Την ανάγκη διατήρησης της ομοψυχίας στον ΣΕΒ μετά το χθεσινό αποτέλεσμα της κάλπης υπογραμμίζει ο Βασίλης Κάτσος, τονίζοντας πως προτεραιότητα όλων τώρα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της ενότητας στο Σύνδεσμο.

Ο γνωστός επιχειρηματίας και επικεφαλής του VNK Capital μιλώντας στον ΟΤ ξεκαθαρίζει πως δεν πρέπει επουδενί να υπάρξει… «αντισύνδεσμος» την επόμενη μέρα και πως η φωνή του κλάδου οφείλει να παραμείνει ενιαία και συμπαγής.

Family offices: Πού επενδύουν στην Ελλάδα – Οι περιπτώσεις των Λάτση, Κάτσου και Αντετοκούμπο

Εκτιμά πάντως πως θα επικρατήσει η φωνή της λογικής αφού και οι δυο υποψήφιοι που διεκδίκησαν το χρίσμα είναι εκτός από επιτυχημένοι, και αρκετά έμπειροι επιχειρηματίες, σημειώνοντας πως πρέπει όλοι να εργαστούν για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου που θα ωφελήσουν την ανάπτυξη.

Ο κ. Κάτσος, έχοντας διανύσει μακρά πορεία στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας μέσα από την Pharmathen θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά… απογείωσης, επισημαίνοντας ότι το μεταρρυθμιστικό έργο πρέπει να προχωρήσει αταλάντευτο, προκειμένου να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο το περιβάλλον εμπιστοσύνης.

Τα οφέλη των επενδύσεων

Όσον αφορά στην κριτική που ασκείται για την αδυναμία να αποτυπωθούν τα οφέλη της οικονομικής προόδου, τονίζει πως οι επενδύσεις χρειάζονται χρόνο έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς και να αποτυπωθούν στο ΑΕΠ και προσθέτει πως υπάρχουν κλάδοι όπως η φαρμακοβιομηχανία και τα τρόφιμα που ήδη παρατηρείται επενδυτικό μπαράζ.

«Για πρώτη φορά», συνεχίζει, «η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε».

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το κλίμα ευφορίας», σημειώνει και προσθέτει πως «δεν πρέπει επουδενί να βγάλουμε το πόδι από το γκάζι όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις». Γιατί μετά, όπως λέει, «υπάρχει κίνδυνος πισωγυρίσματος και ανατροπής όσων έχουν κατακτηθεί με κόπο έως σήμερα».

Να «χτίσουμε… καβάτζες»

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσο είναι κρίσιμο να δημιουργήσουμε αποθέματα ασφαλείας (καβάτζες όπως λέει χαρακτηριστικά), τα οποία θα μας χρησιμεύσουν σε δύσκολες στιγμές. Δείχνοντας όπως λέει ότι μάθαμε ως κοινωνία και ως οικονομία από τα λάθη του παρελθόντος.

«Πρέπει να φροντίσουμε χτίσουμε μια βιώσιμη οικονομία όπου οι μηχανές της θα λειτουργούν χωρίς προβλήματα, γιατί κάποια στιγμή η ευφορία θα τελειώσει…».

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν τάσσεται υπέρ της τυφλής προσήλωσης στους αριθμούς, αλλά στην ποιότητα του αναπτυξιακού μοντέλου, ώστε να είναι παραγωγικό και δομικό. Γιατί στο παρελθόν είχαμε υψηλό ΑΕΠ, που όμως στηρίζονταν στην κατανάλωση.

Το φλερτ με το Ελληνικό Χρηματιστήριο…

Αναφορικά με την επενδυτική δραστηριότητα που αναπτύσσει μέσω του VNK Capital, ο κ. Κάτσος επισημαίνει πως συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα επενδυτικά σχέδια που έχουν δρομολογηθεί ενώ αποκαλύπτει πως ετοιμάζονται νέα projects που θα ενισχύσουν την δυναμική των επιμέρους εταιρειών του.

Κάνει ειδική μνεία στην εταιρεία τροφίμων «Palliria», η οποία όπως λέει έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί στον απόλυτο πρεσβευτή των ελληνικών τροφίμων στο εξωτερικό. Ήδη, οδεύει σταθερά προς EBITDA 25 εκατ. ευρώ έχοντας τριπλασιάσει το μέγεθός της τα τελευταία χρόνια χάρη στην έντονη εξωστρέφειά της ενώ αναπτυξιακά πλάνα υπάρχουν και για την Cafetex, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν δυναμικό παίκτη στον χώρο του καφέ.

Σε ερώτηση για την προοπτική εισόδου στο Χρηματιστήριο, ο κ. Κάτσος διευκρινίζει πως δεν υφίσταται ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την VNK στην παρούσα φάση, υπογραμμίζει ωστόσο πως δεν αποκλείεται κάποιες από τις εταιρείες που έχει τοποθετηθεί να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά για την άντληση νέων κεφαλαίων.

Προτεραιότητα της VNK, όπως λέει είναι οι επενδύσεις σε υγιής επιχειρήσεις με προοπτικές και η υποστήριξη του αναπτυξιακού σχεδίου τους. «Θέλουμε να είμαστε μια εισηγμένη holding. Να βρίσκουμε και να επενδύουμε σε εύρωστες οικονομικά επιχειρήσεις και να τις πηγαίνουμε δέκα βήματα πιο πέρα», αναφέρει με νόημα.

Το Ελληνικό

Ο κ. Κάτσος απαντά και για τo μέλλον της από κοινού επένδυσης του με τον Πάνο Γερμανό στην Lamda Development και στο project του Ελληνικού. Υπογραμμίζει πως η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση του έργου έχει ακυρώσει όποιους φόβους και ενστάσεις υπήρχαν για την υλοποίησή του και στέκεται στην υψηλή ζήτηση που εκδηλώνεται για την αγορά κατοικίας στην έκταση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου των Αθηνών.

Αποδίδει τα εύσημα στην διοικητική ομάδα της Lamda για την προετοιμασία και τις προσπάθειες της να ξεπεραστούν δυσκολίες και εμπόδια, επαναλαμβάνοντας την εμπιστοσύνη και την στήριξή του στο project. «Θεωρώ πως συμβάλαμε και εμείς, στο ποσοστό που μας αναλογεί για να προχωρήσει…», λέει χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, δεν κρύβει πως υπάρχουν σκέψεις για έξοδο του από την συγκεκριμένη επένδυση. Είτε μερικώς είτε ολικώς… Όπως εξηγεί πρόκειται για την φιλοσοφία και στρατηγική που ακολουθεί ως επενδυτής, ανεξάρτητα από την κάθε επένδυση.

«Έχουμε συμπλεύσει απόλυτα ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές και έχουμε αποδείξει ότι αγαπάμε το project, ωστόσο από εκεί και πέρα μια εταιρεία πρέπει να διερευνά όλες τις δυνατότητές της», σημειώνει. Σπεύδει πάντως να τονίσει ότι η αποεπένδυση από την Lamda έχει ακόμη δρόμο μπροστά…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας