Τεκτονικές αλλαγές σε ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, Υπερταμείο και ΔΕΚΟ πυροδοτούν οι χθεσινές ανακοινώσεις του Κωστή Χατζηδάκη που με το πόδι πατημένο στο γκάζι επιχειρεί να επιφέρει ριζικές ανατροπές σε δύσκολα μέτωπα, των οποίων ωστόσο η αποτελεσματικότητα θα κριθεί στην πράξη.

ΤΑΙΠΕΔ (εκτός RRF), ΤΧΣ, Υπερταμείο εις… σάρκα μίαν

Το Υπερταμείο αλλάζει, εξελίσσεται, μετασχηματίζεται με στόχο να καταστεί αναπτυξιακή αιχμή του δόρατος για την ελληνική οικονομία.

Σαρωτικές αλλαγές σε ΔΕΚΟ, ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ προανήγγειλε ο Χατζηδάκης – Εθνικό επενδυτικό ταμείο με 300 εκατ.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Υπερταμείο απορροφά, έως το τέλος του 2024, το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με το μοντέλο διοίκησής του να προσαρμόζεται.

Το Εποπτικό Συμβούλιο μετονομάζεται σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΣΕΔ) και οι αρμοδιότητές του περιορίζονται, ώστε να αντιστοιχούν σε όργανο εποπτείας του Υπερταμείου και όχι καθημερινής διοίκησης. Τέτοιες πράξεις καθημερινής διοίκησης, στις οποίες δεν συμμετέχει πλέον το ΣΕΔ, είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Υπερταμείου, η ανάκληση των μελών των ΔΣ των άμεσων θυγατρικών του και η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας.

Έτσι, το ΔΣ του ορίζεται ως όργανο αποκλειστικά αρμόδιο για τη διοίκηση της εταιρείας. Επιπρόσθετα, η εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου στο ΣΕΔ καθίσταται πλέον θεσμική και θα γίνεται από έναν από τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έναν από τους Υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ.

Placement Εθνικής και συγχώνευση Attica

Έως το τέλος του 2024 θα κλείσουν και οι δύο μεγάλες εκκρεμότητες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή η διάθεση του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και η συγχώνευση της Αttica Bank με την Παγκρήτια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου δεν επηρεάζει την αυτόνομη λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων (RRF), η οποία θα εξακολουθεί να λειτουργεί υπό εντεταλμένο σύμβουλο με καθεστώς αυτονομίας, όπως ισχύει σήμερα.

ΔΕΚΟ στην… πρίζα με ιδιώτες και ευελιξία στις αμοιβές

Ταυτόχρονα, όλα… τούμπα έρχονται και στις ΔΕΚΟ που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπερταμείου (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ, Ελληνικά Ταχυδρομεία και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier, ΔΕΘ -Helexpo, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου).

Με πυξίδα όσα εφαρμόστηκαν στην ΔΕΗ, σε ανάλογη αναπτυξιακή ρότα στοχεύουν και οι ΔΕΚΟ που «ανοίγονται» στον ιδιωτικό τομέα.

Θα ισχύσουν τα εξής:

  1. Προσλήψεις από τον ιδιωτικό τομέα για τη θέση του Γενικού Διευθυντή και άλλων διευθυντικών θέσεων για 2 τετραετίες με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου
  2.  Απελευθέρωση στις αμοιβές στα ΕΛΤΑ και άλλων ΔΕΚΟ, πλην των Συγκοινωνιών. Για το θέμα αυτό θα αποφασίζει το Υπερταμείο και οι Διοικήσεις τους. Το Ενιαίο Μισθολόγιο θα ισχύει όπως και σήμερα για τις Συγκοινωνίες
  3.  Θεσπίζονται ταχύτερες διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ το οποίο πλέον θα ελέγχει μόνο τη νομιμότητα της προκήρυξης.

Επενδυτική δύναμη πυρός 300 εκατ. ευρώ… και βλέπουμε

Νέους αναπτυξιακούς δρόμους για τη χώρα ανοίγει το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο που συστήνεται (με τη βούλα της Blackrock) και θα λειτουργεί υπό τη σκέπη του Υπερταμείου. Για τη δημιουργία του Ταμείου, το Υπερταμείο θα διαθέσει 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ήμισυ του ποσού που θα εισπράξει από την επαναμεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης το οποίο θα παρέχει κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα γίνει ξαφνικά… Νορβηγία. Επί της ουσίας ο δυσκίνητος κρατικός μηχανισμός καλείται να πλεύσει σε άγνωστα… ύδατα, λειτουργώντας με την λογική ιδιώτη επενδυτή.

Το Ταμείο θα υλοποιεί επενδύσεις στην Ελλάδα, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπου παρατηρείται επενδυτικό κενό, χωρίς να ανταγωνίζεται υφιστάμενα funds, θα μπορεί να συμμετέχει ως συνεπενδυτής με άλλα ταμεία και φορείς κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές στις επενδύσεις ή με υβριδικά εργαλεία ενώ το επενδυτικό του κεφάλαιο θα που θα αποεπενδύεται, θα επανεπενδύεται σύμφωνα με την Επενδυτική Πολιτική, κατά τρόπο που δεν θα επηρεάζει τους εθνικούς λογαριασμούς.

Το Ταμείο θα διαθέτει πόρους για επενδύσεις σε πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, στρατηγικές υποδομές και δίκτυα και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ενδιαφέρον να συμμετέχει στο εγχείρημα έχει ήδη εκφράσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το κρίσιμο στοίχημα

Ένα επί της ουσίας ελληνικό εθνικό fund, όπως το νέο Ταμείο, με ισχυρή «προίκα» κεφαλαίων θα μπορούσε, εφόσον ξεπεραστούν αγκυλώσεις και παθογένειες κράτους και ιδιωτικού τομέα, να αποτελέσει μια ισχυρή βάση προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων και επενδύσεων από μεγάλους παίκτες με ισχυρό εκτόπισμα στην αγορά.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ανοίγει τον δρόμο με το Ταμείο να ξεκινάει έχοντας στέρεα θεμέλια. Το αν «χτίσει» πάνω σε αυτά θα φανεί στην πορεία.

Η πρόκληση για την κυβέρνηση και τη χώρα είναι μεγάλη. Εφόσον στην πράξη το νέο Ταμείο επιτύχει να προσδώσει αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική οικονομία τραβώντας διεθνή κεφάλαια, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να τρέξει έναν άνευ προηγουμένου αναπτυξιακό μαραθώνιο, ας μην ξεχνάμε τους πόρους που εισρέουν και θα εισρεύσουν από Ταμείο Ανάκαμψης, νέο ΕΣΠΑ και ξένες επενδύσεις, που θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Σχέδιο για σταδιακή κινητοποίηση 36.000 ακινήτων του Δημοσίου με άμεση αξιοποίηση 1.000

Την ίδια στιγμή, επιχειρείται να μπει τάξη στο χάος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που «αραχνιάζει». Στο πλαίσιο αυτό, τρέχει διαγωνισμός σε συνεργασία με το Υπερταμείο για την χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ.

Με βάση αυτόν τον διαγωνισμό, αναμένεται πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, ενώ στο τέλος 1.000 εξ αυτών θα μπουν στο άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης. Θα βγουν διαφορετικά «πακέτα» με διαφορετικές ενδεχομένως εταιρείες για κάθε ένα από αυτά προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα με την ενεργό εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας