
Η φημολογία για πιθανή εξαγορά της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας EFG International, του Σπύρου Λάτση από την ανταγωνίστριά της Julius Baer κυριάρχησε τις τελευταίες εβδομάδες εκτινάσσοντας την τιμή της μετοχή της.
Τώρα, φαίνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία «νεκρή», τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν εμπειρογνώμονες του χρηματοοικονομικού κλάδου που παρευρέθηκαν στην Private Banking Day στη Γενεύη την Τρίτη. Βασικός λόγος για το ναυάγιο είναι η τιμή: η πραγματικότητα είναι ότι η EFG βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση.
Όπως υπογραμμίζει το finews.com η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί κατά 70% μόνο τα τελευταία δύο χρόνια και η διοίκησή της δεν φέρεται διατεθειμένη να το θυσιάσει αυτό ελαφρά τη καρδία. Επιπλέον, η Julius Baer αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και η αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πιστωτικής καταστροφής που αφορά τον Αυστριακό επενδυτή René Benko. Μέρος αυτού περιλαμβάνει τον διορισμό ενός νέου CEO για να αντικαταστήσει τον Philipp Rickenbacher , ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στον απόηχο του φιάσκου.
EFG International: Deal με Julius Baer δείχνει η αγορά – Καλπάζει η μετοχή
Η EFG International
Ωστόσο, παρόλο που μια συμφωνία έχει καταρρεύσει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη στον ορίζοντα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετοί στη Γενεύη άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχει ένας άλλος ενδιαφερόμενος μνηστήρας, ο J. Safra Sarasin. Όταν ρωτήθηκαν για τις νέες φήμες που κυκλοφορούν στον κλάδο, αμφότεροι επέλεξαν να παραμείνουν σιωπηλοί. Το βραζιλιάνο-ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν είναι μόνο μια από τις πιο επιτυχημένες τράπεζες στη χώρα, αλλά και μία από τις πιο… μυστικοπαθείς. Ο Juerg Haller , πρόεδρος του ομίλου J. Safra Sarasin, υποστηρίζει τακτικά ότι το ίδρυμα θεωρεί τον εαυτό του ως παράγοντα εξυγίανσης στον κλάδο, κάτι που ανέφερε σε συνέντευξή του στο finews.ch τον περασμένο Απρίλιο.
Μετρητά όχι μετοχές
Πρόσφατα μάλιστα, η τράπεζα έγινε πρωτοσέλιδο στρατολογώντας πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse για να επεκταθούν στην επενδυτική τραπεζική και να παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες σε ιδιαίτερα πλούσια άτομα και οικογένειες.
Ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το βραζιλιάνικο ίδρυμα, είναι η εξαγορά της ίδιας της Τράπεζας Sarasin της Βασιλείας πριν από δώδεκα χρόνια. Τότε υπήρξε ένας πόλεμος προσφορών για την Sarasin, στον οποίο συμμετείχαν η Julius Baer, η Raiffeisen αλλά και η εταιρεία private equity Apax Partners.
Παρά τη μονομαχία του με γίγαντες, ο J. Safra κέρδισε επειδή συμφώνησαν να πληρώσουν για την εξαγορά σε μετρητά, όχι σε μετοχές, γεγονός που απέδειξε τόσο την αποφασιστικότητά τους όσο και την οικονομική τους ισχύ.
Βαρέων βαρών
Η προσέγγισή τους δεν έχει αλλάξει στο μεταξύ και αυτό συνάδει με τα συμφέροντα της ελληνοελβετικής οικογένειας Λάτση. Άλλωστε, είναι γνωστό -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ότι Σπύρος Λάτσης και Γιάκομπ Σάφρα γνωρίζονται ήδη πολύ καλά.
Ο συνδυασμός της J. Safra Sarasin (204 δισεκατομμύρια φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση) και της EFG International (157,5 δισεκατομμύρια φράγκα) θα δημιουργούσε μία τράπεζα, η οποία θα διαχειριζόταν περίπου 360 δισεκατομμύρια φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία πελατών.
Αυτό τους τοποθετεί μπροστά από την Lombard Odier της Γενεύης (σχεδόν 300 δισεκατομμύρια φράγκα στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των πελατών) αν και εξακολουθεί να είναι σημαντικά πίσω από την Pictet (633 δισεκατομμύρια φράγκα). Ωστόσο, δημιουργεί έναν νέο και σημαντικό Ελβετό παίκτη με ισχυρή παρουσία στη Ζυρίχη και το Λουγκάνο (μέσω της BSI), όπου η EFG International κατέχει ιδιαίτερη θέση, καθώς και τη Βασιλεία και τη Γενεύη, όπου ιστορικά κυριαρχεί ο όμιλος J. Safra Sarasin.
Σε διεθνές επίπεδο
Μια συγχώνευση μεταξύ των δύο θα είχε μεγάλο αντίκτυπο σε διεθνές επίπεδο ιδιαίτερα στην Ασία, όπου και τα δύο ιδρύματα διαθέτουν ισχυρά franchise.
Η J. Safra Sarasin απασχολεί περίπου 2.500 άτομα σε περισσότερες από 30 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και μερικά από αυτά αλληλοεπικαλύπτονται με τις 40 τοποθεσίες και τους 3.000 υπαλλήλους της EFG International.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι Βραζιλιάνοι της Sarasin θα κληθούν να συναντήσουν «συμπατριώτες τους» από το BTG Pactual στην EFG International.
Η BTG Pactual είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της EFG μετά την οικογένεια Λάτση (με 45%), ελέγχοντας σχεδόν το 20% της ελβετικής τράπεζας. «Και τουλάχιστον αρχικά, αυτού του είδους η πολιτιστική συγγένεια θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη και πλεονέκτημα» καταλήγει το δημοσίευμα..


Latest News

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ο Σέρτζιο Ερμότι έλαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Η Fais Group εξαγοράζει το 100% θυγατρικής - Η πρώτη επένδυση μετά την είσοδο στο XA
Η εξαγορά από την Fais Group έγινε με τη χρήση των εσόδων που άντλησε από τη δημόσια προσφορά για την εισαγωγής το Χρηματιστήριο

ΤΜΕΔΕ: Νέα δεδομένα για τις εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις
«Ενισχύουμε τις ανταποδοτικές καλύψεις των μελών, με ένα και μόνο στόχο, να είμαστε δίπλα τους οποτεδήποτε το χρειαστούν», τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η UBS - Βλέπει περιθώριο ανόδου έως 30%
Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες η UBS, με αξιολογήσεις αγοράς και στις τέσσερις συστημικές - Πού «συνωστίστηκαν» οι επενδυτές

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συγχρηματοδοτεί με δάνειο ύψους €95 εκατ. την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Mega deal στον τουρισμό - Η Sani/Ikos εξαγοράζει 3 ξενοδοχεία της Goldman για 400 εκατ.
Η Sani/Ikos είχε είχε αποκτήσει πριν μερικά χρόνια η Goldman Sacs από τον ξενοδοχειακό όμιλο Γρηγοριάδη

Intralot: Επέκταση για την αποπληρωμή ομολογιακού 100 εκατ.
Τι ανακοίνωση η εισηγμένη εταιρεία

Το comeback της ΑΒ Βασιλόπουλος: Η εξαγορά στη Μήλο και η επέκταση στη Β. Ελλάδα
Αποδίδει το πλάνο λειτουργικού μετασχηματισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος – Οι τρεις κινήσεις απέναντι στον ανταγωνισμό - Πού ανοίγουν νέα καταστήματα