ώρα που η γαλλική προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση, με τον Εθνικό Συναγερμό να βρίσκεται σε τροχιά για να λάβει το 32,7% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο περιλαμβάνει Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινους και την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία», αναμένεται να λάβει 26,3%. Αυτό τοποθετεί το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν και τους συμμάχους του στην τρίτη θέση.

Οι δύο τελευταίες ομάδες που αναμένεται να είναι σε καλύτερη θέση για να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές -το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ο Εθνικός Συναγερμός- έχουν δώσει σήμα για μια πιο συγκρουσιακή προσέγγιση τόσο για τις δαπάνες όσο και για την αντιμετώπιση των Βρυξελλών σε σχέση με τον Μακρόν.

Μια υψηλών τόνων διαμάχη θα είχε ανησυχητικούς παραλληλισμούς με την κρίση χρέους της ευρωζώνης, όταν το ευρώ έφτασε στο χείλος του γκρεμού, καθώς οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν λόγω των αντιπαραθέσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων.

Έκτοτε, η ΕΕ ενίσχυσε την εργαλειοθήκη της για την καταπολέμηση της κρίσης, με το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επισημοποιεί τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να παρέμβει για να ηρεμήσει τις αγορές με την αγορά ομολόγων. Παρόλα αυτά, η κεντρική τράπεζα θα ενεργοποιούσε τέτοιες αγορές περιουσιακών στοιχείων μόνο για χώρες με «υγιείς και βιώσιμες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανουά ΒΙλερουά ντε Γκαλό επανέλαβε την έκκλησή του να αποφευχθεί η εμβάθυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ο σεβασμός στους συμπολίτες μας «σημαίνει να αναγνωρίζουμε τις απαιτήσεις της πραγματικότητας και να μην αυξάνουμε ακόμη περισσότερο τα βαριά ελλείμματα που δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε καλά», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας