Η Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζει ανισορροπίες, μετά τις υπερβολικές… ανισορροπίες του 2023.Με αυτήν την φράση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυπώνει την πρόοδο που έχει κάνει δημοσιονομικά η Ελλάδα, αλλά όπως επισημαίνει, οι ευπάθειες που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος και τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πλαίσιο της υψηλής ανεργίας παραμένουν σημαντικές.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η εξωτερική θέση της Ελλάδας παραμένει ασθενής. Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ συνέχισε να μειώνεται και ενώ παραμένει υψηλός στο σχεδόν 162% το 2023, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του φαίνονται χαμηλοί.

Eurobank: Τα τρία «κλειδιά» για ΑΕΠ πάνω από 2%

Η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ ήταν ο βασικός μοχλός της ραγδαίας πτώσης του δείκτη χρέους τα τελευταία χρόνια, αλλά η αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση των δημοσιονομικών ισοζυγίων πρόκειται να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται.

Η Κομισιόν

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο είχε διευρυνθεί σημαντικά κατά τα έτη 2020 έως 2022, μειώθηκε σημαντικά το 2023, αλλά παραμένει αυξημένο σε ένα πλαίσιο έντονης εγχώριας ζήτησης. Μόνο οριακές βελτιώσεις του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένονται φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η ισχυρή αύξηση των επενδύσεων προβλέπεται να διατηρήσει τις εισαγωγές υψηλές, αναφέρει η Κομισιόν. Ο βαθύτατα αρνητικός λόγος NIIP προς ΑΕΠ βελτιώθηκε επίσης πέρυσι λόγω της υψηλής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, αλλά παραμένει ο πιο αδύναμος στην ΕΕ.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) παρουσίασαν ισχυρή μείωση τα τελευταία χρόνια και συνέχισαν να μειώνονται το 2023, αλλά η εξάπλωση των ΜΕΔ εκτός του τραπεζικού τομέα παραμένει αργή και ως εκ τούτου συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομία.

Η απασχόληση αυξήθηκε και η ανεργία μειώθηκε περαιτέρω, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή.

Όπως συμπεραίνει η Κομισιόν, χρόνια συνεχούς πολιτικής δράσης και εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ευνόησαν σαφώς τη μείωση των εντοπισμένων τρωτών σημείων. Η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής στάσης και η συνεχής έγκαιρη εφαρμογή του RRP παραμένουν ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της επανεξισορρόπησης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής θέσης.

Καμπανάκι για 7 χώρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ανοίγει το δρόμο για την έναρξη διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά επτά κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για το εαρινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δικαιολογείται η έναρξη της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο να ανοίξει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος γι’ αυτά τα επτά κράτη-μέλη τον Ιούλιο και το φθινόπωρο αναμένεται να προτείνει τις συστάσεις της για διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, συνολικά δέκα κράτη-μέλη υπερέβησαν πέρυσι το όριο του 3% του ΑΕΠ: Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Ισπανία και Τσεχία, ενώ το 2024 αναμένεται υπέρβαση του ορίου από τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, το 2023 η Ιταλία κατέγραψε έλλειμα 7,4% του ΑΕΠ, η Γαλλία (5,5%), η Σλοβακία και η Μάλτα (4,9%) και το Βέλγιο (4,4%).

Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας απαιτούν από τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα να μειώνουν το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5 μονάδα ετησίως. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν οικονομικές κυρώσεις 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις για διορθώσεις του δημοσιονομικού τους ελλείμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από διεθνείς φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό