Επειγόντως μέτρα για να σταματήσουν οι παράνομες επιθέσεις εναντίον των ναυτικών και των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ζητούν 14 διεθνείς ναυτιλιακές οργανώσεις που εκφράζουν το σύνολο της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Η παρέμβαση τους δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο μετά και τον θάνατο ενός ακόμη ναυτικού που σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου σκάφους την Τετάρτη 12 Ιουνίου, ενώ επέβαινε στο MV Tutor στην Ερυθρά Θάλασσα. «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις που αντιβαίνουν άμεσα στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, με την οποία εκφράζονται και τα συλλυπητήρια, στην οικογένεια και τους οικείους του ναυτικού».

Καρλ Σού στον ΟΤ: «Η Αφρική νέα δεξαμενή για ναυτικούς»

Οι ναυτικοί

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αθώοι ναυτικοί δέχονται επιθέσεις ενώ απλώς εκτελούν τη δουλειά τους, που είναι ζωτικής σημασίας δουλειές για να μένει ο κόσμος ζεστό, χορτάτος και ντυμένος», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Αυτή είναι η δεύτερη θανατηφόρα επίθεση κατά την οποία οι ναυτικοί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο γεωπολιτικών συγκρούσεων. Τρεις ναυτικοί έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους όταν το True Confidence δέχθηκε επίθεση νωρίτερα φέτος. Επίσης οι ναυτιλιακές οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι τα μέλη του πληρώματος στα πλοία Galaxy Leader και MSC Aries εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι, των Χούθι.

Επιπλέον, οι οργανώσεις καταδικάζουν έντονα την επίθεση στο φορτηγό πλοίο Verbena την Πέμπτη 13 Ιουνίου, η οποία άφησε έναν ναυτικό σοβαρά τραυματισμένο από πυραύλους κατά πλοίων.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση και οι επιθέσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν τώρα. Καλούμε τα κράτη που έχουν επιρροή στην περιοχή να προστατεύσουν τους αθώους ναυτικούς μας και για την ταχεία αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακούσαμε την καταδίκη και εκτιμούμε τα λόγια υποστήριξης, αλλά ζητάμε επειγόντως μέτρα για να σταματήσουν οι παράνομες επιθέσεις εναντίον αυτών των ζωτικών εργαζομένων και αυτού του ζωτικού κλάδου», τονίζουν στην ανακοίνωση.

Ελπίζουμε, καταλήγουν στην παρέμβαση τους οι ναυτιλιακές οργανώσεις, ότι κατά τη φετινή Ημέρα του Ναυτικού την Τρίτη 25 Ιουνίου ο κόσμος θα αφιερώσει μια στιγμή για να αναγνωρίσει την τεράστια συμβολή των ναυτικών στην παγκόσμια οικονομία και τις άδικες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην Ερυθρά Θάλασσα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ των οργανώσεων που υπογράφουν την ανακοίνωση περιλαμβάνονται το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (ICS) η ΕCSA, η Intercargo, η Bimco, η Clia, κ.α

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Σε φυλάκιση 30 μηνών για απάτη καταδίκασε ολλανδικό δικαστήριο τον «εφοπλιστή» Γιάννη Καραγεώργη
Ναυτιλία |

Σε φυλάκιση 30 μηνών για απάτη καταδίκασε ολλανδικό δικαστήριο τον «εφοπλιστή» Γιάννη Καραγεώργη

Οι εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας κατηγόρησαν τον Γιάννη Καραγεώργη για απάτη και δόλια πτώχευση. Οι ποινές στην Ολλανδία δεν είναι εξαγοράσιμες. Ο Γιάννης Καραγεώργης θα πρέπει να εκτίσει την ποινή του

Βαγγέλης Μαρινάκης: Γιατί στη ναυτιλία επενδύουμε στη σύγχρονη τεχνολογία
Business of Sport |

Βαγγέλης Μαρινάκης: Γιατί στη ναυτιλία επενδύουμε στη σύγχρονη τεχνολογία

Μιλώντας στο πλαίσιο του Marine Money Week στη Νέα Υόρκη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε για τη ναυτιλία, τη ναυτιλιακή τεχνολογία, την προστασία του περιβάλλοντος και το πάθος για το ποδόσφαιρο