
Έξι άξονες πολιτικής για ακόμη πιο ανταγωνιστική οικονομία παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του σήμερα στο 22ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών με θέμα «Modern CFO-Strategy, Innovation, Leadership» που διοργάνωσε η KPMG.
Μιλώντας για τους φόρους, ο υπουργός τόνισε ότι μετά τις ευρωεκλογές η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων περιμένουν από την κυβέρνηση να γίνει ακόμη περισσότερο αποτελεσματική σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής: Ασφάλεια, Υγεία, Δικαιοσύνη και, βεβαίως, την Οικονομία.
Χατζηδάκης: Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε δεξιά ή αριστερά, αλλά να είμαστε αποτελεσματικοί
«Τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώνουμε πολύ θετικές επιδόσεις: Με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης πολλαπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενίσχυση της απασχόλησης. Ταυτόχρονα, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός υλοποίησης του σωστού μείγματος οικονομικής πολιτικής για το οποίο μιλάω. Θα ήταν τεράστιο λάθος να θεωρήσουμε ότι το μήνυμα των πολιτών προς την κυβέρνηση ήταν η ακινησία ή επιστροφή στις εποχές των ελλειμμάτων και του κρατισμού», σημείωσε ο υπουργός.
Χατζηδάκης για φόρους: Μείωση σε συνάρτηση με την πάταξη της φοροδιαφυγής
Στο πλαίσιο αυτό οι βασικοί πυλώνες της οικονομικής πολιτικής περιλαμβάνουν: 1. Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και της φορολογίας ώστε να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας. «Έχουμε δεσμευτεί για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή επιπλέον μονάδα από 1/1/2025 και κατά μια συνολικά έως το τέλος της τετραετίας. Ενώ ετοιμάζουμε και νομοσχέδιο το οποίο θα παρέχει φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που προωθούν την καινοτομία», ανέφερε. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι οι δυνατότητες για μειώσεις φόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με μια δέσμη 11 διαφορετικών μέτρων που εφαρμόζεται με ταχύτητα και χωρίς παρεκκλίσεις και εκτιμάται ότι στην πλήρη εφαρμογή της μέχρι το 2027 θα αποφέρει επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
2. Ενδυνάμωση και βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, τόσο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών όσο και συνολικά στην οικονομία. Έχουμε περάσει διάταξη για τη δυνατότητα λειτουργίας και μη τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία μπορούν να δίνουν, όχι μόνο καταναλωτικά, αλλά και στεγαστικά και κάποιων μορφών επιχειρηματικά δάνεια. Παράλληλα, θα εντείνουμε την προσπάθεια ενίσχυσης του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα με την δημιουργία του λεγόμενου 5ου πυλώνα. Και στο προσεχές διάστημα θα φέρουμε προς ψήφιση και νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν ακόμη περισσότερες επιλογές για την άντληση κεφαλαίων», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.
3. Βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι η στήριξη του παραγωγικού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας, με έμφαση στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της καινοτομίας, της ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας και της εξωστρέφειας.
4. Μεγέθυνση των επιχειρήσεων, μέσω της ενθάρρυνσης συγχωνεύσεων και οι εξαγορών, και υποστήριξη της καινοτομίας. «Κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτομούν. Προχωράμε λοιπόν τους επόμενους μήνες στην απλοποίηση του διάσπαρτου και αποσπασματικού νομοθετικού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις το οποίο περιλαμβάνει νόμους ηλικίας πολλών δεκαετιών», ανέφερε ο υπουργός.
5. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χθες για την υιοθέτηση ενός νέου πιο σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, και τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου για τη δημιουργία του οποίου το Υπερταμείο θα διαθέσει αρχικά 300 εκατομμύρια ευρώ. Το Επενδυτικό Ταμείο όπως είπε θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία, άρα και σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Υπενθύμισε ακόμη ότι τους τελευταίους 11 μήνες ολοκληρώθηκαν 10 αποκρατικοποιήσεις και συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίες απέφεραν στα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 7,1 δισ ευρώ.
6. Δημοσιονομική σταθερότητα, που θα αποτυπωθεί και στο Fiscal Structural Plan της χώρας το οποίο θα υποβληθεί εντός των επόμενων μηνών. «Όχι μόνο γιατί αυτό απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ. Αλλά γιατί γνωρίζουμε ότι τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα και ότι ο δημοσιονομικός λαϊκισμός εντοπίζεται και τιμωρείται άμεσα από τις αγορές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:
«Τα τελευταία πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία έχει αναδειχθεί σε μια ευχάριστη έκπληξη για την Ευρώπη. Και αυτό γιατί εφαρμόσαμε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις -ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος- που έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα: αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το πατριωτικό μας καθήκον είναι να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, να μην συμβιβαστούμε με το λαϊκισμό, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουμε σταθερά μπροστά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της κοινής λογικής και της επιτυχίας για την πατρίδα μας. Οι λαϊκιστές δεν είναι ποτέ λύση για καμία κοινωνία, είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα, Ο δύσκολος δρόμος μπορεί να έχει προσωρινά αντιδράσεις, οδηγεί όμως σε αποτελέσματα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες των τελευταίων πέντε ετών και οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Και να ανέβουμε όλοι μαζί ακόμη ψηλότερα».


Latest News

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας