Οι σταθερά πολύ υψηλές τιμές του κακάο από τις αρχές του 2024 δημιουργούν τις προϋποθέσεις για «καυτό» καλοκαίρι στις τιμές της σοκολάτας, παγωτών, ροφημάτων, μπισκότων και άλλων ειδών εστίασης.

Μετά το ράλι ρεκόρ των τιμών του κακάο τον Απρίλιο πάνω από τα 11.000 δολάρια ο μετρικός τόνος, υπήρξε μικρή αποκλιμάκωση στα επίπεδα των 7.000 δολαρίων. Στη συνέχεια όμως καταγράφηκε νέα κούρσα με αποτέλεσμα οι τιμές του κακάο να διαμορφώνονται ξανά πάνω από τα 9.200 δολάρια ο τόνος.

Γιατί θα εκτοξευθούν οι τιμές της σοκολάτας το 2024

Πρόκειται για διπλάσιες τιμές από τις αρχές του έτους και για υπερτριπλάσιες σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές όπου οι τιμές κυμαίνονταν στα επίπεδα των 2.500 δολαρίων ο τόνος.

Οι τιμές για το κακάο

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν ήδη να αρχίσει να καταγράφονται στις διεθνείς αγορές, από την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ, μεγάλες αυξήσεις σε σοκολάτες, παγωτά, μπισκότα και άλλα είδη εστίασης όπου χρησιμοποιείται κακάο. Κι αυτό παρά το γεγονός πως, όπως σημειώνει το CNBC, πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες σοκολάτας και άλλων γλυκών όπως οι Hershey, Mars, Ferrero και Mondelez, φαίνεται να προστατεύονται προς το παρόν από το υψηλότερο κόστος των παραγωγών κακάο, χάρη στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που κλειδώνουν τις τιμές που πληρώνουν για βασικά εμπορεύματα. Όμως από το 2025 οι εταιρείες αυτές πιθανότατα θα καταλήξουν να πληρώσουν πολύ περισσότερα για το κακάο που χρειάζονται σε σύγκριση με το τι πληρώνουν σήμερα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου.

Βασική αιτία για την άνοδο στις τιμές του κακάο είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που έχουν επηρεάσει τις μεγάλες παραγωγές χώρες όπως Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Ινδονησία, Ισημερινός, Νιγηρία, Βραζιλία, Καμερούν και Παπούα Νέα Γουινέα.

Επίσης έχουν αρχίσει να καταγράφονται και κερδοσκοπικές κινήσεις σε ορισμένες από τις χώρες παραγωγής κακάο, με ντόπιους εμπόρους να μην διαθέτουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες εκτιμώντας ότι θα πιάσουν καλύτερες τιμές αργότερα, έχουν συμβάλλει στο να διατηρούνται οι τιμές στα επίπεδα άνω των 9.200 δολαρίων ο μετρικός τόνος. Αυτό οδήγησε στη μεγάλη άνοδο των τιμών ειδικά το τελευταίο τρίμηνο.

Οι τιμές είχαν εκτοξευτεί στα ύψη τον Απρίλιο επειδή οι αγρότες σε Γκάνα και Ακτή του Ελεφαντοστού είχαν μειώσει σημαντικά την παραγωγή επικαλούμενοι το υψηλό κόστος . Σε αυτό ήλθαν να προστεθούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες αλλά και ασθένειες των φυτών.

Παράγοντες της αγοράς

Παράγοντες της αγοράς έκαναν από τότε λόγο για άνοδο τιμών από ανησυχίες για την προσφορά ιδιαίτερα από τη Γκάνα, καθώς η χώρα σχεδιάζει να αναβάλει μέχρι την επόμενη σεζόν τις παραδόσεις έως και 350.000 τόνων κόκκων κακάο. Οι παραγωγοί επικαλούνται για αυτό μικρότερες καλλιέργειες που έχουν οδηγήσει στη μείωση της συνολικής παραγωγής από τη χώρα αυτή.

Μετά την άνοδο ρεκόρ του Απριλίου οι τιμές υποχώρησαν μέχρι τις αρχές Μαΐου, πέφτοντας ακόμη και κάτω από 7.000 δολάρια ο τόνος που ήταν η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ στο κακάο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια όμως και με τις ανησυχίες για τις κλιματολογικές συνθήκες να αυξάνονται ξανά, οι τιμές επανήλθαν πάνω από τα 9.200 δολάρια ο τόνος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή