Ένα είδος… φρενίτιδας έχει πιάσει την Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, η οποία επί εννέα συνεδριάσεις αγοράζει μετοχές της Occidental Petroleum. Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταθέσεις στις ρυθμιστικές αρχές, έχει ανεβάσει το μερίδιό της στην εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Χιούστον σχεδόν στο 29%.

Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα αγόραζε μετοχές της Occidental κάθε ημέρα διαπραγμάτευσης από τις 5 Ιουνίου έως τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου, συνολικού ύψους επιπλέον 7,3 εκατομμυρίων μετοχών με τιμές αγοράς ελαφρώς κάτω ή πάνω από τα 60 δολάρια, σύμφωνα με τις καταθέσεις.

Το μάθημα που άλλαξε τη ζωή του Γουόρεν Μπάφετ

Οι αγορές ανέβασαν τη συμμετοχή της Berkshire σε πάνω από 255 εκατομμύρια μετοχές, που αντιπροσωπεύουν μερίδιο 28,8%. Η Occidental είναι η έκτη μεγαλύτερη συμμετοχή της Berkshire και ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων έχει γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην εταιρεία.

Η Berkshire κατέχει επίσης 10 δισεκατομμύρια δολάρια προνομιούχων μετοχών Occidental και έχει warrants άλλων 83,9 εκατομμυρίων κοινών μετοχών για 5 δισ. δολάρια, ή 59,62 δολάρια η καθεμία. Τα warrants αποκτήθηκαν ως μέρος της συμφωνίας της εταιρείας το 2019 που βοήθησε στη χρηματοδότηση της αγοράς της Anadarko Petroleum από την Occidental.

Μια πλήρης εξαγορά του προνομιούχου μετοχικού κεφαλαίου θα μπορούσε να ανυψώσει την ιδιοκτησία της Berkshire στην Occidental πάνω από το 40%.

Ο Μπάφετ έχει ξεκαθαρίσει βέβαια ότι δεν θα έπαιρνε τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας πετρελαίου, που κάποτε ήταν γνωστή για την ίδρυσή της από τον θρυλικό Αρμάντ Χάμερ. Υπήρχαν εικασίες για εξαγορά αφού η Berkshire έλαβε ρυθμιστική έγκριση για την αγορά έως και 50% των μετοχών.

«Διαβάστε κάθε λέξη»

Η εταιρεία του Μπάφετ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι άρχισε να αγοράζει την Occidental αφού διάβασε ένα αντίγραφο της τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη της εταιρείας πετρελαίου. «Διάβασα κάθε λέξη και είπα ότι αυτό ακριβώς θα έκανα», είπε ο Μπάφετ στο CNBC.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Occidental, Βίκι Χόλαμπ, «διοικεί την εταιρεία με τον σωστό τρόπο», πρόσθεσε. Η Occidental πληρώνει επίσης μερισματική απόδοση 1,5%. Η μετοχή είναι περίπου σταθερή φέτος μετά την πτώση 5% το 2023.

Ο θρυλικός επενδυτής είπε ότι εκμεταλλεύτηκε την αυξημένη αστάθεια στην αγορά στις αρχές του 2022 για να αποκτήσει το 14% της ενεργειακής εταιρείας, αξίας άνω των 7 δισ. δολαρίων, σε μόλις δύο εβδομάδες.

«Το βρίσκω απίστευτο. Δεν θα μπορούσες να το κάνεις αυτό με την Berkshire. Συντριπτικά, μεγάλες εταιρείες στην Αμερική, έγιναν μάρκες πόκερ», είπε ο Buffett το 2022. «Φανταστείτε να προσπαθείτε να αγοράσετε το 14% των αγροκτημάτων σε αυτή τη χώρα ή το 14% των πολυκατοικιών. Το 14% των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων ή οτιδήποτε άλλο, όταν ήδη το 40% ήταν κλειδωμένο σε κάποιο άλλο μέρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας