Θετικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αναμένοντας επί της ουσίας τη συνεδρίαση της Bank of England, κατά την οποία τα επιτόκια δεν θα μεταβληθούν, αλλά θα δοθούν οι κατευθύνσεις της πολιτικής μετά και τη νέα υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,40%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει κατά 0,14% στις 8.216 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,48% στις 18.155 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,40% στις 7.601 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της εταιρείας ανάπτυξης φαρμάκων Evotec σημειώνει άνοδο άνω του 7%, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική Tate & Lyle υποχωρεί σχεδόν 4% αφού ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία για την αγορά της CP Kelco με έδρα τις ΗΠΑ για 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αγορές αναμένουν την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια σήμερα, αν και η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά σε υψηλό 16 ετών στο 5,25%, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπουν μείωση τον Αύγουστο μετά την εκλογές στη χώρα της 4ης Ιουλίου.

Πάντως η Ελβετική Εθνική Τράπεζα μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, συνεχίζοντας τις περικοπές σε μια περίοδο που το μομέντουμ για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής παραμένει αβέβαιο μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.

Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός της χώρας μειώθηκε στο 1,4% τον Μάιο μετά από μια άνοδο τον Απρίλιο. Η ελβετική κεντρική τράπεζα αναμένει ότι το ΑΕΠ θα φτάσει το 1,2% φέτος.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν πτώση 2,2% τον Μάιο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας συνέχισαν να είναι ο κύριος μοχλός για τη μείωση των τιμών παραγωγού στη Γερμανία σε ετήσια βάση. Το κόστος ενέργειας μειώθηκε κατά 6,4% σε ετήσια βάση και διολίσθησε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση.

Η τιμή των διαρκών αγαθών αυξήθηκε επίσης κατά 0,7% ετησίως, αλλά μειώθηκε κατά 0,1% μηνιαίως. Τα μη διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση και 0,1% σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές