Το κεφαλικό χαράτσι

Γνωρίζετε προφανώς ότι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση διότι το Μέγαρο Μαξίμου του χρέωσε το «κεφαλικό χαράτσι» των ελευθέρων επαγγελματιών.

Εγώ βέβαια σας ενημέρωσα ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος, αλλά ας δεχθούμε το επικοινωνιακό correct που εκπέμπεται από τους… «τροβαδούρους» της Ηρώδου του Αττικού. Τελευταίος ήταν ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης.

Το ΣτΕ και οι «σημειακές αλλαγές»

Επίσης θα παρατηρήσατε ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σημειακές αλλαγές» στο συγκεκριμένο νόμο. Και το επανέλαβε και ο κ. Βορίδης. Ε, και χθες πλήθος φορέων επιστημονικών και μη ελευθέρων επαγγελματιών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου, με γνωμοδότηση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Εχει δρόμο…

Ρώτησα, λοιπόν, αρμοδίως, τελικώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τι πρόκειται να κάνει επί του θέματος; Θα κάνει αυτές τις «σημειακές αλλαγές»; «Μην ασχολείσαι», μου είπαν, «δεν είναι του παρόντος, έχει δρόμο ακόμη».

Επέμεινα όμως και μου απάντησαν πως θα δουν πρώτον, πως θα εξελιχθούν οι φορολογικές δηλώσεις – δηλαδή τι θα προσκομίσουν στο δημόσιο ταμείο – και τι εξέλιξη θα υπάρχει από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν το ΣτΕ θα «ρίξει» το νόμο ή θα ζητήσει επιμέρους αλλαγές. Και αναλόγως θα πράξουν.

Αιμορραγία

Αντιλαμβάνεστε ότι το συγκεκριμένο θέμα που «πλήγωσε» – το λέω ευγενικά… – τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, παραμένει ζωντανό. Και θα είναι ζωντανό επί μακρόν. Κάτι δηλαδή σαν χαίνουσα πληγή – σε ένα τμήμα του εκλογικού σώματος με το οποίο το κυβερνών κόμμα διατηρούσε προνομιακές σχέσεις….

Επισκέψεις…

Θα έχετε πληροφορηθεί ενδεχομένως ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Ανάπτυξης, για να τονίσει στο νεοτοποθετηθέντα κ. Τάκη Θεοδωρικάκο την σημασία που αποδίδει στη «μάχη κατά της ακρίβεια». Στην ίδια «μάχη» που έπεσε «ηρωικά μαχόμενος» ο κ. Κώστας Σκρέκας.

… ο άτυχος

Ομως ο απελθών είναι διπλά άτυχος. Οχι μόνο διότι υπερέβαλε δυνάμεων – λίγο ακόμη και δεν θα του μιλούσε άνθρωπος από την αγορά! – αλλά και έφυγε την ώρα που ο πληθωρισμός των τροφίμων άρχισε να παίρνει την «κάτω βόλτα».

… και τυχερός!

Πάρτε για παράδειγμα το ελαιόλαδο, που λόγω της υψηλής συμμετοχής που έχει στη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή έδινε «ψευδή εικόνα» για το σύνολο του «πληθωρισμού των τροφίμων».

Θα πέσουν

Οπως υποστηρίζουν πηγές της αγοράς, οι τιμές του ελαιολάδου αναμένεται από το φθινόπωρο να πάρουν την κατιούσα, λόγω της αναμενόμενης καλής παραγωγής εγχωρίως – κι όχι μόνο! Ετσι ο κ. Θεοδωρικάκος με το λεβέντικο παράστημα και αυστηρό του βλέμμα, θα… «πάει στο ταμείο» για να εισπράξει την επένδυση που έκανε ο άτυχος εκ Τρικάλων – πλέον – βουλευτής! Είναι άδικη η ζωή….

H αναφορά Πάιατ στην Sunlight

Την Sunlight ως μια εταιρεία με στρατηγικά σημαντικά αναπτυξιακά έργα ανέδειξε ο Τζέφρι Πάιατ, αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Διεθνές Συνέδριο για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ένα συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κορυφαίοι πολιτικοί και πολιτειακοί εκπρόσωποι, νυν και πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι, εμπειρογνώμονες, δημοσιογράφοι και αναλυτές από κορυφαία think tanks σκέψης από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Αμερική.

Ο κ. Πάιατ εξήρε τη συμβολή της Sunlight στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης μέσω λύσεων αποθήκευσης ενέργειας.

Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που είχε κάνει στις εγκαταστάσεις της Sunlight και σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες αποθήκευσης ενέργειας, τονίζοντας τον ρόλο της Sunlight στον τομέα αυτό. «Έχω επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις- κατασκευάζουν μπαταρίες και στις ΗΠΑ- θα χρειαστούμε μεγαλύτερες ποσότητες αποθήκευσης ενέργειας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μετά την αναγνώριση από τον ίδιο τον Εμμανουέλ Μακρον που κάλεσε πριν περίπου ένα μήνα τον CEO Λαμπρο Μπισαλα στο επιχειρηματικό summit της γαλλικης προεδρίας, η σημασία της ελληνικής εταιρείας αναδεικνύεται και από τον κυβερνητικό αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Είμαι περίεργος να δω στην Ελλάδα τι θα γίνει με την περιβόητη ενίσχυση της επένδυσης για το gigafactory στη Δυτική Μακεδονία.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories