Στην τελευταία ζώνη χωρών της ΕΕ κατατάχθηκε, το 2023, η Ελλάδα όσον αφορά στην κατά κεφαλήν πραγματική ατομική κατανάλωση (AIC) εκφρασμένη σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης, η οποία κυμάνθηκε από 70% έως 138% του μέσου όρου της ΕΕ στις 27 χώρες της ΕΕ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Eurostat: Στη δεύτερη φθηνότερη ζώνη της ΕΕ το ωριαίο εργατικό κόστος στην Ελλάδα το 2023
Ο δείκτης κατά κεφαλήν πραγματικής ατομικής κατανάλωσης στην Ελλάδα κυμάνθηκε στις 79 μονάδες (ο μέσος ευρωπαϊκός όρος αντιστοιχεί στο 100) δηλαδή 21 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Χειρότερη επίδοση κατέγραψαν η Ουγγαρία με 70 μονάδες (30% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ), η Βουλγαρία με 73 μονάδες (27% απόκλιση), η Σλοβακία και η Λετονία από 70 μονάδες (25% απόκλιση αμφότερες).
Συνολικά 17 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Tι αποκαλύπτει η Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Η Ελλάδα κατέγραψε επίσης και το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2023, το οποίο κινήθηκε κατά 33% κάτω από μέσο ευρωπαϊκό όρο, μια επίδοση χειρότερη μόνο από τη Βουλγαρία (36% κάτω από τον μ.ο. της ΕΕ).
Σημειώνεται ότι η πραγματική ατομική κατανάλωση (AIC) θεωρείται μέτρο της υλικής ευημερίας και αναφέρεται σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνονται πράγματι από τα νοικοκυριά. Περιλαμβάνει καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζονται απευθείας από νοικοκυριά, καθώς και υπηρεσίες που παρέχονται από μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και την κυβέρνηση για ατομική κατανάλωση (π.χ. υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης). Σε διεθνείς συγκρίσεις, ο όρος προτιμάται συνήθως έναντι της στενότερης έννοιας της οικιακής κατανάλωσης, επειδή η τελευταία επηρεάζεται από τον βαθμό στον οποίο τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και η γενική κυβέρνηση ενεργούν ως πάροχοι υπηρεσιών.
Αντίθετα, 10 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (38% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), στην Αυστρία και στην Ολλανδία (και οι δύο 17%).
Η εικόνα με το υψηλότερο και χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ένα μέτρο της οικονομικής δραστηριότητας, παρουσίασε επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των μελών της ΕΕ.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ καταγράφηκε σε 11 χώρες της ΕΕ. Ήταν υψηλότερο στο Λουξεμβούργο (139% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ), στην Ιρλανδία (111%) και στην Ολλανδία (30%). Στην άλλη άκρη του εύρους, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφηκε, όπως σημειώθηκε νωρίτερα, στη Βουλγαρία (36% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ), την Ελλάδα (33%) και τη Λετονία (29%).
Σύμφωνα δε με τη Eurostat, το 2023, με βάση το εισόδημα του 2022, το 16,2% του πληθυσμού της ΕΕ διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας, ένα ποσοστό ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της έρευνας το 2022 (16,5%, με βάση εισόδημα 2021).
Latest News
Οι πληρωμές της εβδομάδας Ποιοι θα πάνε ταμείο από Δευτέρα
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
«Έκρηξη» αιτήσεων για το Σπίτι μου 2 - Τι δίνουν οι τράπεζες
Το ενδιαφέρον των πολιτών για το «Σπίτι μου 2» είναι μεγάλο, καθώς μέσω του προγράμματος δίνεται η ευκαιρία σε περίπου 20.000 πολίτες ηλικίας 25 έως 50 ετών να αποκτήσουν κύρια κατοικία με φθηνό στεγαστικό δάνειο
Άτοκα μικροδάνεια έως 25.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων
Τα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση στα ακίνητα - Τι ετοιμάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Με περιουσιακά κριτήρια από φέτος τα επιδόματα - Οι προϋποθέσεις
Εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων στις ενισχύσεις για παιδιά, στέγαση και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Εκτός παροχών χιλιάδες οικογένειες
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στην εξαγορά της ΜΑΝ Ελλάς από την Kosmocar
Η ΕΑ έκρινε ότι δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές από τη συγκέντρωση, κι ως εκ τούτου δεν προκαλούνται αντι-ανταγωνιστικά οριζόντια, κάθετα ή συσπειρωτικά αποτελέσματα
Οι αυξήσεις μισθών είναι χαμηλότερες του πληθωρισμού την τελευταία 5ετία - Τι δείχνει έρευνα της Eurobank [γραφήματα]
Για το σύνολο της 5ετίας 2020-2024 οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο καταγράφουν σωρευτική αύξηση 13,2%, ενώ ο πληθωρισμός 16,1%
Τέλος ταφής: Το 85% επιστρέφεται στους ΟΤΑ για την επιτάχυνση των έργων ανακύκλωσης
Το τέλος ταφής υπάρχει σήμερα, για τον ίδιο λόγο, σε 23 χώρες της ΕΕ και είναι κατεξοχήν αναγκαίο στην Ελλάδα
Πιο ακριβό το εορταστικό τραπέζι των Ελλήνων – Πόσα έδωσαν για δώρα
Τι αποκαλύπτει έρευνα του της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για το τραπέζι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει σε ισχυρούς ανέμους, αν προκύψουν
Ο κ. Χατζηδάκης στην ιδρυτική εκδήλωση του Think Tank Synergia με θέμα «Η ελληνική οικονομία το 2025: Προκλήσεις και ευκαιρίες»
Πρωτογενές πλεόνασμα 8,6 δισ. το 2024 - Πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα
Υψηλότερα των στόχων κινήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού