Οι ηγέτες δημιουργούν κορυφαίες επιχειρήσεις ή οι επιχειρήσεις «φτιάχνουν» ηγέτες; Στην περίπτωση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία που σάρωσε στις εκλογές του ΣΕΒ επικρατώντας με 76% έναντι της «σιδηράς κυρίας» της φαρμακοβιομηχανίας Ιουλίας Τσέτη, η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και το «μαζί»

Κι αυτό γιατί ο νέος πρόεδρος του μεγαλύτερου εργοδοτικού φορέα της χώρας, οι επιχειρήσεις – μέλη του οποίου απασχολούν 228.000 εργαζόμενους, συνεχίζει μεν να «παράγει» μεγάλα μεγέθη αλλά από πάντα οδηγός δημιουργίας είναι το «μαζί».

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ – Τα deals που σημάδεψαν την πορεία του

Το «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα» ήταν και το σύνθημα της φετινής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ και καθώς φαίνεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει πλέον την ευκαιρία να κάνει την συμπερίληψη πράξη σε ανώτατο και ολιστικό επίπεδο.

Σε μια εντελώς πρωτόγνωρη διαδικασία για τον ΣΕΒ, αφού στήθηκαν κάλπες για πρώτη φορά στην υπέρ-εκατονταετή ιστορία του Συνδέσμου, ο κος Θεοδωρόπουλος έλαβε 424 ψήφους έναντι 133 της κυρίας Τσέτη, ενώ οι συμμετοχές έσπασαν ρεκόρ. Στο σπάσιμο των «παραδόσεων» μπορεί να πει κάποιος ότι συγκαταλέχτηκαν και οι ενστάσεις από την κα Τσέτη κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, που καθυστέρησαν τις διαδικασίες, αν και εντέλει όλα κύλισαν ομαλά.

Στην πρώτη του δήλωση ως πρόεδρος του ΣΕΒ ο κος Θεοδωρόπουλος τόνισε:

«Η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του ΣΕΒ αποτελεί για εμένα μια πολύ μεγάλη τιμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη που μου εμπιστεύτηκαν τη συνέχιση του έργου του Συνδέσμου μας. Επί 21 χρόνια υπηρετώ τον ΣΕΒ ως ενεργό μέλος στο ΔΣ, και πλέον, από τη θέση του Προέδρου, αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη να συνεχίσουμε την πολύ επιτυχημένη πορεία του Συνδέσμου μας. Δεσμεύομαι, μαζί με τα νεοκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των μελών μας και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ και ο ρόλος της Ράνιας Αικατερινάρη

Δίπλα στον κο Θεοδωρόπουλο στο νέο ΔΣ του Συνδέσμου θα βρεθούν ως αντιπρόεδροι ο Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean Airlines, ο Ανδρέας Σιάμισιης από την Helleniq Energy και η κυρία Ράνια Αικατερινάρη από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Ο νέος πρόεδρος του ιστορικού εργοδοτικού φορέα έχει δηλώσει πως εφόσον εκλεγεί θα προτείνει την κα Αικατερινάρη για να αναλάβει τη θέση της προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί με απόφαση του ΔΣ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό ρόλο σε όλα τα θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επιπλέον στο νέο ΔΣ τη θέση της Γενικής Γραμματέως θα έχει η κυρία Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, αδελφή του απερχόμενου προέδρου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, ενώ στη θέση του ταμία του ΔΣ εκλέχθηκε ο Μάρκος Βερέμης από την Upstream.

Ας σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων, του ΓΓ του Συνδέσμου και του Ταμία του ΔΣ δεν είχαν αντίπαλο.

Η παλαιά φρουρά, το «νέο αίμα» και οι μη εκλεγέντες

Σε ό,τι αφορά τις 14 αιρετές θέσεις του «απλού μέλους» του ΔΣ, είχαν κατατεθεί 24 υποψηφιότητες εξ ου και δόθηκε «μάχη».

Νικητές αναδείχθηκαν τα υφιστάμενα μέλη του ΔΣ καταλαμβάνοντας 9 από τις 14 θέσεις ενώ οι υπόλοιποι 5 είναι το νέο «αίμα» του Συνδέσμου που με την παρουσία τους θα συμβάλλουν στην ανανέωσή του.

Ειδικότερα ως απλά μέλη στο νέο ΔΣ του ΣΕΒ εκλέχθηκαν αλφαβητικά οι:

Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης,

Καλλίνικος Καλλίνικος εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair,

Νάγια Καλογεράκη Chief Operating Officer στην Coca-Cola HBC,

Ιωάννης Καραγιάννης πρόεδρος του ομίλου Olympia Group,

Νίκος Καυκάς πρόεδρος και managing director της Καυκάς,

Πάνος Κυριακόπουλος (Χρυσός Οδηγός),

Φίλιππα Μιχάλη διευθύνουσα σύμβουλος της NN Hellas,

Αριστοτέλης Παντελιάδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METRO AEBE,

Γεώργιος Περιστέρης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,

Κυριάκος Σαμπατακάκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Accenture,

Μενέλαος Τασόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Παπουτσάνης,

Θεόδωρος Τρύφων αντιπρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN,

Ευάγγελος Χρυσάφης κορυφαίο στέλεχος της METLEN Energy & Metals / Μυτιληναίος, που παίρνει τη θέση του Ευάγγελου Μυτιληναίου στον ΣΕΒ, καθώς ο τελευταίος δεν είχε βάλει υποψηφιότητα,

Βασίλης Ψάλτης διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

Από τους κατελθόντες για πρώτη φορά στην εκλογική αρένα δεν εξελέγησαν ο φαρμακοβιομήχανος Δημήτρης Γιαννακόπουλος πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας της ΒΙΑΝΕΞ, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της Ideal Holdings, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Κωνσταντίνος Νεμπής στη θέση του κ. Μιχάλη Τσαμάζ που αποχωρεί από τον ΟΤΕ και η Έφη Κουτσουρέλη, αντιπρόεδρος της Quest Συμμετοχών.

Επίσης στο νέο ΔΣ δεν κατάφεραν να εκλεγούν οι: Κώστας Βαμβακάς (VK Premium), Πάρης Γραβουνιώτης (Χαρτοποιία Κομοτηνής), Ματίνα Κοίλιαρη (SABO), Πέτρος Μαντάς (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), Μαρία Πασχαλίδου (Grantex) και Δημήτρης Σαμαράς (Σαμαράς & Συνεργάτες – Σύμβουλοι Μηχανικοί).

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος δήλωσε:

«Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να υπηρετήσω τον ΣΕΒ από τη θέση του Προέδρου.
Σήμερα ο ΣΕΒ είναι μεγαλύτερος και πιο δυνατός. Έχει περισσότερα μέλη, περισσότερους τομείς δράσεις και μεγαλύτερο αποτύπωμα σε κρίσιμες διαστάσεις της οικονομικής ζωής. Ο ΣΕΒ είναι στον πυρήνα του ένας ανεξάρτητος, ανοιχτός, πολυσυλλεκτικός οργανισμός, με διαρκή ανανέωση προσώπων και ιδεών. Εύχομαι στο νεοεκλεγέν ΔΣ να συνεχίσει τη σταθερά ανοδική πορεία του Συνδέσμου μας, στο πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου

Αναφανδόν υπέρ της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου -«δεν μπορεί το 75% της ΑΕΠ να προέρχεται από την κατανάλωση και το 25% από την παραγωγή» έχει δηλώσει- ο κος Θεοδωρόπουλος θα εστιάσει:

– Στη σύναψη «ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων που «θα οδηγήσει σε απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, καλύτερες αμοιβές για τους εργαζόμενους και μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις».

– Στην άρση των αντικινήτρων για αδειοδοτήσεις και χωροταξία προκειμένου να πραγματοποιηθούν επενδύσεις.

– Στη γενναία αναδιοργάνωση στον ΣΕΒ στην οποία θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Σε ένα καλύτερο πλαίσιο υποστήριξης της βιομηχανίας από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη του επιχειρείν και ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων.

– Στη συμβολή του ΣΕΒ μέσα από τη συμμετοχή του στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό φορέα, ώστε να ξαναγίνει η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή οικονομία ανταγωνιστική.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας, μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και την επαναλειτουργία των τεχνικών σχολών στη χώρα, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη τεχνιτών για τη μεταποίηση.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ

Επί 21 χρόνια μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, εκ των οποίων τα 10 τελευταία από τη θέση του Αντιπροέδρου με αρμοδιότητα τα εργασιακά, ο 67χρονος Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ουσιαστικά είναι αυτοδημιούργητος με μεγαλύτερο επιχειρηματικό του επίτευγμα (μέχρι σήμερα) τη δημιουργία και της Chipita, της εταιρείας που έμαθε όλο τον κόσμο να τρώει συσκευασμένο κρουασάν, την οποία πούλησε στην αμερικανική Mondelez το 2021 έναντι 2 δισ. δολαρίων.

Σήμερα είναι ο επικεφαλής και βασικός μέτοχος της επικεφαλής του ομίλου Bespoke SGA Holdings, στην ομπρέλα του οποίου εντάσσονται η εμβληματική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, η Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι, η Νίκας, η Αμβροσία, η Αλλαντικά Μακεδονίας και η Ελληνικοί Χυμοί, , ενώ πρόσφατα μέσω της ΙΟΝ εξαγόρασε και την καραμελοποιία Λάβδας. Μετέχει επίσης με μειοψηφικά ποσοστά στη Μεβγάλ και ηγείται της Woderplant, της εταιρείας που παράγει στην Ελλάδα υδροπονική ντομάτα.
Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ και μέλος στα ΔΣ της Τιτάν, της Εθνικής και της ΔΕΗ. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Λίνα Δρούγκα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός για 8 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις |

Προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός για 8 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βελτίωση της αποδοτικότητας και η ενίσχυση της ρευστότητας και των ταμειακών ροών αποτελούν στρατηγικές επιχειρηματικές προτεραιότητες για το 2024

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Από τα social media μέχρι τις τραπεζικές συναλλαγές
Επιχειρήσεις |

Από τα social media μέχρι τις τραπεζικές συναλλαγές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται παντού

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;