Οι εταιρείες με έδρα την Silicon Valley στις ΗΠΑ κλιμακώνουν τον έλεγχο ασφαλείας του υπάρχοντος προσωπικού και των μελλοντικών προσλήψεων, καθώς οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για τις απειλές από την κινεζική κατασκοπεία.

Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google και νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλού προφίλ όπως η OpenAI έχουν εντείνει τον έλεγχο του προσωπικού τους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Στα γρανάζια της σινο-αμερικανικής διαμάχης η παγκόσμια τάξη

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω φόβων ότι ξένες κυβερνήσεις επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν εκτεθειμένους εργαζόμενους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πνευματική ιδιοκτησία και δεδομένα εταιρειών.

Ο φόβος της κινεζικής κατασκοπείας

Εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως η Sequoia Capital, η οποία χρηματοδοτεί δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της xAI του Ίλον Μασκ, έχουν επίσης ενθαρρύνει ορισμένες εταιρείες χαρτοφυλακίου να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στο προσωπικό τους μετά από προειδοποιήσεις ότι οι υπηρεσίες κατασκοπείας ξένων χωρών βάζουν στο στόχαστρο αμερικανικούς προγραμματιστές.

Ο Άλεξ Καρπ, διευθύνων σύμβουλος της Palantir, μιας εταιρείας που διαθέτει συμβόλαια με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία ύψους 53 δισ. δολαρίων, δήλωσε ότι η κινεζική κατασκοπεία σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας είναι ένα «τεράστιο πρόβλημα», ιδίως για τους παραγωγούς εταιρικού λογισμικού, μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και οπλικών συστημάτων.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αυξήσει τις προειδοποιήσεις προς τις εταιρείες σχετικά με την απειλή από την κινεζική κατασκοπεία τα τελευταία δύο χρόνια. Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο βρίσκονται σε έναν αυξανόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό, με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν ελέγχους εξαγωγών για να καταστήσουν πιο δύσκολη την απόκτηση και την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, μεταξύ άλλων στην τεχνητή νοημοσύνη και τα προηγμένα τσιπ. Υπάρχουν όμως και ανησυχίες για την άνοδο της ξενοφοβίας στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, δεδομένου του μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων εργαζομένων ασιατικής καταγωγής.

Οι υποθέσεις κινεζικής κατασκοπείας είναι ένα γνωστό φαινόμενο εδώ και δεκαετίες, αλλά φαίνεται να έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνουν οι FT. Τον Μάρτιο, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε πρώην μηχανικό λογισμικού της Google, ο οποίος φέρεται να έκλεψε εμπορικά μυστικά τεχνητής νοημοσύνης, ενώ συνεργαζόταν κρυφά με δύο εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα. Η Tesla, η Micron και η Motorola έχουν υποστεί «κατάφωρη» κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Εταιρική αντικατασκοπεία

Απαντώντας στην ανάγκη αυτή για ασφάλεια, δημιουργήθηκαν ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες προσφέρουν στρατηγικές πληροφορίες σε επιχειρήσεις σχετικά με τις κινεζικές απειλές κατασκοπείας. Η Strider Technologies με έδρα τη Γιούτα, η οποία ιδρύθηκε το 2019, παρέχει ένα εργαλείο ανάλυσης δεδομένων σε εταιρείες με στόχο την αποτροπή της στόχευσης υπαλλήλων από ξένα κράτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γκρεγκ Λεβέσκ, δήλωσε ότι η Strider είχε παρατηρήσει μια αύξηση στην υιοθέτηση των εργαλείων της από νεοφυείς επιχειρήσεις που εργάζονται σε αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η κβαντική πληροφορική, η τεχνητή νοημοσύνη και η συνθετική βιολογία «που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας αγορών χωρών όπως η Κίνα».

Το σύστημα της Strider χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ξένες μυστικές υπηρεσίες για να στοχεύουν εταιρείες και το προσωπικό τους.

Για παράδειγμα, παρακολουθεί εκατοντάδες κινεζικά «σχέδια ταλέντων», τα οποία φέρονται να στρατολογούν ξένους επιστήμονες και καθηγητές και να τους δίνουν κίνητρα να κλέψουν τεχνολογίες για να προωθήσουν τους στρατιωτικούς και οικονομικούς στόχους της Κίνας.

Εάν ένα άτομο επισημανθεί από το σύστημα της Strider, οι εταιρείες μπορούν να προβούν σε περαιτέρω έλεγχο σχετικά με τους οικογενειακούς ή οικονομικούς δεσμούς ενός ατόμου στο εξωτερικό, καθώς και το ιστορικό των ταξιδιών του σε χώρες όπου ξένες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στρατολογήσει ξένους υπηκόους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή