«Πολύ δύσκολη σήμερα η αγορά». Με τη φράση αυτή σχολίασε κορυφαία τραπεζική πηγή τις συνθήκες που επικρατούν στη στεγαστική πίστη, η οποία για δεύτερη σερί χρονιά αναμένεται να παραμείνει στάσιμη, σε συνέχεια της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης την περίοδο 2016 – 2022.

Στις τράπεζες εκτιμούν ότι οι νέες χορηγήσεις της κατηγορίας εφέτος θα διαμορφωθούν στη ζώνη του 1 – 1,2 δισ. ευρώ.

Στεγαστικά δάνεια: Στο στόχαστρο των τραπεζών οι έχοντες μετρητά

Μπορεί το συνολικό μέγεθος των πιστώσεων σε νοικοκυριά για την απόκτηση σπιτιού να προσεγγίσει τα 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο το 1/3 αυτών θα προέρχεται από την κρατική δράση «Σπίτι Μου», που υλοποιεί η ΔΥΠΑ. Δεν αποτελεί δηλαδή τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά δανεισμό από πόρους του δημοσίου.

Οι λόγοι κάμψης και τα στεγαστικά δάνεια

Σύμφωνα με γενικό διευθυντή συστημικού ομίλου, η ζήτηση παραμένει και εφέτος εξαιρετικά υποτονική.

Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:

  • Πρώτον, η αβεβαιότητα σε σχέση με την πορεία των επιτοκίων
  • Δεύτερον, η άνοδος των τιμών των ακινήτων, που καθιστά σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης
  • Τρίτον, η χρήση ιδίων κεφαλαίων στο 70% των μεταβιβάσεων, πολλές από τις οποίες προέρχονται από αλλοδαπούς, στο πλαίσιο επενδύσεων που υλοποιούν για την απόκτηση της Golden Visa

Όπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος, «παρότι έχουμε λανσάρει προγράμματα με επιτόκια πολύ χαμηλά, ακόμη και κάτω των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ, τα οποία διασφαλίζουν σταθερές δόσεις για μία περίοδο από 3 έως 30 έτη, υπάρχει ένα γενικευμένο κλίμα αναβλητικότητας από τα φυσικά πρόσωπα».

Τονίζει δε, πως δεν αναμένει οι τάσεις αυτές να αντιστραφούν έως το 2026. «Θεωρώ πως αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση της ζήτησης αποτελεί η σημαντική υποχώρηση του κόστους χρήματος στη ζώνη του ευρώ. Μία τέτοια εξέλιξη θα μας επιτρέψει να μειώσουμε ακόμη περισσότερα τα επιτόκια στη στεγαστική πίστη. Φυσικά, θα πρέπει και το μακροοικονομικό περιβάλλον να είναι υποστηρικτικό».

Τα κοινά που στοχεύουν

Από την πλευρά του, επικεφαλής του τομέα στεγαστική πίστης συστημικού πιστωτικού ιδρύματος, αναφέρει πως «αυτήν την περίοδο επιχειρούμε να στραφούμε σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ενίσχυση των εργασιών μας».

Όπως εξηγεί, πρόκειται για τα ακόλουθα κοινά:

Οι έχοντες μετρητά

Πρόκειται για τη μερίδα του λέοντος όσων αποκτούν ακίνητα τα τελευταία χρόνια. Οι τράπεζες επιχειρούν να προσεγγίσουν όσους διαθέτουν ρευστότητα, προσφέροντας ακόμη πιο χαμηλά επιτόκια.

Η λογική τους είναι η εξής: Αντί κάποιος να μετατρέψει την κινητή του περιουσία, τις καταθέσεις τους εν προκειμένω, σε ακίνητη, γιατί να μην την διατηρήσει και να λάβει δάνειο για το 100% του τιμήματος αγοράς.

Εν προκειμένω, οι αποταμιεύσεις λειτουργούν ως ενέχυρο για το δάνειο, μειώνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο για την τράπεζα, η οποία είναι σε θέση να προσφέρει χρηματοδότηση με spread ακόμη και κάτω του 1%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, μέσω του οποίου ο δανειολήπτης επιβραβεύεται με τόκους για τις ενεχυριασμένες καταθέσεις του.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο, με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι, είναι μόνιμα 1% χαμηλότερο από το ετήσιο κόστος του στεγαστικού δανείου. Ως εκ τούτου, πρόκειται για πολύ φθηνό χρήμα. Επιπλέον, όσο θα αποπληρώνεται το υπόλοιπο, τόσο θα απελευθερώνονται οι καταθέσεις από το καθεστώς δέσμευσή τους.

Οι Αλλοδαποί

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία αγοραστών είναι οι ξένοι που επενδύσουν σε ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Υπολογίζεται πως πέρυσι περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στην ελληνική οικονομία μέσω της κτηματαγοράς.

Πρόκειται για ένα μεγάλο μέγεθος, στο οποίο στοχεύουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες, με την προσφορά χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε αλλοδαπούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα έχουν δημιουργήσει ειδικές ενότητες στις ιστοσελίδες τους, που απευθύνονται αποκλειστικά σε μη μόνιμους κατοίκους, ενώ επιχειρούν μέσω τρίτων καναλιών, όπως οι μεσίτες να προσελκύσουν πελάτες.

Οι νέες ηλικίες

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου» για νέους έως 39 ετών, οι τράπεζες έχουν λανσάρει προνομιακά προϊόντα τα οποία απευθύνονται στο συγκεκριμένο κοινό.

Το ποσοστό χρηματοδότησης φτάνει έως και το 90%, δεδομένου πως οι νέοι ηλικιακά δεν διαθέτουν μεγάλες αποταμιεύσεις, ενώ δεν υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις, όπως τα έξοδα του δανείου.

Ως προς τα επιτόκια, παρέχονται εκπτώσεις, που περιορίζουν τις μηνιαίες δόσεις σε χαμηλά επίπεδα.

Εξάλλου, υπάρχει στο ορίζοντα η προοπτική ενεργοποίησης ενός δεύτερου προγράμματος κρατικής επιδότησης, το οποίο θα απευθύνεται σε όσους είναι έως 50 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις