Θετικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κινείται αφενός στη σκιά του deal της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής στην Masdar του Αμπου Ντάμπι, αλλά και της αναμονής της αγοράς για τη σημερινή ετυμηγορία του MSCI.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,45% στις 1.432,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.472,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός άνοδο 0,36% στις 1.265,87 μονάδες.

Στάση αναμονής

Η αγορά είναι εμφανές ότι αναμένει τη σημερινή ανακοίνωση του οίκου MSCI, ο οποίος έχει πιθανότητες να θέσει την ελληνική αγορά σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση. Βέβαια υπάρχουν κάποια “αγκάθια”, όπως είχε αποκαλύψει και ο ot.gr στις 15 Ιουνίου, ενώ προ ημερών ο οίκος είχε αναφέρει ότι η εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων είναι ακόμη σε εξέλιξη και η ικανότητά τους συνεχίζει να τεστάρεται από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κάνει “ασκήσεις ισορροπίας” λίγο πάνω από τα χαμηλά διμήνου των 1.400 μονάδων, έχοντας και το βλέμμα του στις αναταράξεις των ευρωπαϊκών αγορών. Ο ΓΔ έχει διαγραμματικές στηρίξεις στις 1.395, στις 1.385 και στις 1.357 μονάδες, ενώ πρόσφατες αντιστάσεις σχηματίζουν οι 1.445, οι 1.472 και οι 1.505 μονάδες.

Την ίδια ώρα, όμως, το deal της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής από τη ΓΕΚ Τέρνα δίνει πολύ σημαντικούς λόγους διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων, αλλά και αλλαγής της οπτικής με την οποία αντιμετωπίζουν την αγορά πολλά κεφάλαια. Η είσοδος στο ελληνικό επιχειρείν ενός ταμείου (του Αμπού Ντάμπι) με τίμημα μάλιστα κατά 4% υψηλότερο από τη χρηματιστηριακή αποτίμηση της Τέρνα Ενεργειακής είναι σε κάθε περίπτωση ένα μήνυμα της εμπιστοσύνης των ξένων στη χώρα. Ακόμη και αν αργά ή γρήγορα η εισηγμένη θα ακολουθήσει την πόρτα της εξόδου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα ξεχωρίζει με το +1,92%, αφού είναι ο πλέον ωφελημένος από το deal για την Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% είναι και τα κέρδη σε Aegean, Quest, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Coca Cola και Cenergy. Ήπια ανοδικά κινούνται και οι Jumbo, Εθνική, Τιτάν, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Autohellas, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΛΧΑ.

Η απόφαση της κυβέρνησης για την συνεισφορά… αλληλεγγύης 33% στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων φέρνει τη μετοχή της Motor Oil και των Ελληνικών Πετρελαίων στο -1,88% και στο -1,41% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται και οι Ελλάκτωρ, Λάμδα, Alpha Bank και Πειραιώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών