Καμία αναφορά δεν επιφύλαξε τελικά για την Ελλάδα ο οίκος MSCI, κατά την Ετήσια Επισκόπηση Ταξινόμησης Αγορών για το 2024, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για την πιθανή ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε «λίστα παρακολούθησης» προς αναβάθμιση.

Η αγορά έτρεφε προσδοκίες ότι θα μπει στον «προθάλαμο» της αναβάθμισης, ειδικά μετά και την «κατάκτηση» της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο.

Αυτός ο στόχος είχε διατυπωθεί και με έμφαση τόσο από την κυβέρνηση, όσο και την ηγεσία της ΕΧΑΕ, η οποία κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου το ΧΑ να μπει κάποια στιγμή στη λίστα παρακολούθησης (watch list) της πιθανής αναβάθμισης.

Άλλωστε, τον καταλύτη αυτόν είχαν επισημάνει και οι περισσότεροι αναλυτές, ότι δηλαδή η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την κατάσταση αναδυόμενων σε ανεπτυγμένη αγορά θα ήταν αναμφίβολα ένας βασικός θετικός καταλύτης απόδοσης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολύ μεγαλύτερων κεφαλαίων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν είναι αμελητέο το ότι στις ανεπτυγμένες αγορές τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται αγγίζουν τα 52 τρισ. δολάρια, έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές.

«Δεν θα ληφθούν υπόψιν οι βελτιώσεις στη φετινή αναθεώρηση»

Όπως είχε αναφέρει ο ΟΤ από τις 15 Ιουνίου, ο οίκος MSCI είχε επιβεβαιώσει ότι στην Ελλάδα, πρόσφατα ελήφθησαν διάφορα μέτρα από τις αρχές της αγοράς για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσβασιμότητας. Η απορρόφηση των δομών omnibus στην ελληνική αγορά, που εισήχθη το 2021, παραμένει όμως χαμηλή, με λιγότερο από 1% ενεργούς λογαριασμούς omnibus από το 1ο τρίμηνο του 2024. Δεδομένου ότι ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να είναι προσαρμοσμένοι στο προηγούμενο πλαίσιο, η αποτελεσματικότητα του οικοσυστήματος φύλαξης παραμένει να αξιολογηθεί.

Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα που στοχεύουν στην τόνωση της πρακτικής του δανεισμού μετοχών και των ανοικτών πωλήσεων περιελάμβαναν τη θέσπιση συμφωνίας χρηματοδότησης στο χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο του 2023, τη μείωση του φόρου επί των πωλήσεων κατά 50%, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024 και την κατάργηση του φόρου χαρτοσήμου στον εξωχρηματιστηριακό δανεισμό μετοχών και την απαλλαγή του φόρου στους τόκους που κερδίζονται από προϊόντα δανεισμού στο χρηματιστήριο, με ισχύ από τον Απρίλιο του 2024.

Αναμένεται επίσης πιθανή εισαγωγή ενός πίνακα «Hit & Take» για διμερή δανεισμό στο χρηματιστήριο θα εισαχθεί αργότερα το 2024.

Καθώς η εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων είναι ακόμη σε εξέλιξη και η ικανότητά τους συνεχίζει να τεστάρεται από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ο MSCI δεν θα λάβει υπόψιν τις βελτιώσεις σε αυτά τα κριτήρια για τη φετινή αναθεώρηση, είχε αναφέρει ο οίκος, προαναγγέλλοντας στην ουσία την σημερινή εξέλιξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών