Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές, μετά και την καθόλα αναμενόμενη απόφαση της Bank of England να μην μειώσει τα επιτόκια, την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε νέα μείωση.

Ευρωαγορές: Κέρδη στα χρηματιστήρια, «σταθερή» η ΒοΕ, μείωσε το επιτόκιο η SNB

Τσίμπησαν οι ευρωαγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,88%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1,63%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,82% στις 8.272 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,95% στις 18.239 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,34% στις 7.671 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της εταιρείας ανάπτυξης φαρμάκων Evotec σημείωσαν άνοδο άνω του 15%, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική Tate & Lyle υποχώρησε σχεδόν 11% αφού ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία για την αγορά της CP Kelco με έδρα τις ΗΠΑ για 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναμενόταν, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά σε υψηλό 16 ετών, στο 5,25%. Ενώ η μέτρηση του πληθωρισμού στο 2% είναι ένα σημαντικό ορόσημο – ιδίως καθώς οι Βρετανοί πολιτικοί κάνουν αγώνα δρόμου για τις γενικές εκλογές σε μόλις δύο εβδομάδες – η πορεία αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας.

Η Ελβετία στον χορό των μειώσεων

Πάντως η Ελβετική Εθνική Τράπεζα μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, συνεχίζοντας τις περικοπές σε μια περίοδο που το μομέντουμ για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής παραμένει αβέβαιο μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.

Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός της χώρας μειώθηκε στο 1,4% τον Μάιο μετά από μια άνοδο τον Απρίλιο. Η ελβετική κεντρική τράπεζα αναμένει ότι το ΑΕΠ θα φτάσει το 1,2% φέτος.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν πτώση 2,2% τον Μάιο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας συνέχισαν να είναι ο κύριος μοχλός για τη μείωση των τιμών παραγωγού στη Γερμανία σε ετήσια βάση. Το κόστος ενέργειας μειώθηκε κατά 6,4% σε ετήσια βάση και διολίσθησε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση.

Η τιμή των διαρκών αγαθών αυξήθηκε επίσης κατά 0,7% ετησίως, αλλά μειώθηκε κατά 0,1% μηνιαίως. Τα μη διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση και 0,1% σε μηνιαία βάση.

Τέλος, το γερμανικό Ifo Institut αναβάθμισε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας για φέτος, προβλέποντας αύξηση 0,4% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μέχρι το τέλος του έτους. Το ποσοστό σηματοδοτεί οριακή αναθεώρηση προς τα πάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση 0,2%.

“Η γερμανική οικονομία τείνει να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Το κλίμα μεταξύ των γερμανικών εταιρειών έχει βελτιωθεί από την αρχή του έτους”, ανέφερε το Ινστιτούτο στην έκθεσή του. Η γερμανική οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 1,5% το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές