Η φημολογία για πιθανή εξαγορά της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας EFG International, του Σπύρου Λάτση από την ανταγωνίστριά της Julius Baer κυριάρχησε τις τελευταίες εβδομάδες εκτινάσσοντας την τιμή της μετοχή της.

Τώρα, φαίνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία «νεκρή», τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν εμπειρογνώμονες του χρηματοοικονομικού κλάδου που παρευρέθηκαν στην Private Banking Day στη Γενεύη την Τρίτη. Βασικός λόγος για το ναυάγιο είναι η τιμή: η πραγματικότητα είναι ότι η EFG βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση.

Όπως υπογραμμίζει το finews.com η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί κατά 70% μόνο τα τελευταία δύο χρόνια και η διοίκησή της δεν φέρεται διατεθειμένη να το θυσιάσει αυτό ελαφρά τη καρδία. Επιπλέον, η Julius Baer αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και η αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πιστωτικής καταστροφής που αφορά τον Αυστριακό επενδυτή René Benko. Μέρος αυτού περιλαμβάνει τον διορισμό ενός νέου CEO για να αντικαταστήσει τον Philipp Rickenbacher , ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στον απόηχο του φιάσκου.

EFG International: Deal με Julius Baer δείχνει η αγορά – Καλπάζει η μετοχή

Η EFG International

Ωστόσο, παρόλο που μια συμφωνία έχει καταρρεύσει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη στον ορίζοντα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετοί στη Γενεύη άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχει ένας άλλος ενδιαφερόμενος μνηστήρας, ο J. Safra Sarasin. Όταν ρωτήθηκαν για τις νέες φήμες που κυκλοφορούν στον κλάδο, αμφότεροι επέλεξαν να παραμείνουν σιωπηλοί. Το βραζιλιάνο-ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν είναι μόνο μια από τις πιο επιτυχημένες τράπεζες στη χώρα, αλλά και μία από τις πιο… μυστικοπαθείς. Ο Juerg Haller , πρόεδρος του ομίλου J. Safra Sarasin, υποστηρίζει τακτικά ότι το ίδρυμα θεωρεί τον εαυτό του ως παράγοντα εξυγίανσης στον κλάδο, κάτι που ανέφερε σε συνέντευξή του στο finews.ch τον περασμένο Απρίλιο.

Μετρητά όχι μετοχές

Πρόσφατα μάλιστα, η τράπεζα έγινε πρωτοσέλιδο στρατολογώντας πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse για να επεκταθούν στην επενδυτική τραπεζική και να παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες σε ιδιαίτερα πλούσια άτομα και οικογένειες.

Ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το βραζιλιάνικο ίδρυμα, είναι η εξαγορά της ίδιας της Τράπεζας Sarasin της Βασιλείας πριν από δώδεκα χρόνια. Τότε υπήρξε ένας πόλεμος προσφορών για την Sarasin, στον οποίο συμμετείχαν η Julius Baer, η ​​Raiffeisen αλλά και η εταιρεία private equity Apax Partners.

Παρά τη μονομαχία του με γίγαντες, ο J. Safra κέρδισε επειδή συμφώνησαν να πληρώσουν για την εξαγορά σε μετρητά, όχι σε μετοχές, γεγονός που απέδειξε τόσο την αποφασιστικότητά τους όσο και την οικονομική τους ισχύ.

Βαρέων βαρών

Η προσέγγισή τους δεν έχει αλλάξει στο μεταξύ και αυτό συνάδει με τα συμφέροντα της ελληνοελβετικής οικογένειας Λάτση. Άλλωστε, είναι γνωστό -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ότι Σπύρος Λάτσης και Γιάκομπ Σάφρα γνωρίζονται ήδη πολύ καλά.

Ο συνδυασμός της J. Safra Sarasin (204 δισεκατομμύρια φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση) και της EFG International (157,5 δισεκατομμύρια φράγκα) θα  δημιουργούσε μία τράπεζα, η οποία θα διαχειριζόταν περίπου 360 δισεκατομμύρια φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία πελατών.

Αυτό τους τοποθετεί μπροστά από την Lombard Odier της Γενεύης (σχεδόν 300 δισεκατομμύρια φράγκα στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των πελατών) αν και εξακολουθεί να είναι σημαντικά πίσω από την Pictet (633 δισεκατομμύρια φράγκα). Ωστόσο, δημιουργεί έναν νέο και σημαντικό Ελβετό παίκτη με ισχυρή παρουσία στη Ζυρίχη και το Λουγκάνο (μέσω της BSI), όπου η EFG International κατέχει ιδιαίτερη θέση, καθώς και τη Βασιλεία και τη Γενεύη, όπου ιστορικά κυριαρχεί ο όμιλος J. Safra Sarasin.

Σε διεθνές επίπεδο

Μια συγχώνευση μεταξύ των δύο θα είχε μεγάλο αντίκτυπο σε διεθνές επίπεδο ιδιαίτερα στην Ασία, όπου και τα δύο ιδρύματα διαθέτουν ισχυρά franchise.

Η J. Safra Sarasin απασχολεί περίπου 2.500 άτομα σε περισσότερες από 30 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και μερικά από αυτά αλληλοεπικαλύπτονται με τις 40 τοποθεσίες και τους 3.000 υπαλλήλους της EFG International.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι Βραζιλιάνοι της Sarasin θα κληθούν να συναντήσουν «συμπατριώτες τους» από το BTG Pactual στην EFG International.

Η BTG Pactual είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της EFG μετά την οικογένεια Λάτση (με 45%), ελέγχοντας σχεδόν το 20% της ελβετικής τράπεζας. «Και τουλάχιστον αρχικά, αυτού του είδους η πολιτιστική συγγένεια θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη και πλεονέκτημα» καταλήγει το δημοσίευμα..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις