Ο Χάρης και η Φώφη δούλευαν μια ζωή και στα 62 τους, εν μέσω κρίσης, έμειναν άνεργοι. Μια καθόλου πρωτότυπη ιστορία ενός ζευγαριού στην Αθήνα. Αγαπώντας τη μαγειρική και χωρίς κάποια επαγγελματική κατάρτιση αποφάσισαν να χτυπήσουν την πόρτα της εταιρείας μικροπιστώσεων AFI Microfinance για να πάρουν ένα μικρό δάνειο προκειμένου να ανοίξουν ένα οικογενειακό εστιατόριο στην Αργυρούπολη, όχι μόνο για να επιβιώσουν αλλά και να μαζέψουν τα ένσημα για τη σύνταξη. Σήμερα όντας συνταξιούχοι, έχουν κλείσει την επιχείρηση.

Μικροπιστώσεις: Πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι μικροί της αγοράς εκτός τραπεζών

Περίπου την ίδια εποχή σε μια άλλη γωνιά της Ελλάδας, στην Ανθήλη Λαμίας, ο Δημήτρης Γκρεμυλογιάννης, ξεκινούσε την AgriFarm, μια startup παραγωγής και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο. Αποκλεισμένος από τις τράπεζες, καθώς η εταιρεία του ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο, απευθύνθηκε επίσης στην AFI Microfinance λαμβάνοντας ένα μικροδάνειο της τάξης των 7.000 ευρώ. Σήμερα με τη στήριξη και από το COSME (το πρόγραμμα της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις), τα προϊόντα της AgriFarm (φασόλια, φακές, ρεβύθια, φάβα, ρύζι) βρίσκονται στα ράφια ελληνικών και ξένων σούπερ μάρκετ.

831 δάνεια

Αυτά είναι δύο από τα 831 δάνεια συνολικής αξίας 9 εκατ. ευρώ, που έχει χορηγήσει τα τελευταία 10 χρόνια η AFI Microfinance σε άτομα αποκλεισμένα από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Η εταιρεία, η οποία εδώ και έναν χρόνο, μέσα από ένα ριζικό μετασχηματισμό, έχει εξελιχθεί σε Ανώνυμη Εταιρεία με διαθέσιμα 5 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ηγέτη του Microfinance στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια, Αναστασία Τσίλογλου, ο πήχης για στήριξη των Ελλήνων μικρο-επιχειρηματιών μπαίνει ακόμη πιο ψηλά, με την AFI να βάζει στόχο τους 4.000 δανειολήπτες την προσεχή 4ετία.

Αυτή τη στιγμή οι μέτοχοι της AFI Microfinance, που έχει πάρει την άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για να παρέχει μικροπιστώσεις, είναι ο Θεόδωρος Πετρουλάς (50%), o γαλλικός οργανισμός Adie, η Actionaid Hellas και η Eurobank (29,9%), ενώ οσονούπω θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο και το νέο ευρωπαϊκό επενδυτικό κεφάλαιο Microeurope με social χαρακτηριστικά.

Η Αναστασία Τσίλογλου, Γενική Διευθύντρια της AFI Microfinance

Η διοίκηση της εταιρείας, σε συνάντηση με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αν ο αιτών έχει μπει στον Τειρεσία δεν αποτελεί για την AFI απαγορευτική συνθήκη για τη χρηματοδότησή του, καθώς εξετάζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η διάρκεια της χρηματοδότησης έως 25.000 ευρώ είναι 1-4 έτη με σταθερό επιτόκιο 9,75% και όπως σημείωσε η κα Μαρίσα Αντωνοπούλου, διευθύντρια Eπιχειρηματικής Aνάπτυξης, ερωτηθείσα σχετικά, από το σύνολο των αρχικά ενδιαφερόμενων φθάνουν στο ταμείο τελικά ο 1 στους 5. Κι αυτό γιατί περίπου οι μισοί αποφασίζουν στο μεταξύ ότι δεν θέλουν να προχωρήσουν, ενώ κάποιοι συνειδητοποιούν ότι το business plan δεν βγαίνει.

Σχετικά με τις επισφάλειες, όπως υπογραμμίστηκε από την εταιρεία «οι περισσότεροι από τους δανειοδοτούμενους είναι πολύ συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων, καθώς όταν δίνεις σε κάποιον μια πρώτη ή δεύτερη ευκαιρία, την εκτιμούν ιδιαίτερα».

Το προφίλ των επωφελούμενων

Η εταιρεία αποσκοπεί στην ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δικαιούχων, δίνοντας προτεραιότητα σε:

– ανέργους
– νεανική επιχειρηματικότητα
– γυναικεία επιχειρηματικότητα
– κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες πολιτών
– δραστηριότητες που αποσκοπούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Πάνω από το 85% των αιτήσεων προέρχονται από παρά πολύ μικρές επιχειρήσεις, ατομικές και αυτοαπασχολούμενους, ενώ το 40% επιχειρούν σε αγροτικές περιοχές, με τη 1 στις 2 επιχειρήσεις που υποστηρίχτηκαν να διοικούνται είτε από γυναίκες είτε από ανθρώπους κάτω των 35 ετών.

Στοχευμένα εργαλεία και συνέργειες

Εκτός από την χρηματοδότηση, η AFI προσφέρει επιχειρηματική υποστήριξη και ανάπτυξη, είτε με εκπαιδεύσεις, είτε με σεμινάρια, είτε με εκδηλώσεις δικτύωσης. Δίνονται υπηρεσίες mentoring και coaching.

Τρία ιδρύματα μικροπιστόσεων

Στη χώρα μας λειτουργούν αυτή τη στιγμή τρία ιδρύματα μικροπιστώσεων που έχουν πάρει άδεια από την ΤτΕ:

– Το ΤΜΕΔΕ σε συνεργασία με την Attica Bank για την χρηματοδότηση των μηχανικών.
– Το Microsmart το οποίο χρηματοδοτεί κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα και έχει πίσω του μια αλβανική τράπεζα.
– Το AFI Microfinance.

Το κενό χρηματοδότησης

Σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2027 υπολογίζεται πως το κενό χρηματοδότησης στην αγορά μικροδανείων στην Ελλάδα ανέρχεται σε τουλάχιστον 578,1 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 750 εκατ. ευρώ.

Πολύ απλά, αυτές είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να περάσουν σήμερα το κατώφλι των παραδοσιακών τραπεζών και μπορούν να στραφούν στις εταιρείες μικροχρηματοδοτήσεων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις