Με απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τον κλάδο της ενέργειας να βρίσκεται στο επίκεντρο της πτώσης μετά την έκτακτη φορολογία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τροφοδοτώντας μάλιστα τις ανησυχίες ότι θα επεκταθεί το μέτρο και σε άλλους κλάδους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 1.421,71 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.411,53 μονάδων (-1,03%) και 1.434,66 μονάδων (+0,59%). Ο τζίρος ανήλθε στα 160,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια αξίας 6,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,22% στις 3.447,91 μονάδες, ενώ στο -0,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.257,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,16% στις 1.246,79 μονάδες.

Επιφυλακτικότητα και φορολογία στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε μια ημέρα που υπό κανονικές συνθήκες η αγορά θα είχε ανακουφιστεί, μετά και την ανακοίνωση του ιστορικού deal της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής, καθώς σηματοδότησε την είσοδος στο ελληνικό επιχειρείν ενός ταμείου (του Αμπού Ντάμπι) με τίμημα μάλιστα κατά 4% υψηλότερο από τη χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας, το κλίμα στην αγορά δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει συνεισφορά αλληλεγγύης 33% στα πλεονάζοντα κέρδη του 2023 του κλάδου των διυλιστηρίων. Επομένως, σε μια περίοδο που οι επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά οι «πράσινες», η κυβέρνηση αφαιρεί ρευστότητα από τον κλάδο.

Δεν άργησαν λοιπόν οι φήμες περί έκτακτης φορολογίας να διαπερνούν διάφορους κλάδους, με τον τραπεζικό να βρίσκεται μάλιστα στο επίκεντρο αυτών. Το αποτέλεσμα ήταν ο κλαδικός να χάσει πάνω από 2% και το κλίμα να χαλάσει και πάλι στην αγορά.

Και όλα αυτά την ώρα που η αγορά έδειχνε ότι ήταν επιφυλακτική ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης του οίκου MSCI, ο οποίος έχει πιθανότητες να θέσει την ελληνική αγορά σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση. Βέβαια υπάρχουν κάποια “αγκάθια”, όπως είχε αποκαλύψει και ο ot.gr στις 15 Ιουνίου, ενώ προ ημερών ο οίκος είχε αναφέρει ότι η εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων είναι ακόμη σε εξέλιξη και η ικανότητά τους συνεχίζει να τεστάρεται από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

Έτσι, με τον Γενικό Δείκτη να κάνει “ασκήσεις ισορροπίας” λίγο πάνω από τα χαμηλά διμήνου των 1.400- μονάδων, οι σκεπτικιστές του Χρηματιστηρίου Αθηνών κερδίζουν εσχάτως τις εντυπώσεις, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου.

Ο ίδιος εκτιμά τις “ανάσες” που οι διορθώσεις προσφέρουν στο ΧΑ, αλλά… με μέτρο, καθώς η μεσοπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα θα αρχίσει να “στραβώνει” σημαντικά σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης καταγράψει αλλεπάλληλα κλεισίματα κάτω από τις 1.400 μονάδες, εξηγεί ο κ. Στεριώτης. Στο τρέχον, γεμάτο ερωτηματικά περιβάλλον προκρίνονται οι μετοχές χαμηλότερου beta και ισχυρότερων θεμελιωδών και τέτοιες ευτυχώς υπάρχουν αρκετές στο ΧΑ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil έκλεισε με απώλειες 3,36%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με το δικό τους -2,87%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Autohellas, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Aegean, Cenergy, Eurobank και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ έκλεισε με άλμα 2,10%, με τις Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Coca Cola, Σαράντης, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών