Στην τελευταία ζώνη χωρών της ΕΕ κατατάχθηκε, το 2023, η Ελλάδα όσον αφορά στην κατά κεφαλήν πραγματική ατομική κατανάλωση (AIC) εκφρασμένη σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης, η οποία κυμάνθηκε από 70% έως 138% του μέσου όρου της ΕΕ στις 27 χώρες της ΕΕ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Eurostat: Στη δεύτερη φθηνότερη ζώνη της ΕΕ το ωριαίο εργατικό κόστος στην Ελλάδα το 2023

Ο δείκτης κατά κεφαλήν πραγματικής ατομικής κατανάλωσης στην Ελλάδα κυμάνθηκε στις 79 μονάδες (ο μέσος ευρωπαϊκός όρος αντιστοιχεί στο 100) δηλαδή 21 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Χειρότερη επίδοση κατέγραψαν η Ουγγαρία με 70 μονάδες (30% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ), η Βουλγαρία με 73 μονάδες (27% απόκλιση), η Σλοβακία και η Λετονία από 70 μονάδες (25% απόκλιση αμφότερες).


Συνολικά 17 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Tι αποκαλύπτει η Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Η Ελλάδα κατέγραψε επίσης και το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2023, το οποίο κινήθηκε κατά 33% κάτω από μέσο ευρωπαϊκό όρο, μια επίδοση χειρότερη μόνο από τη Βουλγαρία (36% κάτω από τον μ.ο. της ΕΕ).

Σημειώνεται ότι η πραγματική ατομική κατανάλωση (AIC) θεωρείται μέτρο της υλικής ευημερίας και αναφέρεται σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνονται πράγματι από τα νοικοκυριά. Περιλαμβάνει καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζονται απευθείας από νοικοκυριά, καθώς και υπηρεσίες που παρέχονται από μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και την κυβέρνηση για ατομική κατανάλωση (π.χ. υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης). Σε διεθνείς συγκρίσεις, ο όρος προτιμάται συνήθως έναντι της στενότερης έννοιας της οικιακής κατανάλωσης, επειδή η τελευταία επηρεάζεται από τον βαθμό στον οποίο τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και η γενική κυβέρνηση ενεργούν ως πάροχοι υπηρεσιών.

Αντίθετα, 10 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (38% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), στην Αυστρία και στην Ολλανδία (και οι δύο 17%).

Η εικόνα με το υψηλότερο και χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ένα μέτρο της οικονομικής δραστηριότητας, παρουσίασε επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των μελών της ΕΕ.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ καταγράφηκε σε 11 χώρες της ΕΕ. Ήταν υψηλότερο στο Λουξεμβούργο (139% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ), στην Ιρλανδία (111%) και στην Ολλανδία (30%). Στην άλλη άκρη του εύρους, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφηκε, όπως σημειώθηκε νωρίτερα, στη Βουλγαρία (36% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ), την Ελλάδα (33%) και τη Λετονία (29%).

Σύμφωνα δε με τη Eurostat, το 2023, με βάση το εισόδημα του 2022, το 16,2% του πληθυσμού της ΕΕ διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας, ένα ποσοστό ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της έρευνας το 2022 (16,5%, με βάση εισόδημα 2021).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Aκρίβεια: H Κομισιόν ξεκινά έρευνα για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών
Επικαιρότητα |

Φον Ντερ Λάιεν σε Μητσοτάκη: H Κομισιόν ξεκινά έρευνα για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών

H Κομισιόν εκκινεί ερευνητική διαδικασία για τις αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών που τροφοδοτούν την ακρίβεια, επισημαίνει η Φον Ντερ Λάιεν σε επιστολή της στον Κυριάκο Μητσοτάκη